1 díl mléka (polotučné)
2 díly oleje (slunečnicový nebo řepkový, optimálně 1 díl = 100 ml )
lžíce plnotučné hořčice
sůl
pepř
Do vysoké nádobky s průměrem tyčového mixeru si nalijeme mléko a přiléváme olej. Šleháme do zhoustnutí. Olej přidáváme, dokud není majonéza tuhá. Vyšlehanou majonézu ochutíme solí, pepřem a hořčicí, ale můžeme i podle sebe – ocet, moučkový cukr.
Recept mi poslala kamarádka Jolana, ovšem fotka se jí brutálně nepovedla. Prý to zkoušela poprvý a dobrý.
Ano, dělala jsem ji několik krát hodně dávno, když se dobře dochutí, tak to jde i jako tatarka. Za mně není moc vhodná na delší skladování – odděluje se voda. A pozor na množství oleje – jak je moc tuhá, tak už nechutná, alespoň mně.
Minuý týden se tohle objevilo jako majonéza bez vajec na FB,
Nevim, odkud to ma, nicmene na Top receptech je to uz z roku 2012, dal jsem nehledala. Takze zadna novinka.
Mimač..tak 10 let zpět…zadnej zazrak..
Slyšela jsem o tom už mockrát, ale nikdy nenašla odvahu zkusit. Tak teď se snad brzo „dokopu“.
Já taky -někdy možná – fajn, že tu máme ten recept
Ne..to nedělej..skoda oleje
Aha. Koukla jsem na ten FB, desitky lidi to chvali a Jolana taky.
Já bych ale asi zkusila místo mléka dát alespoň smetanu, když ne šlehačku.
Nepomer tuku asi.
S klasickým tyčákem jsem to nezkoušela, ale mám Bamix a tam jdou vyměnit nože
za takový talířek a s tím to jde dobře. Při šlehání se to jakoby vytahuje po stěnách nádoby. Není to špatné, ale klasika je klasika. Stejně se dá udělat frappé z rozpustné kávy a ledové vody. Jen to nesmí být ta sušená mrazem, s tou se hustá pěna nevyšlehá. Taky jde udělat lehká šlehačka z mléka, ale zase to musí být mléko ledové a to nejmíň tučné.
Kdo má Ronica, je u něj takový plastový zvon a s ním jde majonéza z mléka a oleje taky.
Se smetanou ani se šlehačkou to nejde.
Jogurtová majonéza
Suroviny:
100 ml smetanového řeckého jogurtu
200 ml oleje
1 lžíce vinného octa (obyčejného trochu méně)
cukr, sůl, koření podle chuti a zvyklostí
Ve vyšší nádobě šleháme tyčovým mixerem na maximální výkon, dokud se nespojí do krémovité konzistence.