vyloupaný česnek
olej olivový (nebo podle chuti a možností)
špetka soli
rozmarýn, bobkový list nebo dle chuti
Recept poslala Jarybarka, ponechávám bez úprav.
Koupila jsem 1kg českého (prý) česneku.
Byl v akci za stovku a protože nevěřím že by mi vydržel tak pěkný, zkusila jsem ho udělat pečený: vyloupat a odstranit stroužky s flíčky a poškozenými částmi. Nasypat do čistých suchých skleniček, přidat trochu soli (jen málo) a větvičku rozmarýnu nebo bobkový list. Zalít olejem, aby byl česnek pod hladinou.
Pekla jsem ho v troubě vedle pekáčku s masem takže asi na 180° 20-30 minut. Vyndala, vylovila koření a hned zavíčkovala. Neotáčela jsem to, protože to stále bublalo a bylo to fakt děsně vařící. Víčka se po chvilce „přicucnou“.
Z toho 1 kg je 5 skleniček.
Byla jsem zvědavá na chuť, tak jsem po vystydnuti jednu otevřela a 3 stroužky mázla na topinku. Je vyborný. Půjde i k masu, bramborám…
Olej je voňavý a samozřejmě dál použitelný.
dobrej nápad a hlavně, proč to péct solo,když už jede trouba…pošlu to na Beaver….
To by mohlo být móc dobrý! Měla jsem česnek jen tak zalitý olejem – teda olej fajn, česnek nic moc. Asi pořtebloval tu horkou lázeň.
Asi jo Sašo . Pečený je fakt dobrý.
To já vím! Když peču maso, davám celou rozpuůlenou palici čenseku, a když je tu snacha, tak se o to „porvem“😄
Evi , to je teda recept !! Klobouček . Ale mi by ty skleničky jistě praskly . Vymyslím jiný způsob – jdu do toho .
Jinak – jak víš, tak já vymačkám a zmrazím a je úplně čerstvý . Toto je jiná liga a na muj žlučník super
Zkusila jsem 2 sklínky v misce s papírovou utěrkou a trochou vody.Nic se nestalo.Dalsi 3 už šly do trouby na sucho a v pohodě.
To mě neznáš … 😭😭
dej to do plecháčku a pak to přelej….
Už mám česnek koupený i vyloupaný a zítra provedu . A také zeleninu v soli dle Francizky . Na obojí se moc těším 😎😎
Troubu mám velkou a pro dva strávníky nejsou porce tak velké, takže běžně něco „přistrkuju“. Když zavářím pár skleniček něčeho, přišoupnu to buď na malém plechu, nebo víku od misek z varného skla a dávám vodu. Jednak se to pak jednoduše vytáhne v potřebný čas, když se zbytek peče dýl a druhak pro jistotu, kdyby sklínka praskla. Sice se mi to za tu spoustu let zavařování v troubě ještě nestalo, ale vše je jednou poprvé, že?
Zatím jednou a stačilo 😭🤣😬😳🤕
Sharka ma pravdu. Pec to v cemkoliv a presun.
To vypadá hooodně dobře! Evi, bezva nápad, mě by to nenapadlo. Česneku máme dost, tak to taky zkusím.
Tedy Evi, to je nápad za 🏅. S česnekem v oleji mám stejnou zkušenost jako Saša. Nevím, jestli ještě seženu český česnek za 100,- Kč. Ten jsem koupila v létě a byl krásný. Už je v mrazáku. Nechala jsem si jen pár paliček na okamžitou spotřebu a ty už docházejí. Jestli ještě uvidím, koupím a vyzkouším, jinak až za rok tedy no… Ale těším se už teď – pečený česnek máme rádi 😋😎
Tak já ho zamražuji, ale toto je skvělý recept, Jarní Bárko, díky 👍👍👍👍