4 neošetřené pomeranče (citrony)
350 g cukru plus asi 50 g cukru na obalení
50-100 g hořké čokolády podle chuti
Pomeranče důkladně omyjte a pečlivě osušte.
Z každého konce odřízněte špičku, nařízněte slupku na 4 části od jednoho konce k druhému. Opatrně oloupejte a nakrájejte na tenké proužky. Proužky dejte do kastrolu a zalijte studenou vodou. Vodu přiveďte k varu, poté ihned stáhněte z plotny, vodu slijte a celý postup ještě dvakrát opakujte – vytáhne to hořkost. Nechte okapat na sítu.
Smíchejte cukr se 150 ml vody, přiveďte k varu a 5 minut mírně vařte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Přidejte proužky pomerančové kůry do cukrové vody a na maličkém plameni vařte do měkka přiklopené pokličkou. Sceďte (zbytek cukrové vody nevylévejte, je strašně dobrá, třeba do čaje.) Kousky kůry rozložte na plech vyložený pečícím papírem. Nechte schnout alespoň 3-4 hodiny, nejlépe přes noc. Poté ještě lehce lepivé kousky obalte v cukru.
Ve vodní lázni rozpusťe čokoládu, každý kousek do poloviny namočte a zase nechte na pečícím papíru zaschnout.
u nás se tomuhle mlsání říká SIRKY 😉
Kandované cokoli můžu kdykoli.
Přiznám se, bez mučení, že nevěřím obchodům, kde píšou, že je to BIO …. takže k takovým receptům jsem skeptická, doma to v obýváku nepěstuji. Ale foto nádherné a recept bude určitě skvělý 👍👍👍
Už jsem psala jinde – taky označení BIO nevěřím, ale vím, že až dcerce dozrají, 100% BIO budou😋 Takže jí recept předám, ať si úrodu může zpracovat do poslední šlupky 😉