1 kuře
2 pomeranče – pomerančová šťáva + kůra
med
šalvěj
máslo
Připravíme si marinádu ze 100 ml vody, 250 ml pomerančové šťávy, 3 lžic medu, 2 čajových lžiček šalvěje a 20 g másla – zahřejeme do rozpuštění a přistrouháme kůru ze 2 pomerančů. Kuře osolíme, opepříme a potřeme připravenou marinádou.
Na dno pečící nádoby dáme pár plátků pomeranče, vložíme kuře a obložíme ho dalšími kolečky pomerančů (i dovnitř).
Zakryjeme alobalem a na 180° pečeme 60 minut. Odstraníme alobal a dopečeme dozlatova na 200° asi 20 minut. Potírame šťávou.
Po upečení smícháme výpek a zbylou marinádu a zredukujeme na polovinu objemu. Podáváme s pečenými brambory.
Foto a inspirace pan Milan Paleta
A kdo jako já nerad šalvěj, použije tymián, ale jen poloviční množství.
Přesně to mě napadlo, aniž bych se předem koukla do komentářů. 🙂 Šalvěj mám
navždy spojenou s velice hnusným kloktadlem, ale tymián je můj oblíbenec.
tak mě šalvěj nevadí..a pomeranče u kuřete taky ne…
U nás se šalvěj zabydlela velmi rychle , ale ananas a pomeranč k masu nee. Z ovoce kdoule nebo jablíčko. Ale jsem ráda, že můžu používat různé medové marinády a hořčice. 😋😎
Obrázek je opravdu inspirativní a recept se mi líbí.
Už jsem přišla na chuť masu s ovocem.Tento recept ukládám a udělám.
Vypadá to na obrázku nádherně, tož to musím vyzkoušet. Díky 👍👍
U nás se šalvěj nezabydlela. Vyhnala jsem jí ze zahrady.
Maso s ovocem taky nemusím. Recept je krásně napsán a foto úžasné, že mne to láká. Krásně naservirovane. Jenže bych to jedla sama, manžel by to odmítl. Můžu se někam nechat pozvat?
Já tedy drůbež s citrusama můžu. Ovšem dneska jsem musela krmit hejno vegežravců. Ale od tématu to tak daleko nebylo. Pekáč kořeněné zeleniny a hub pečených a salát z čínského zelí s pomerančem a rozinkami. K tomu basmati s bylinkami. Ani maso nechybělo. Tedy ani mně a jednomu dalšímu masožravci.