Houbařská sezóna pomalu končí, ale jak pro koho. Momentálně jsou lesy plné lišek nálevkovitých, které si snad ani nejde splést s nějakou jedůvkou. Vzhledem k tomu, že je to houbička malá a tím opomíjená, tak ji málokdo sbírá. Jeho škoda a
naše dobro. Je výborná na jakoukoliv úpravu, do masových směsí, do bramboračky atd. Já jí zkusila dát na topinky a bylo to luxusní.
2 větší hrsti lišek nálevkovitých
trocha sádla
sůl
lžíce smetany
1 vejce
2 krajíce chleba
česnek
Na trochu sádla vhodíme houbičky a opékáme. Když pustí vodu, přiklopíme a dusíme tak 20 minut, odkryjeme a necháme vodu odpařit, osolíme.
Dáme na talířek, přidáme na pánev kousek sádla a opečeme téměř nasucho topinky.
Vyndáme je a vrátíme houby, rychle opečeme, přilijeme lžíci smetany, necháme vstřebat a vejce. Vrstvíme na mírně počesnekovanou topinku.
Recept poslala Bláhovka.
Lišky nálevkovité jsou vynikající houby vhodné na jakoukoliv úpravu. Tyhle topinky budou skvělé, díky.
Pěkný recept.Pokusim se nějaké najít.
Vychytaný – dobře popsaný recept . Včetně těch topinek na minimum tuku . Takové dělám vždycky a nemám ráda ty dohněda vylamzuby. Takže super a udělám z hub z obchodu . To bude taky dobré , náhražka , ale co . Houbových jídel není nikdy dost
Zkusila bych enoki nebo shimeji.
Mrknu , kde jsou . Děkuji
Jelikož jsem před nedávnem vyzkoušela houbový tatarák, věřím, že i toto bude ňamozní. Jen s těma liškama asi tady bude problém – dneska se vrátil zvěd z lesa a prý jen rozteklé staré hřiby a jinak ani prašivka (tak značí všecky lupenaté). Nezbývá mi, než věřit, já se do lesa nedostanu. Nicméně recept ukládám pro případ jiných vhodných houbiček 😋😎
Já tyhle lišky vůbec neznám a houby, které neznám nesbiram. Pokusím se poučit se. Dá se to s něčím splést?