2,5 kg švestek
2 vanilkové cukr
100 ml rumu
1 kg cukru
200 g kakaa
Omyté a vypeckované švestky důkladně rozmixujeme. Pak kaši přelijeme do hrnce a přidáme krupicový cukr. Rozvaříme (trvá to asi 15 minut), necháme vychladnout a propasírujeme. Potom přidáme rum, vanilkový cukr a kakao, řádně promícháme a uložíme na 24 hodin do lednice. Druhý den čokoládu naplníme do čistých sklenic a zavařujeme po dobu 30 minut jako švestkový kompot.
Poslala Květoslava: „Výsledek je řidší, používá se při pečení jako přísada do perníků, náplní, jako topping na poháry apod… Nám chutná do bílého jogurtu. Zavařené by mělo vydržet ve spíží až jeden rok (neověřeno, dělala jsem poprvé a jen z půl kila švestek – byla malá sklenička 0,33 ml)
Já jsem tedy měla neodbytný pocit, že už jsme to tu měli – ale nenašla jsem, tak snad ne.
Takhle já hledala Úsměvčinu oříškovou pomazánku. Trochu jiné – jednodušší provedení jsem loni podle ní dělala – a nenašla. Asi to bylo mejlem. Tak mám uloženou tu včerejší – vymazlenější- ať mám zase co hledat 😁
Nejsem si jistá, zda to bylo moje. Ale víš jak, jsem stará pod plachetkou osoba 🤣🤣
Vypadá to hodně zajímavě……
Já to děmlala podle Jaktak z 20.9. – snacha byla nadšená.
Taky jsem dělala podle JakTak – mužskej byl jen lehce zklamanej, že to neztuhlo dotuha . Těšil se na švestkovočokoládové bonbonky. Takhle si s tím aspoň pocintal jahelník (ten byl taky se švestkama). Chtěla bych zkusit přidat do perníku – tedy pokud bude co, až ho budu péct🤔
Sašo, tys to dělala už loni, nebo podle letošního 20.8.? Já totiž zjistila, že JakTak občas „recyklují“. Cuketové kuličky jsem podle nich dělala loni a letos tam byl přesně stejný recept, jen s jiným datem 😉😎
Z letošního – 20.9…
Jo? .. a jak jsi to dokázala, když je dneska 9.9.? 😉😁
🤣🤣🤣🤣
Když se snažíš, dokážeš i nemožné…
Tak jsem to vypátrala…přišlo ve 2.19… maličký přehlídnutí, no…
Jo, to je dobrý! Do litejch perníků přidatelný – vyzkoušeno. A když dáte málo cukru, místo rumu tequilu, trošičku osolíte a přidáte chilli, je to skvělý na „mexický“ masa. Ale i do vege tortil a tak různě jihoamerickýho domácího žvýkání…
Moje babička přidávala do perníku několik lžic jablečných povidel a já přidávám zrovna strouhaná jablka. Tak proč ne švestkový rozvar …. vyzkouším malou dávku. Díky 👍👍
A my už máme po trnkách… Kruciš! Semtam by se daly ještě nalašovat durancie, ale to nemám morálku. V týdnu jsme navařili asi 15 litrů povidel trnkových a duranciových a před dovolenou také tolik hruškových. No nic, tak za rok.
Prosím, co to je nalašovat?
Nooo, jak bych to vyjádřila jedním slovem… Nejde to. Ukrást taky není to správné slovo. Čoveče, přiměla jsi mě se zamyslet. Některá nářečová slova používám tak automaticky, že už je ani neumím „hezky česky“. To si vezmeš třeba košík a jdeš do pola a tam utrhneš pět švestek, tady dvě, kus dál dalších pár, co zůstaly zapomenuté na stromě, o kus dál vidíš, že dozrávají hrušky, tak zkusíš jednu, která spadla. Ořechy už padají taky, tak na ty máš tašku… Máme tu obrovský zplaněný sad se starými jabloněmi a hrušněmi, které skončí na zemi a shnijí, tak si jdeme „nalašovat“ bedýnku jablek a hrušek na zimu. Asi tak.
Paběrkování. To znám od pradědečka. Chodil na klásky na poli po sklizní. Posbírání zbylého ovoce na stromech apod. Asi takto bych to přeložila.
To ani ne.
lašovat
hledat, pátrat, slídit po něčem
Příklad: „Nelašuj v té spíži.”
Jo, to je ono. Mám tu hlavu opravdu jenom na klobouk…
To já taky, ale mám gúgla. 🤣
Došlo vlákno. Pro Lakysu.👍👍👍🤣🤣🤣