(2917) Smažená kančí játra

játra z divočáka
pepř
majoránka
mouka
vejce
strouhanka
sádlo nebo olej
sůl

Z jater vykrájíme silnější cévy (lze je použít do masového vývaru) a nakrájíme ne moc silné plátky.
Každý řízek z jedné strany okořeníme špetkou pepře, z druhé jemně nadrcenou majoránkou a bříšky prstů poťukáme, aby se koření k játrům dobře přichytilo. Pak je obalíme v klasickém trojobalu (syrová nesolit) a zvolna usmažíme do červena. Hotové vyjmeme na papírovou utěrku a ještě horké osolíme.
Podáváme s jakkoliv upravenými bramborami, hodí se k nim tatarská omáčka nebo zeleninový salát.

Poslala Fialka“ „Stejným způsobem lze upravit i játra telecí, drůbeží, případně i vepřová, která ale nejsou tak jemná. Setkávám se s tvrzením, že se játra mohou osolit hned syrová před přípravou, ale jednou jsem to na malém vzorku zkusila a bylo to jako ze štětináče – alkoholika s pokročilou cirhózou.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

13 komentářů: (2917) Smažená kančí játra

  1. lakysa22 napsal:

    Dělám vepřová – zkusím tu marojánku, zatím jen pepřím

  2. Nella napsal:

    Vypadá to moc jedle. Dělám málo kdy, ale občas ano, zvlášť teď když mám snachu, která játra miluje a syna který je nepozře. Takže když jedu k nim a syn zrovna není doma, děláme si krůtí hody, ovšem většinou z kachních jater (ke zvěřinovým jsem se zatím nedostala a vepřová jsou na nás trochu tuhá). Dík za připomenutí, brzy zkusím zas.

  3. Nella napsal:

    krůtí hody z kachních jater, no to jsem se teda předvedla 😀 . Samozřejmě „játrové hody z kachních jater. A to si vždycky říkám, že než odešlu, tak si to po sobě přečtu, ale mnohdy jsou prsty rychlejší než mozek no.

  4. sharka.68 napsal:

    játra nesolím, ale obalový materiál ano..játra jen opepřím a obylinkuju….

  5. Haderach Kwisatz napsal:

    Kance nemaje, skočím si na Arbesák pro telecí, dostala jsem chuť!

  6. jarybarka napsal:

    Obalovaná vepřová játra miluju.A nesolím ani syrová ani už smažená. K divočáčím se nedostanu ale nevadi.Ta majoránka a česnek budou skvělé.

  7. a.rena napsal:

    Ách! Kance nemám, tele taky ne, tak co teď? Budou králičí. Howgh!

  8. adela.adale napsal:

    Tak já teda játra těsně před přípravou lehce osolím. A kdybych se dostala ke kachním, uvařím je v sádle (klidně vepřovém). A pak bych si mlaskala – buď nakrájená na plátky na chlebu s tím sádlem, nebo nastrouhaná a se sádlem smíchaná – taková jednoduchá „paštika“ … ale nemám je bohužel v dosahu 🙁

  9. Francizska napsal:

    Určitě to bude dobré. Jen mám k tomu blok z dětství. Máti ve spolupráci s babičkou udělaly smažené játra. To mi bylo do deseti let. Přesmazily to, bylo to trupelnaté. Nedalo se to polknout. Dodnes jsem to nepřekonala.
    A to jsem hodně jídel od té doby zvládla. Koprovou i rajskou omáčku.Kulajdu atd. Jen to prostě vařím jinak.
    U koprové a rajské jsem měla doma výjimku. Nemusela jsem omáčku, dostala jen knedlík a maso. Nic moc, dusila jsem se tím. Ale lepší než s omáčkou.
    Prostě, játra nepozřu.
    Boženko, ty tvoje bych fakt ochutnala.

  10. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Játra si musím dělat sama, v hospodě či restauraci bych si je nedala ….. ale tyto vypadají nádherně ….. určitě udělám, zrovna dnes mi nabídnul kolega játra z kuřat, tož vyzkouším. Díky 👍👍👍

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..