(2854) Citronový cukr

citron
cukr
struhadlo 🙂

Svrchní část citronové kůry ostrouhejte na jemném struhadle do misky a zasypejte ji cukrem. Pořádně  promíchejte a misku zakryjte na těsno  potravinářskou fólií. Nechte  uležet 24 hodin  při pokojové teplotě, potom odkryjte,  znovu důkladně  promíchejte a rozprostřete směs do tenké vrstvy na tác nebo plech vyložený pečícím papírem. Nechte na suchém místě schnout dalších 24 hodin.
Během sušení  cukr ztuhne na hrudky. Rozmačkejte je, znova směs rozprostřete a nechte stát, dokud cukr úplně neuschne – pro jistotu  dalších 24 hodin – plíseň nechceme.
Pokud chcete mít cukr moučkový,  usušenou směs  nasypte do elektrického sekáčku a rozemelte na prášek (já to nedělám).
Citronový  cukr uložte do sterilizované uzavíratelné sklenice, kde vám vydrží  hodně dlouho (nevydrží!, je vynikající do pečení).
Stejně tak si můžete udělat cukr pomerančový.

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

12 komentářů: (2854) Citronový cukr

  1. bozena.fialova napsal:

    Výborný nápad, zatím jsem většinou kůru bez užitku vyhazovala. Udělám si aspoň do malé skleničky a budu používat nejen do pečení, ale i do sladkých šalší, kam se kůra přidává. Díky.

  2. a.rena napsal:

    To je krásný recept, díky za něj.

  3. kvetula.v napsal:

    Tak tohle je geniálně jednoduché a nechá se to dělat po troškách, jak bude citron, nebo pomeranč potřeba. Ráda do pečení citronovou i pomerančovou kůru přidávám, ale doteď jsem ji kupovala. Díky za tip 👍😎

  4. adela.adale napsal:

    Když koupím bio citrony, tak si kůru ostrouhám a usuším do skleničky, ale tohle vypadá líp. A zrovna tento týden jsou v akci v Li.u, vzala jsem si dva sáčky, tak budu páchat. Dík za recept

  5. lakysa22 napsal:

    Bezva nápad! Hned zítra to přijde na řadu..

  6. sharka.68 napsal:

    a limetkovej je taky moc dobrej..a citronová sůl…

  7. jarybarka napsal:

    Fajn nápad.Vůni citronové kůry v cukroví ale i v třeba piškotovem těstě mám ráda.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..