(2689) Mléčná majonéza

1 díl mléka (polotučné)
2 díly oleje (slunečnicový nebo řepkový, optimálně 1 díl = 100 ml )
lžíce plnotučné hořčice
sůl
pepř

Do vysoké nádobky s průměrem tyčového mixeru  si nalijeme mléko a přiléváme olej. Šleháme  do zhoustnutí. Olej přidáváme, dokud není majonéza tuhá. Vyšlehanou majonézu ochutíme solí,  pepřem a hořčicí, ale můžeme i podle sebe – ocet, moučkový cukr.

Recept mi poslala kamarádka Jolana, ovšem fotka se jí brutálně nepovedla. Prý to zkoušela poprvý a dobrý.

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

12 komentářů: (2689) Mléčná majonéza

  1. henriet13 napsal:

    Ano, dělala jsem ji několik krát hodně dávno, když se dobře dochutí, tak to jde i jako tatarka. Za mně není moc vhodná na delší skladování – odděluje se voda. A pozor na množství oleje – jak je moc tuhá, tak už nechutná, alespoň mně.

  2. Macůrková Jana napsal:

    Minuý týden se tohle objevilo jako majonéza bez vajec na FB,

  3. a.rena napsal:

    Slyšela jsem o tom už mockrát, ale nikdy nenašla odvahu zkusit. Tak teď se snad brzo „dokopu“.

  4. blahovka.h napsal:

    S klasickým tyčákem jsem to nezkoušela, ale mám Bamix a tam jdou vyměnit nože
    za takový talířek a s tím to jde dobře. Při šlehání se to jakoby vytahuje po stěnách nádoby. Není to špatné, ale klasika je klasika. Stejně se dá udělat frappé z rozpustné kávy a ledové vody. Jen to nesmí být ta sušená mrazem, s tou se hustá pěna nevyšlehá. Taky jde udělat lehká šlehačka z mléka, ale zase to musí být mléko ledové a to nejmíň tučné.
    Kdo má Ronica, je u něj takový plastový zvon a s ním jde majonéza z mléka a oleje taky.
    Se smetanou ani se šlehačkou to nejde.

  5. sharka.68 napsal:

    Jogurtová majonéza
    Suroviny:

    100 ml smetanového řeckého jogurtu
    200 ml oleje
    1 lžíce vinného octa (obyčejného trochu méně)
    cukr, sůl, koření podle chuti a zvyklostí

    Ve vyšší nádobě šleháme tyčovým mixerem na maximální výkon, dokud se nespojí do krémovité konzistence.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..