250 g mletých oříšků
20 g cukru
20 g hořkých mandlí (jadérka z meruněk a pod. – nastrouhat)
1 vejce
citronová kůra
vanilkový cukr
špetka skořice
Poleva
100 g moučkového cukru + 1 bílek – utřít do husta
Vypracujeme křehké těsto, vyválíme pruhy vysoké cca 4 mm, široké cca 5cm, délka jak vyjde, potřeme polevou a necháme zaschnout. Nakrájíme proužky cca 1 cm široké a v mírně rozehřáté troubě (asi 80°C) pečeme aby tyčinky vyskočily a poleva zůstala bílá.
Poslala Květoslava: „Nejlépe se to válí na silikonovém vále pod mikrotenem.“
Tak na toto cukroví jsem dokonale zapomněla. Jak jsem si ustálila druhy, které peču, vykouřilo se mi to z hlavy.
Mám skromný dotaz. Těch hořkých mandlí opravdu tolik? Zvážila jsem si je a 20 g je 24 ks. (Mám echt hořké z Německa.) Obávám se, že by tu hořkost nepřetloukla ani ta cukrová poleva a navíc to představuje docela velkou dávku amygdalinu. Osobně bych dala jen tak 2 – 3 pro vůni.
Boženko, klidně uber, když máš tak hořké. Já to dělávala z mandlí, co mi doma narostly. Měla jsem několik keříčků, které každoročně z jara dělaly velikou parádu, ale na severu neměly moc dobré podmínky, tak bývala úroda velmi skromná. Hořké byly, ale ne až tak moc a v tom cukroví to bylo akorát. Recept jsem takhle dostala od kamaráda s tím, že maminka když neměla hořké mandle, dávala strouhaná jadérka, takže když mandle neurodila, schraňovala jsem pecky z meruněk. Koupit hořké mandle se mi povedlo jen 1x , jinak bývaly odpovědi „to existuje?“ „ty už jsme dávno neměli, oni to lidi moc nekupujou“.
Možná by stačila i nějaká tresť, ale s tím nemám zkušenosti.
Tak teď jsi mne poučila. Kdysi bývaly mandle hořké. Na to jsem úplně zapomněla. Přiznávám, dlouho jsem je nepotkala a ani nevím, zda bych je zakoupila. Ale zaujalo mne to. Jen nevím, jak bych je poznala.