(2887) Bramborové placky s povidly VPŽ

1 kg brambor, vařených ve slupce, moučných, nejlepší je typ C
250 g polohrubé mouky
1 vejce
sůl
asi hrst jemné strouhanky
50 g rozpuštěného sádla na pomaštění
100 g povidel

Brambory uvaříme ve slupce doměkka a necháme vychladnout, nejlépe do druhého dne, nebo použijeme zbylé vařené brambory.
Studené brambory prolisujeme na vál, přidáme mouku, vejce, osolíme, zahustíme prosátou strouhankou a na válu vypracujeme těsto jako na bramborové knedlíky. Pracovat musíme rychle, aby těsto zbytečně neřídlo.
Z vypracovaného těsta utvoříme váleček, nakrájíme ho na stejnoměrná kolečka a ta pak rozválíme na pomoučeném vále na co nejtenčí placky.
Placky pečeme nasucho na plotýnce nebo na nepřilnavé pánvi z obou stran. Po upečení horké placky potřeme rozpuštěným sádlem.
Placky skládáme na sebe a před podáváním  je potřeme povidly a srolujeme.

Na PŽ napsala Úsměvka 20.5. 2016, zachránila Imelda

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

9 komentářů: (2887) Bramborové placky s povidly VPŽ

  1. lakysa22 napsal:

    Babička mastila máslem a sypala cukrem s mákem. Se sádlem jsem jedla na Vysočině a taky dobrý!👍

  2. jarybarka napsal:

    Brambor máme dost .Chuť na tyto dávné dobroty taky.Povidla jsou doma též i sádlo.
    Brzo zkusím

  3. BOYE napsal:

    Husím sádlem! A k tomu kotel melty. Ježkovovoko, to je lábuž! A nebo s hruškovými povidlami, to bych do sebe mohla házet vidlami.
    (Jazykový koutek: když jsou vidle, jsou taky povidle? Podle vzoru motýle…)

  4. kvetula.v napsal:

    Hezká vzpomínka – vydrbaly se tály na kamnech , udržoval se mírný plamen a už se mohlo sázet. Hotové se skládaly do „komínku“, promazávaly sádlem. Na talíři byla vlastní volba – mletý mák s cukrem, nebo domácí švestková povidla. Jako mladá hospodyňka jsem zkusila jednou, ale měla jsem jen 2 plotýnky na plynové hořáky (větší a menší) a 3 děti, co jeden každý snědl víc než já (o chlapovi nemluvě). To bylo na hodně dlouhé pečení. Že bych vyzkoušela na nepřilnavých pánvičkách? 🤔😎

  5. sharka.68 napsal:

    placky na tále, potřené sádlem nebo máslem a povidly a sýpnuté mletým makem ..lahoda…

  6. sharka.68 napsal:

    ale placky s husím sádlem a husím masíkem..ještě lepší….

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..