salátová okurka
ředkvičky
cibule
(a cokoliv dalšího – bílá ředkev, kedlubna, hlávkové zelí, atd.)
cukr
sůl
ocet
Zeleninu nakrájíme na tenoučká kolečka nebo na nudličky, dáme do misky, přidáme tři mocca lžičky cukru, půl lžičky soli, promícháme a necháme stát alespoň hodinu, občas promícháme. Přidáme jeden a půl lžičky octa (já použila rýžový) a zase za občasného míchání necháme rozležet. Zelenina zkřehne, zvláční a získá pikantní chuť.
Slijeme tekutinu, kterou zelenina pustila a použijeme ji do obložených baget (tyhle jsou s trhaným masem), do tortil a wrapů nebo klidně jen jako oblohu.
Vzhledem k tomu, že jsem holka strašně šetrná, by mi bylo líto jen tak slít ze zeleniny tu šťávu, pokud bych ji nepotřebovala samotnou marinovanou. Jinak do mističky a jako salátek k čemukoliv (a kdykoliv). 🙂
Chapu, ale ja pro ni vyuziti nemela.
Jako zajimavost … nejvic nepustila okurka, ale kupodivu redkvicky.
Dotaz : každá zelenina by se měla „koupat“ zvlášť?
Asi nemusi, ale ja tu mela jednoho odpurce cibule. A taky se s tim pri vyrobe lip pracovalo.
Krom toho je tu riziko spojeni chuti. Nechci okurku, co chutna jako redkvicka. Pokud bys to delala jako salat, je to asi jedno, ale do baget ne.
Dala bych si, sterilované čalamády apod. steril. směsi nemusím . Tohle joooo
Já vím že Hadérka nemusí ale já určitě přidám proužky ze spodní části peking.zelí .A jako salátek mňam.
Přiznám se, že takhle za studena udělat salát z více druhů marinované zeleniny , mne nikdy nenapadlo. Díky za tip 😋😎
Ukrajinky a Rusky takhle marinují cibuli do všech salátů, kam já vždycky dávala syrovou. Po vyzkoušení šestně prohlašuji, že s marinovanou je to lepší.
Takhle marinuju i syrovou červenou řepu (dělám „karpáčo“), jen do ní dávám raději med a taky trochu koření.
Pravdu díš – jednoho brsalátu Úsměvka radí pokrájenou cibuli smíchat s cukrem a solí – dělám to a je to fakt lepší. Žádné kyselidlo tam už pak nedávám.
Tu červenou řepu s medem zkusím. Bude trochu změna 😋