(2797) Pečený česnek

vyloupaný česnek
olej olivový (nebo podle chuti a možností)
špetka soli
rozmarýn, bobkový list nebo dle chuti

Recept poslala Jarybarka, ponechávám bez úprav.

Koupila jsem 1kg českého (prý) česneku.
Byl v akci za stovku a protože nevěřím že by mi vydržel tak pěkný,  zkusila jsem ho udělat pečený: vyloupat a odstranit stroužky s flíčky a poškozenými  částmi. Nasypat do čistých suchých skleniček, přidat trochu soli (jen málo) a větvičku rozmarýnu nebo bobkový list. Zalít olejem, aby byl česnek pod hladinou.

Pekla jsem ho v troubě vedle pekáčku s masem takže asi na 180° 20-30 minut. Vyndala,  vylovila koření a hned zavíčkovala. Neotáčela jsem to, protože to stále bublalo a bylo to fakt děsně vařící. Víčka se po chvilce „přicucnou“.
Z toho 1 kg je 5 skleniček.
Byla jsem zvědavá na chuť,  tak jsem po vystydnuti jednu otevřela a 3 stroužky mázla na topinku. Je vyborný. Půjde i k masu, bramborám…
Olej je voňavý a samozřejmě dál použitelný.

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

15 komentářů: (2797) Pečený česnek

  1. sharka.68 napsal:

    dobrej nápad a hlavně, proč to péct solo,když už jede trouba…pošlu to na Beaver….

  2. lakysa22 napsal:

    To by mohlo být móc dobrý! Měla jsem česnek jen tak zalitý olejem – teda olej fajn, česnek nic moc. Asi pořtebloval tu horkou lázeň.

  3. Vera M. napsal:

    Evi , to je teda recept !! Klobouček . Ale mi by ty skleničky jistě praskly . Vymyslím jiný způsob – jdu do toho .
    Jinak – jak víš, tak já vymačkám a zmrazím a je úplně čerstvý . Toto je jiná liga a na muj žlučník super

  4. a.rena napsal:

    To vypadá hooodně dobře! Evi, bezva nápad, mě by to nenapadlo. Česneku máme dost, tak to taky zkusím.

  5. kvetula.v napsal:

    Tedy Evi, to je nápad za 🏅. S česnekem v oleji mám stejnou zkušenost jako Saša. Nevím, jestli ještě seženu český česnek za 100,- Kč. Ten jsem koupila v létě a byl krásný. Už je v mrazáku. Nechala jsem si jen pár paliček na okamžitou spotřebu a ty už docházejí. Jestli ještě uvidím, koupím a vyzkouším, jinak až za rok tedy no… Ale těším se už teď – pečený česnek máme rádi 😋😎

  6. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Tak já ho zamražuji, ale toto je skvělý recept, Jarní Bárko, díky 👍👍👍👍

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..