některé je veleretro!
Buraczki ćwikłowe zhruba z let 1975-80 se nám rozhodla připomenout Jana.
Na grządce z buraczkami, poza tymi naprawdę dużymi, co roku wyrywam też sporo malutkich, które lądują w słoikach w całości. Marynowane w octowej zalewie są świetnym dodatkiem do obiadów, sałatek i na przekąskę. W ten sam sposób można też przygotować większe buraczki krojąc je w kostkę lub plasterki. Polecam!
3 – 4 kg małych buraczków
ziele angielskie
liść laurowy
Zalewa:
2 litry wody
1 ½ szklanka octu
½ szklanki cukru
2 łyżki soli
Buraczki zalewamy wodą, tak aby całkowicie je pokryła i gotujemy do miękkości (ok. 30 minut). Odcedzamy, studzimy i obieramy. Układamy w słoikach – małe w całości, nieco większe można przekroić. Do każdego słoika wkładamy 1 liść laurowy i 1 ziele angielskie.
Składniki zalewy zagotowujemy i gorącą zalewamy buraczki. Dobrze zakręcamy i pasteryzujemy 15 – 20 minut.
tak tohle ještě Haderach dovedla k dokonalosti. jinak sklenice nalezena při úklidu sklepa.
Na blbosti mě užije, ale dalo mi dost práce najít správný recept, všude byly na strouhanou nebo kostičky. 🙂
miluju řepové kouličky..jen ocet mají u sousedů trochu jinak koncentrovaný,než je ten náš..tak pozor… a liść laurowy mne dostává pořád.. oproti bobkovému,jak se mu říká u nás, je to mnohem poetičtější 😉
já mám na ty řepičky chuť!!!!!
Mám to jako ty. 🙂
Ovšem jsem bubá: Co je andělský zelí?
nové koření 😀
Krásné retro 👍
Nakládanou řepu jsem nikdy nekupovala, takže toto neznám, ale dělávala jsem to, co tatínek. Když jsem sela řepu na normální sklizeň, snažila jsem se dávat semínka dál od sebe, abych nemusela moc protrhávat (jsou větší, nebyla to makačka). Pak s odstupem cca 14 dní jsem nasela druhou várku a tu naopak nahusto a ta se neprotrhávala.
Červenou řepu miluju a nakládám si sama, takže až sníme poslední malé řepičky z loňské sklizně od babinky, bude už jen krájená z kupované.
To se omlouvám, ale jen tu řepu vidím a ježí se mi chlupy. Retro neretro. Njn, školní jídelna, řepa ke všemu a kyselá jak šťovajs. Jo, pečená s ostatní zeleninou nebo v boršči, to mi chutná. A víc nedám. Ale recept v polštině je zajímavý. Na blbiny tě, Heleno, užije a je to fajn. Díky.😍
pamatuju,že nám ji dávali k brkaši..já si to tam nalila,zamíchala a žlicí snědla..no čuně jsem byla, ale když ono to bylo tááák dobrýýýý a někdy o tom přemejšlím i teď..no,až budu sama doma a udělám si tu kaši 😀
Brrr! Promiň. Sto lidí, sto chutí. Tak si ji udělej a nech si chutnat, to jako jo.😀
Reni, jsem s tebou. Rozhoupava mi to gyroskopy. 🤣🤣🤣
víte prt, co je dobrý 😀
Šárko, jsem s Tebou, br. kaše a k tomu červená řepa.
Jen bych to nemíchala dohromady.
Díky za retro.Tohle už se mi dáaávno vypařílo z hlavy. Ty kuličky byly skvělé.
Toto vůbec neznám, ale bude to tím, že nemusím červenou řepu