(2904) Labne

smetanový jogurt řeckého typu, 10%
sůl
koření

Na 1 kg jogurtu vmícháme 1 čajovou lžičku soli a necháme vykapat přes plátno. Cca dva dny.  Ze vzniklé hmoty tvoříme kuličky. Ty je možné posypat paprikou, zátarem apod. Takto vydrží v lednici asi týden. Pro delší uchování vložíme do sklenice a zalijeme slunečnicovým olejem.
Čerstvé je to podobné Lučině. V oleji to je podobné sýrové náplni v papričkách, které vidíme v obchodech.

 

Poslala Francizska: „Labne jsem vždy milovala, chodila jsem si pro něj do arabských obchodů.
Zkusili jsme ho vyrobit. Papričky nemám, tak vypadá jako labne, které jsem si občas koupila.“

(A já dodám, pro ty, kdo neví: zátar je kořenící směs celého blízkého východu a severní Afriky, jehož základem je tymián, sumah a sezam, v jiných variantách třeba ještě  oregáno a římský kmín.
Zátar se používá k okořenění hummusu, kuskusu, tvarohu, zeleninových salátů, karbanátků, koftů, pizzy a polévek. Tradičně se zátar servíruje v misce a koření se jím chléb namočený v olivovém oleji, tvarohu nebo jogurtu.)

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

17 komentářů: (2904) Labne

  1. Nella napsal:

    No vida, hned recept pro mě. Plněné papričky miluju, ten sýr je skvělý a teď si to můžu připravit doma. Tak to teda určitě vyzkouším a dík i za návod k naložení, protože jsme s manželem sami, tak jasně že nesníme vše naráz. Parádní inspirace 🙂

  2. sharka.68 napsal:

    Zatar kupuju u arabských obchodníků…blízko Mostecké věže…pita máčená v oliváči a pak oplácaná v zataru stejně tak zatarem posypaný zeleninový salát..to je dobrota veliká…a sumah si kupuju samotnej, přidávám ho do jogurtu,zakysanky, k jehněčímu,na kuře….

    • Francizska napsal:

      Já si ho dávám na opečené tousty, ale kupuji jen ty dobré, potřené slaným máslem či pokapané olivovým olejem. A dávám si ho i na míchané vajíčka, vaječnou omeletu. A stejně jako ty i na zeleninový salàt.
      Mám ho moc ráda. Těm, co zátar neznají, doporučuji vyzkoušet.

  3. sharka.68 napsal:

    a o víkendu prubnu Labne, v akci mají u nás řeckej kilovej jogurt…

  4. Vera M. napsal:

    Nikdy jsem neviděla , neslyšela . Určitě vyzkouším , ale s tím kořením budu muset opatrně . Bezva i jako dárek 👍

  5. jarybarka napsal:

    Ty plněné papričky mám strašně ráda. Labne vůbec neznám a ani to koření.
    Recept ukládám snad ho někdy vyzkouším.

  6. Inka napsal:

    Já používám při výrobě poměr dva díly jogurtu a jeden díl zakysané smetany. Kapat nechávám venku 24 hodin. Ze vzniklého polotovaru se dá dělat mnoho , kupříkladu rozhuda či jiné pomazánky.

  7. Francizska napsal:

    🤣🤣🤣🤣
    Květule, trefa do černého, dost jsi mne pobavila. Taky jsem o tom přemýšlela a představovala si. Jsi lepší.

  8. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Franci, tak to je krásná práce 👍

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..