1 kg brambor, vařených ve slupce, moučných, nejlepší je typ C
250 g polohrubé mouky
1 vejce
sůl
asi hrst jemné strouhanky
50 g rozpuštěného sádla na pomaštění
100 g povidel
Brambory uvaříme ve slupce doměkka a necháme vychladnout, nejlépe do druhého dne, nebo použijeme zbylé vařené brambory.
Studené brambory prolisujeme na vál, přidáme mouku, vejce, osolíme, zahustíme prosátou strouhankou a na válu vypracujeme těsto jako na bramborové knedlíky. Pracovat musíme rychle, aby těsto zbytečně neřídlo.
Z vypracovaného těsta utvoříme váleček, nakrájíme ho na stejnoměrná kolečka a ta pak rozválíme na pomoučeném vále na co nejtenčí placky.
Placky pečeme nasucho na plotýnce nebo na nepřilnavé pánvi z obou stran. Po upečení horké placky potřeme rozpuštěným sádlem.
Placky skládáme na sebe a před podáváním je potřeme povidly a srolujeme.
Na PŽ napsala Úsměvka 20.5. 2016, zachránila Imelda
Babička mastila máslem a sypala cukrem s mákem. Se sádlem jsem jedla na Vysočině a taky dobrý!👍
Moje babička mazala sádlem, plnila mákem s cukrem. Já, jak nejím sladké, raději slané.
A ta brambora je krásná.
Brambor máme dost .Chuť na tyto dávné dobroty taky.Povidla jsou doma též i sádlo.
Brzo zkusím
Husím sádlem! A k tomu kotel melty. Ježkovovoko, to je lábuž! A nebo s hruškovými povidlami, to bych do sebe mohla házet vidlami.
(Jazykový koutek: když jsou vidle, jsou taky povidle? Podle vzoru motýle…)
🤣🤣🤣🤣🤣
Hezká vzpomínka – vydrbaly se tály na kamnech , udržoval se mírný plamen a už se mohlo sázet. Hotové se skládaly do „komínku“, promazávaly sádlem. Na talíři byla vlastní volba – mletý mák s cukrem, nebo domácí švestková povidla. Jako mladá hospodyňka jsem zkusila jednou, ale měla jsem jen 2 plotýnky na plynové hořáky (větší a menší) a 3 děti, co jeden každý snědl víc než já (o chlapovi nemluvě). To bylo na hodně dlouhé pečení. Že bych vyzkoušela na nepřilnavých pánvičkách? 🤔😎
placky na tále, potřené sádlem nebo máslem a povidly a sýpnuté mletým makem ..lahoda…
ale placky s husím sádlem a husím masíkem..ještě lepší….
Jo, to bych pochopila, na sladko je pro mě bramborový těsto brekeke.