cukr
voda
máslo
ořechy
citronová kůra + šťáva
mandarinka + kůra z ní
jablka
růžový pepř
šlehasčka
mascarpone
zakysaná smetana
vanilkový cukr
Lemon curd
Na velké pánvi si připravte karamel z asi 15 dkg cukru, dvou lžic vody a asi 1 cm másla. Do karamelu nasypte ořechy a promíchejte, aby se obalily. Přelijte na pečící papír a nechte vystydnout, pak nasekejte velkým nožem a promíchejte s kůrou ze 1/4 citronu a 1/4 mandarinky.
Připravte znovu karamel, tentokrát do něj přidejte kostičky ze 3 velkých jablek. Nechte provařit tak, aby jablka zůstala na zkus. Pak přidejte šťávu a kůru z poloviny citrónu, na třetiny pokrájené měsíčky mandarinky a lžičku drceného růžového pepře. Směs přendejte do skleniček a nechte v lednici řádně vychladit.
Ušlehejte krém z jedné šlehačky, cca 130 gramů mascarpone a vrchovaté lžíce zakysané smetany. Přidejte jeden vanilkový cukr, vrchovatou lžíci Lemon curd. Krém navršte na jablečnou směs, posypte ořechovým karamelem a ozdobte meduňkou.
A s tímhle vám eventuální podzimní depréze muže vlézt na záda 😉
Poslala Jana: „Množství bylo do 4 velkých skleniček. Vypadá to pracně, ale není a stojí to za to. Připravovala jsem na oslavu, úspěch byl velký.“
Mně to teda pracné přijde,ale líbí se mi ten růžový pepř a vypadá to prudce jedle….
Bude to luxusní, jako ostatně od Jany všechno. 🙂 Díky.
To je tak krásné. Dala bych si hned.
Co krásné – luxusní!
To je nádhera a navíc je tam můj oblíbený karamel, a to hned několikrát.
Jako věta, že to vypadá složitě, ale není tomu tak …. mne docela neuklidnila. Nicméně, toto určitě zkusím na oslavu maminky narozky. 👍👍👍
Je to parádní 🍓😎
Je to určitě dobrota a jelikož toho jde udělat jakékoliv množství, můžou klidně mlsat i jen dva 😉😋😎
Doufám, že to lze konzumovat i bez té depréze..
A možno-li se zteplat, kdy se bude zde podávat, abych nepřišla pozdě?