(2886) Kynuté olevance

1 litr mléka
2 PL cukru
1 kostka droždí
2 vejce
200 g hladké mouky
sůl
olej

Z kvasnic, cukru a trochu mléka uděláme  kvásek. Když vzejde, přidáme zbytek mléka, špetku soli, vejce a mouku, dobře rozmícháme a necháme v teple vykynout. Těsto naléváme na pomaštěnou pánev (místo oleje můžete použít i kousek špeku) a smažíme po obou stranách. Potíráme povidly, tvarohem nebo marmeládou.

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

17 komentářů: (2886) Kynuté olevance

  1. bozena.fialova napsal:

    Díky za připomenutí, už jsem je neměla mnoho let. Maminka je dělala malé na suché pánvi, sypala je moučkovým cukrem se skořicí a mastila rozpuštěným máslem. Jako holka jsem je měla moc ráda, snad mě nezklamou ani po létech. Díky.

  2. Vera M. napsal:

    Jeee, ty mi dělávala babička 🥰. Děkuji za recept 🤗. Jsou báječné

  3. jarybarka napsal:

    To jsou u nás lívance.
    Olevance je krásné slovo ale vidím ho asi prvně.
    A jako Boženka moučkový cukr se skořicí a rozpuštěné máslo .A jde to i s moučkovým erithrytolem -pro diabetiky.

  4. Jiřina napsal:

    Vypadají krásně, takové jsme měli z 1 litru mléka ve středu, jiné nedělám. Můj děda s tvarohem a já klasicky s marmeládou.

  5. BOYE napsal:

    Jedno z dětí mojí sestřenice začalo říkat chlívance a od té doby se to drží v klanovém jazyce. A my je taky nejradši se skořicí.
    A když do těsta nahrubo nastrouháte, nebo na drobno nakrájíte jablka, vzniknou oladě. Taky moc dobrý!

  6. henriet13 napsal:

    Po vyzkoušení bohužel nemohu sdílet zdejší nadšení. Testo se moc lepilo na pánev a trhalo, a bylo cítit hodně droždím, i když jsem tam dala na poloviční dávku jenom čtvrtku droždí. Nepomohlo ani druhé vejce a trocha mouky… Tak nevím, kde se stala chyba🤔😔

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..