300 g hladké mouky
200 g másla
100 g solamyl (bramborový škrob)
120 g moučkový cukr
120 g lískové oříšky mleté
asi 6 lžic mléka (tak aby se těsto nedrobilo)
Vypracovat těsto, nechat v chladu odpočinout , nadělat kuličky (velikost podle toho jak mají být velké rohlíčky) , vyválet proužky a stočit rohlíčky. Upéct světle růžové, horké obalit v moučkovém cukru s vanilkou.
Poslala Květoslava: „Rohlíčky už tu sice jsou, ale tyhle jsou jiné a hlavně nelámavé. Recept mám od jedné starší kolegyně a za těch několik desítek let jestli se při obalování zlomilo pár kousků.“
Sice dělám trochu jiné (bez Solamylu) ale vyzkoušet bych mohla. Jak se dívám na gramžáž, tak asi z jedné třetiny a porovnám – i když se ty moje moc nelámou, nebráním se zkusit nêco nového. Jestli to schálil vrchní ochutnavač, musí to být moc dobré😋
To je velmi zajímavý recept. Jak píše Lakysa, musí to být velmi jedlé. Já mám recept, kde je na zpevnění žloutek a taky se mi nelámou. A už roky dělám rohlíčky vykrajované. Vyválím vyšší plát a mám formičku rohlíček, tak krájím. Vypadají skvěle a jde to taky rychle.
Renčo, hurá, nejsem tedy sama, kdo rohlíčky vykrajuje. Při obalování v cukru se mi tak 1 – 2 rozlomí, ale to vítám, ty jsou na ochutnávku pro kuchařku. 🙂
Takovejch by nás bylo, jéjej.
😀👍 Taky tak.
Já měla dřív recept, kde se mi nezřídka zpřelámala i čtvrtina. To se děti těšívaly na ráno, když věděly, že v noci peču rohlíčky. To polámané (nebo jindy něco lehce přičmoudlé – plynová trouba byla zrádné) bylo vždy na talířku na stole a nikdo nechtěl přijít poslední. Tady myslím, že solamyl zpevňuje. Ode dne, kdy mi Bobina recept dala, já měla radost, ovšem dítka už tak nejásala 😁