(2703) Cuketový nákyp

cuketa
šunka
kvalitní sýr
2 – 3 vejce
česnek
2 – 3 PL zakysané smetany
1/2 prdopeč
máslo
hrníček strouhanky
bylinky
sůl, pepř a majoránka

Cuketu nastrouhat na hrubém struhadle, není třeba jí nechat vypotit, voda z ní nám pomůže. Šunku a sýr nastrouhat či nakrájet na kostičky. Vejce a smetanu dáváme dle potřeby a množství cukety. Bylinky jsem dávala – bazalka, petrželka a pažitka. Vše zamíchat, do vymazané a vysypané (může být i pečpapír) formy, poklademe plátky másla a pečeme na 180 cca 50 minut.
Podáváme samotné teplé i studené, s chlebem či vařeným bramborem.

Poslala Úsměvka: „Množství cukety, šunky a sýra neuvádím, je to dle chuti každé kuchatky. Ale na 3/4 opravdu velké cukety jsem dala 20 dkg šunky, 20 dkg goudy, 3 vejce a 2 vrchovaté PL zakysanky. Majoránky hrst, bylinek hrsti dvě. Místo šunky můžete dát uzené či slaninu, můžete i nakombinovat. Můžete přidat hrášek, červenou papriku ….. vlastně můžete přidat vše co vám chutná. Cuket není nikdy dost a receptů z nich také ne. Přeji dobrou chuť.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

10 komentářů: (2703) Cuketový nákyp

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Tímto končím cuketí týden a předávám žezlo Janě. A mám dovolenou – takže pokud nestihnu dát recept večer, bude až vstanu. A já vstávám pozdě. Pardon.

  2. Macůrková Jana napsal:

    A já jen přemýšlím, jestli mám překopat to, co mám připravené a pokračovat v cuketách a podobných dobrotách, nebo nechat to, co tam mám.

  3. Macůrková Jana napsal:

    Já do tohodle nákypu nedávám strouhanku, ale hrst dětské krupičky. A dělám vyšší vrstvu, dá se pak krásně krájet na kostky.

  4. jarybarka napsal:

    Další přísun cuket je na obzoru.Recept se hodí.Diky

  5. kvetula.v napsal:

    Jídla, co jdou jíst teplá i studená, mám ráda. Jednak není nerudovský problém, když je toho najednou pro dva (jednoho) moc a druhak lze už v poledne přistrčit do trouby večeři , což je hlavně v létě dvojnásob vítané. 😋
    Marcel díky za receptík. Budu vyhlížet další vhodné cukety. Je vidět, že české kuchařky jsou vynalézavé. Když si vzpomenu, jak rozpačitě jsem stála nad bohatou sklizní ze 3 sazenic před 40ti lety….😎

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..