1 litr mléka
2 PL cukru
1 kostka droždí
2 vejce
200 g hladké mouky
sůl
olej
Z kvasnic, cukru a trochu mléka uděláme kvásek. Když vzejde, přidáme zbytek mléka, špetku soli, vejce a mouku, dobře rozmícháme a necháme v teple vykynout. Těsto naléváme na pomaštěnou pánev (místo oleje můžete použít i kousek špeku) a smažíme po obou stranách. Potíráme povidly, tvarohem nebo marmeládou.
Díky za připomenutí, už jsem je neměla mnoho let. Maminka je dělala malé na suché pánvi, sypala je moučkovým cukrem se skořicí a mastila rozpuštěným máslem. Jako holka jsem je měla moc ráda, snad mě nezklamou ani po létech. Díky.
Synáček se poměje, tohle a podobné je vźdy, když pŕijede
tak ytak….
Jeee, ty mi dělávala babička 🥰. Děkuji za recept 🤗. Jsou báječné
To jsou u nás lívance.
Olevance je krásné slovo ale vidím ho asi prvně.
A jako Boženka moučkový cukr se skořicí a rozpuštěné máslo .A jde to i s moučkovým erithrytolem -pro diabetiky.
Opava: erythritol.
a v Opavě vitriol 😀
Babička je právě dělávala ve formě palačinek . Mňamka pro dítě neskutečná a bylo toho vždycky dost 😍
U nás byla 1 pánev na všechno tak i 1 velikost. Žádné pidilívanečky.A nebo špekem pomazaný tál a to se jich stihlo víc najednou pro hladové krky.
To je slovácký dialekt – Renata to asi znát bude. 🙂
Ba i my ostatní, sečtělí👍
Vypadají krásně, takové jsme měli z 1 litru mléka ve středu, jiné nedělám. Můj děda s tvarohem a já klasicky s marmeládou.
Jedno z dětí mojí sestřenice začalo říkat chlívance a od té doby se to drží v klanovém jazyce. A my je taky nejradši se skořicí.
A když do těsta nahrubo nastrouháte, nebo na drobno nakrájíte jablka, vzniknou oladě. Taky moc dobrý!
Po vyzkoušení bohužel nemohu sdílet zdejší nadšení. Testo se moc lepilo na pánev a trhalo, a bylo cítit hodně droždím, i když jsem tam dala na poloviční dávku jenom čtvrtku droždí. Nepomohlo ani druhé vejce a trocha mouky… Tak nevím, kde se stala chyba🤔😔
😢
Nenapadá mě nic jiného, než že tohoi droždí bylo moc. Kolik gramů je u vás celá kostka?
Zcela normální 42 g