švestky
voda
rum
hřebíček
celá skořice
Švestky rozpůlíme a natěsno naskládáme do sklenice. Jak známo, polovina švestky puštěná do zavařovačky se VŽDYCKY otočí špatnou stranou navrch, takže pozor na model „bitevní kočka Pitipačka a skleněná botička“. Přidáme 1 lžíci studené vody, 1 lžíci rumu, 1 hřebíček a kousek celé skořice. Zavařujeme 20 minut při 80-85°.
(Foto omluvte, je to ještě teplý.)
A než se někdo zeptá – ne, žádnej cukr.
Tak to zkusím podle Tebe. Já doteď – natlačit, dvě lžíce cukru a zavařit. Jelžilikož liquére cpu do všeho nejen pro chuť, ale i výdrž, tak to dnes bude podle Tebe. A běda! jestli se to nepovede! Zatím se povidlo skoro všechno..
Já je vždycky zavařovala bez přidání čehokoliv, jak se narodily. Tohle navonění kořením a rumíčkem je pozvedne určitě o stupeň výš, ne-li o dva. I k stáru se člověk učí, děkuju. 🙂
Jsme na tom přesně stejně Boženko. Taky jsem je vždy jen natlačila rozpůlené do sklenice a zavařila. Dostanu-li se k levným švestkám, ráda vyzkouším. Zatím, co měli v akci v superhyper, to byl humus, co se z nich ani na koláč vybrat nedalo 😕
Nevim, jak u vas, ale tady bude u silnic svestek dost. Potrebuji jeste tak tyden.
Zrovna včera jsem viděla u staré již dávno nepoužívané silnice,strom plný švestek!
Ty určitě zkusím.
Pak je tu i pár stařičkých opuštěných sadů kolem …
U nâs měl Bertík v první várce dobrý, pak mrňavý..
špetička soli…..