250 g hladké mouky
250 g másla nebo Hery
5 PL suchého bílého vína
trochu rumu na potření a moučkový + vanilkový cukr na obalení
Ze změklého tuku, mouky a vína uhněteme těsto a necháme odpočinout v lednici alespoň 30 minut.
Na pomoučeném válu vyválíme a vykrájíme z něho libovolné tvary, které pokládáme na plech vystlaný pečicím papírem – měly by být silné okolo 4 mm, aby se nepálilo a v troubě se „nafouklo“.
Pečeme při 180° asi 8–12 minut dozlatova. Upečené cukroví ještě horké potřeme tuzemákem, po vychladnutí nasypeme do směsi moučkového a vanilkového cukru a obalíme.
Znám , je moc dobré. Potírání tuzemákem jsem neznala , zajímavé 😉
Nezkoušejte víno červené! Těsto má šedou barvu😫
Stejně je obalené v cukru, nebude to vidět 😉
Kdysi jsem dělávala, ale měla jsem recept jen na papírku v sešitě vložený (originál, jak mi ho jedna paní napsala) a vůbec nevím, kde jsem ho vytratila 🤔
Rumová vychytávka je moc hezká! To budu pěkně pod vobraz. Tohle cukroví peču vždycky po svém svátku – to se sejdou ty lahve vína. Pět lžic do těsta a těch zbylých šest deci postupně při válení a pečení. No jestli mi po obalování ještě zbyde rum do úlků, to se uvidí…