500 g hladké mouky
300 ml mléka
100 g majonézy
1 balíček sušeného droždí
přiměřeně soli
Na dokončení
hrubá sůl
kmín
žloutek
Ve dvou třetinách vlažného, oslazeného mléka necháme vzejít droždí. Potom ručně vypracujeme těsto až je vláčné a nelepivé.
Necháme vykynout jednu až dvě hodiny. Těsto rozdělíme na 10 stejných částí, každou část rozdělíme na tři kusy, vyválíme v ruce válečky a upleteme housky.
Položíme je na plech, necháme 5 – 10 minut vykynout. Potřeme vajíčkem, posypeme hrubozrnou soli a kmínem.
Pečeme na 180 stupňů cca 15 minut.
Poslala Francizska s dodatkem: „My používáme droždí čerstvé.“
Jsou krásné.Ještě že jsem po snidani asi bych tu slintala.mňám
Já majonézový vůbec naznala, vostuda. Určitě je krásně vláčný.
Tak tenhle recept se bude moc hodit, když dojde pečivo a do města pro čerstvé se nechce. 🙂 Děkuju.
Taky děkuji , bezvadné . Kolik je, Hani , celkem kousků a kolik čerstvého droždí ?
Je z toho 10 větších houstiček.
Kynuté těsta u nás dělá manžel, takže i houstičky jsou jeho výtvorem.
Dělá z dávky 3/5.
V poslední době měl pár špatných zkušeností s droždím, dává tedy více. Tady je jedna celá kostka. Ale jak jsem zjistila, hodně lidí dává více droždí.
Houstičky jsou první den děsně žravé, ale dají se jíst i další dny.
Jednou si vzal do práce, zapomněl na ni. Asi po týdnu si na ni vzpomněl, kupodivu nebyla plesnivá a dala se i ukousnout.
Teda 👍😎
Houstičky jsou excelentní 👍
Co se majonézy týče, nikdy jsem s ní nic nepekla. Mám sice někde už spoustu let uloženou majonézovou bábovku, ale nikdy jsem ji nezkusila. Jelikož různé pečivo peču, při první vhodné příležitosti tyto houstičky vyzkouším😋
Co se droždí týče, tak jsem se při covidovém nedostatku „živého“ naučila používat do housek a chleba sušené. Nenechávám ho vzejít, zamíchám ho do mouky a přileju vlažnou tekutinu. Vždy mi to hezky nakyne. Problém nebyl ani s prošlým.😎
mámina souseda dělá kynutý buchty s majonezou, vydržej dlouho vláčný.. houstičk yvypadaj dobře, jen já a kynutý těsto si prostě nerozumíme..
Já taky používám sušené do mouky a vždy ok.
Čerstve jsem koupila asi 2x loni na drožďovou pomazánku.
Majonéza – moje kamarádka jí přidává do těsta na sladké pouťové koláčky a jsou vynikající, hlavně dlouho vydrží. Takže mne to nepřekvapuje.
Houstičky vypadají krásně, určitě recept někdy vyzkouším. Díky
Dávám majonézu i do těsta na buchty a jsou fakt dobré….