citron
cukr
struhadlo 🙂
Svrchní část citronové kůry ostrouhejte na jemném struhadle do misky a zasypejte ji cukrem. Pořádně promíchejte a misku zakryjte na těsno potravinářskou fólií. Nechte uležet 24 hodin při pokojové teplotě, potom odkryjte, znovu důkladně promíchejte a rozprostřete směs do tenké vrstvy na tác nebo plech vyložený pečícím papírem. Nechte na suchém místě schnout dalších 24 hodin.
Během sušení cukr ztuhne na hrudky. Rozmačkejte je, znova směs rozprostřete a nechte stát, dokud cukr úplně neuschne – pro jistotu dalších 24 hodin – plíseň nechceme.
Pokud chcete mít cukr moučkový, usušenou směs nasypte do elektrického sekáčku a rozemelte na prášek (já to nedělám).
Citronový cukr uložte do sterilizované uzavíratelné sklenice, kde vám vydrží hodně dlouho (nevydrží!, je vynikající do pečení).
Stejně tak si můžete udělat cukr pomerančový.
Výborný nápad, zatím jsem většinou kůru bez užitku vyhazovala. Udělám si aspoň do malé skleničky a budu používat nejen do pečení, ale i do sladkých šalší, kam se kůra přidává. Díky.
To je krásný recept, díky za něj.
Tak tohle je geniálně jednoduché a nechá se to dělat po troškách, jak bude citron, nebo pomeranč potřeba. Ráda do pečení citronovou i pomerančovou kůru přidávám, ale doteď jsem ji kupovala. Díky za tip 👍😎
Dělala jsem to i jako jedlý dárek a mělo to úspěch.
Tak…. věděla bych, komu darovat… jen jestli nebudu mít sama málo 🤔😁
Tak to Jo !! Děkuji
Když koupím bio citrony, tak si kůru ostrouhám a usuším do skleničky, ale tohle vypadá líp. A zrovna tento týden jsou v akci v Li.u, vzala jsem si dva sáčky, tak budu páchat. Dík za recept
Jo, tak přesně to mám jako ty. Ale budu i nadále dělat část bez cukru, neb hodně často dávám kůru i do slaných věcí a někdy se s cukrem nekamarádí…
Bezva nápad! Hned zítra to přijde na řadu..
a limetkovej je taky moc dobrej..a citronová sůl…
Citronový pepř jsem si jednou dělala z kupované sušené, sůl mne nenapadla
Fajn nápad.Vůni citronové kůry v cukroví ale i v třeba piškotovem těstě mám ráda.