1 brokolice
olej
slanina
smetana na vaření 200 ml
těstoviny
sýr parmazánského typu
chilli vločky (nemusí být)
Brokolici nakrájejte na růžičky a uvařte ve slané vodě do změknutí. Vyndejte, dejte okapat a vodu si nechte na uvaření těstovin.
Ve vhodné velké nádobě rozehřejte olej a asi 3–4 minuty restujte pokrájenou slaninu (já jsem přidala ještě pár nasekaných sušených rajčat), pak přidejte brokolici. Promíchejte, přilijte smetanu a vařte 15 minut za občasného promíchání, během vaření brokolicové růžičky trochu rozdrťte vařečkou. Omáčka bude docela hustá a bude mít nazelenalou barvu.
Těstoviny uvařte ve vodě po brokolici. Před slitím si sběračku vody z hrnce odlijte do hrnečku, přeceďte a těstoviny vraťte do hrnce. Přilijte brokolicovou omáčku a přisypejte parmazán. Promíchejte a případně dochuťte solí a pepřem. Přilijte i trochu schované vody, lépe se vám bude omáčka promíchávat.
Podáváme se strouhaným parmazánem a sušenými chilli vločkami.
Vypadá to lákavě a brokolici jsem koupila takže … budou těstoviny
V původním receptu bylo mléko – do toho jsem teda nešla.
To bych určitě taky ne-e.
Mléko fakt ne , teď jsem přidala do zelnice místo smetany a byl to ten nejblbější nápad , co mě napad
Věrko, ono záleží na mléku, já třeba beru na statku a to je opravdu plnotučné. Použiju klidně místo smetany, když nemám. A když to není ono, přidám kostku taveňáku.