120 g hladká mouka
108 g cukr moučka
3 vejce
3 lžíce oleje
2/3 kypřící prášek
——————————-
2 kartonky šlehačky á 250 ml
2 vaničky tučný tvaroh
1 vanilkový cukr a stejné množství moučkového
1 želatina za studena do krémů ( 25-30 Kč )
———————————
mražené borůvky 300-500g
cukr dle chuti
1 sáček čiré želatiny pro 250 ml tekutiny
Suroviny na těsto smícháme jednoduše ruční metličkou, dáme do vymazané vysypané dortové formy a péci do barvy piškotu. Netrvá to dlouho a je hotovo.
Mezitím si připravíme do dosti velké škehací nádoby ( 2 litry) ušlehanou šlehačku, smícháme s tvarohem, cukrem.
Do velké misy nalejeme pouze 100ml vody, vsypeme ztuzovač a intenzivně, avšak jen 30 vteřin míchame opět metličkou. Ihned vmícháme tvarohovou směs a promícháme důkladně se ztuzovačem ode dna.
Tuto směs šup na vychlazený korpus.
A už máme připravený “ kompot “ z mražených borůvek. Tyto máme ocezené v sítku a v kastrolku jen 250 ml borůvkové šťávy. Do té na sporáku vmícháme opět metličkou želatinu a minutu povaříme.
Mezitím jsme nasypali borůvky na dort a věřte – nevěřte, můžeme ihned horké zalít uvařeným želé. Nic se dortu nestane zlého a v lednici tak ta 2-3 hodiny krásně ztuhne.
Poslala Věra M.: „Já jsem měla dost netrpělivé děti okolo, tak se ještě trošičku rozpadal. Je pořád celkově jemný, ale kousky drží pohromadě.
Ať chutná. Podařil se vždycky. Nejlepší je borůvkový (vyzkoušeno i s jiným ovocem).“
to těsto a pečení zdržuje, dala bych savoiardy (dlouhé piškoty) nebo bych rozmickovala lotusky sušenky 😀
no jo a udělám z toho úplně jinej dort…:-D
Shari , budeš se asi divit , ale jedno ze 4 dětí snědlo jen korpus , že je tak moc dobrý . Ostatní se přidali , že je moc dobrý … a není s tím práce … je to
Hned
Myslím, že Šárce nejde ani tak o práci, jako o časové prodlevy (pečení, chladnutí). Nevím, jestli se pořád prodávají dortové korpusy a jaké jsou chuťové kvality. Já to nikdy nekupovala, ale kamarádka často dělávala dětem ovocné dorty z kupovaných korpusů a měla je moc dobré – jenže to už je přes 30let … Když si děti vzpomněly, naškubala sezonní ovoce, nebo otevřela kompot a do hodiny si všichni mlaskali. Pokud je dostatek času, je tohle jistě luxusnější.
Jenže tady jde krém nahoru v té formě a opravdu Mega nahoru a musí v té formě ztuhnout . Udrží to jen ta forma
Kdysi je prodavala pekárnna Martinov a byly opravdu moc dobré a jako vysousturžené. Měli i čurteverce, to se dobře kràjelo.😋
Č t v e r c e!
Takové dorty jsou nejlepší.
Já dělala borůvkový loni, nàplň mascarpone + šlehačka, borůvky a maliny do krèmu a nahoiru borůvky ne po celé ploše – takový srpek Měsíce.. no jo, odkoukala jsem v restrigaci, kde jsme měli předtím oslavu.
Jak nemám ráda sladké, tak toto můžu.
Hani , sladký moc není , když tam nedáš moc cukru .. skehačka , tvaroh … a do borůvek taky dáš nebo nedáš . Proto to dělám z mražených . A ten “kompot” si sladkost taky diriguješ sama . Udělala jsem ho během vaření oběda , ani nevím jak . Jde to rychle a dobře a fantastický dort je na světě . Jenom pozor !! Je ho přeplněná dortová forma a krému je až až . Kdybyste dělaly v nějaké větší formě ( třeba obdélník ) , pak dejte násobek na 5 vajec atd . A želé na dort 2 ks z 500 ml šťávy 👍🤗
Vnouček si na zítřek poručil kynutý vdolek s borůvkami. Tak dort musí počkat.
Mužskej se mi tu oblizuje, že prý to 🐻🐻 můžou.. jenže já tu mám 🐻 jen jednoho a bojím se, že když to fšecko sám sežpapá, bude mu zle 🤔
Budu to muset nějak zbabicovat a pokrátit. Vypadá to luxusně 😋😎
Je toho fakt MOC , přeplněná forma . Musíš to hodně pokrátit
Dělám podobně, krém z tvarohu a mascarpone, taky moc dobrý. Krém samotnej chutná jako pribináček 😋. Někdy s ovocem a želatínou, někdy bez, jenom posypané grankem a skořicí… Jednou jsem měla kávový, ten byl hóódne dobrý
Často pátrám co s tvarohem-každy týden mi vozí kilo z farmy.Tak Věrko díky za krásný dortík. Borůvky v mrazáku taky jsou.
To musí být veliká dobrota 😛 Mladí jsou na takové zákusky jako dělaní, vnoučátka taky nepohrdnou, vypadá to náramně. Je to takové letní osvěžení, ale i v zimě proč ne? I ten korpus upéct není problém, vypadá to jako celkem rychlá záležitost a výsledek skvostný (je opravdu veliká škoda že Bramboračka ještě neumí rozesílat vzorečky). Ale tady jsou takové dobroty, že to autor s rodinou zvládnou spapat sami a na rozesílání by stejně nic nezbylo.
Bramboračka to umí poslat, ale pravdu máš, že nezbývá😥
Ten vypadá luxusně, až bude vhodná příležitost, tak určitě upeču. Díky 👍