(2771) Až se zima zeptá…

… pošleme ji do kšá!

Teď je všude spousta zeleniny za příznivé ceny, takže : mrkev, petržel a celer očistíme a umyjeme.

Část nastrouháme na hrubém struhadle, část nakrájíme na kostičky. Řádně promícháme. Vložíme do  mikrotenového sáčku, dobře vymačkáme vzduch a uložíme do mrazáku. Při vaření odkrojíme z kořenové zeleniny z mrazáku takovou část, jakou potřebujeme.

Pokud máme celer a petržel i s natí, uděláme si „polévkové“ balíčky – sem je možbé přidat třeba i kedlubnu, atd.

Vzorně zpracovanou zeleninu poslala Věra.

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

14 komentářů: (2771) Až se zima zeptá…

  1. sharka.68 napsal:

    mrazák..u nás se řeší, jestli to v něm ,pak není to nejdražší..když furt žere eletriku…takže mne to nutí hodně věcí zavařit – ano,taky to potřebuje nějakou energii, ale možná v menším objemu..a jestli něco nemusim, tak sušenou zeleninu,takže tudy pro mne cesta nevede, ale zarestovanou na másle a zavařenou, to už jde..budeme ještě dlouho blbnout?
    Věrko, máš to pěkně nasáčkovaný 😉

    • Haderach Kwisatz napsal:

      Promiň ale nepobírám tě – o sušení zeleniny tu nepadlo ani slovo, ne? Naše lednice s mrazákem sežere asi 110 kWh/rok, tak si spočítej, kolik je to měsíčně. A na másle zarestovanou zavařenou zeleninu těžko použiješ třeba do brsalátu. (Tu nakládanou do něj přímo nenávidím.)

      • sharka.68 napsal:

        nepobíráš, vidím (to byl můj povzdech – ten můj komentář)…prostě se poslední dobou bavíme pořád o možných úsporách..a mrazák samostatnej, je v současné době jeden z největších žroutů – uvedeno na štítku 262kWh za rok, má 400litrů (podle měřáku žere víc..cca 300)….takže totálně bez vynaložení energie, je sušená zelenina-po starým způsobu..na sítech a vzduchu, bez sušičky (a já ji takto nemám ráda).. a tyhle krávy pultový máme dvě( jedna je na maso)…tak se snažím redukovat a spotřebovávat abych jednu tu mrchu mohla odstavit…a po skorotchyni nacházím poklady- 3 roky starý máslo,jahody z roku 2011, v pytlíčkách zbytky od oběda, bez datumu .. semotamo dva plátky knedliku taky v sáčku… zamrazenou zeleninu-ale vcelku..už jste někdy mrazili celý celerový bulvy? Tož tak..já třeba do brsálu zeleninu vařim v okyselený vodě…

        • Haderach Kwisatz napsal:

          Jo, jasně – já sušenou taky ne, není to dobrý (zkusila jsem to a pak ji snědli potkani a křeček, takže vniveč nepřišla). Ten mrazák nebude z nejnovějsších asi – my máme lednici se čtyřšuplíkovým mrazákem a fakt těch 110. Krávu pultovou bych neměla kam dát. Celá bulva celeru zmrazená je dost unikát. 🙂 A zeleninu do salátu vařím jen do poloměkka ve vodě pouze osolené.

          • sharka.68 napsal:

            ony ty pulťáky nejsou tak ystarý,zjistila jsem podle faktur, že 3 roky…jen v nich je spousta zbytečností..a moc se z nich nebralo..to prostě nevymyslíš…no,mám o zábavu postaráno…

          • kvetula.v napsal:

            Odmala říkám, že nepozřu pouze krupičnou kaši a polévku se sušenou zeleninou. Kaší jsem se jednou přežpapala a bylo mi tak zle, že jsem ji nikdy ani vlastním dětem nedokázala uvařit (jen jako mrňatům dětskou krupičku se Sunarem). Sušená směs mi prostě byla odporná. Ale nedávno mi došlo, že tu averzi možná způsobila petržel, kterou neoblibuji v žádné podobě. Možná že sušením zvýrazní aroma a způsobí přímo odpor. Ale zkoušet to fakt nebudu.
            A co se týče mraženého unika, tak mi vyrazila dech sousedka, která mi donesla mražené kapustičky. Tak, jak to koupila – v síťce i s cedulkou- to mrskla do mrazáku a pak nevěděla co s tím 🤦‍♀️

        • Francizska napsal:

          Pro mne vždy byly záhadou pultové mrazaky. Asi bych dopadla jako tvoje tchýně. Mám suplikove. U těch pultových nechápu jednu věc. Jak se v tom vyznat. Ale nemám zkušenosti a nevím.

    • IvaC napsal:

      A to není jen zelenina,já na mrazák nedám dopustit….

    • Vera M. napsal:

      Shari , jako mladá a nezkušená jsem vařila vývar podle slovenského časopisu Dievča . Tam se nejprve zarestovala kořenovka na másle a ten vývar byl opravdu OPRAVDU vynikající . Nevím , proč jsem v tom nepokračovala, ale měla bych zájem o tvůj recept na kořenovku na másle . Asi normálka zarestovat a zavarit . Bez soli ? Asi bez soli . No já úplně ujíždím na polívkach . Takže mám kořenovky pořad málo . Do drožďové, do vývaru . Kdysi manžel ty velké kostky uvařené rozmačkal vidličkou a šup zpátky do vývaru a já dnes to vyhazuju a dávám n chviličku povařit ty malé kostičky . Je to takové svěží . Nojo , Sharka má pravdu , že ne každý mrazák má tu kapacitu na skladování a babičky a dědečkocé se z toho placení energií … pomátnou

      • Francizska napsal:

        Věrko, já dělám se solí, ale používám při vaření místo soli!!! Pokrm už vůbec nesolim. Je to tady jako zelenina v soli. Letos jsem dělala že 12 kil. Měla jsem toho plné zuby. Už jsem hodně rozdala stálým zájemcům. A přidala recept, příští rok si budou dělat samí. Začínám to omezovat.

  2. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Nádhera 👍👍Dělám to samé a přes zimu jak když najdu. Jen si dělám sáčky přímo na jednotlivé porce, a když potřebuji víc, tak vezmu sáčky dva. Sáčky používám uzavíratelné z nejmenovaného nábytkářského řetězce.

  3. jarybarka napsal:

    Věrko krásná práce.
    Taky mám dva mrazáky a oba celoročně plné.Rybíz ,borůvky,jahody,višně v cukru a rumu(ty jsou utajené=nedám=sám mám málo).
    Zelenina a maso,maso,maso…a spousta jiných věcí. I to máslo poněvadž do buchet z mrazáku stačí.Na chleba máslo nedávám už léta.Použivam pomazankové-nám to tak chutná.😁 Nebo dělám popatlánky.
    Mrazáky mám celkem nové a tu spotřebu
    moc neřeším protože se bez nich fakt neobejdu. To už bych radši vyhodila televizi za to💩 co tam dávají je drahá až dost a ještě jí určitě zdraží.No ale to už jsem jinde pardon💙

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..