(2919) Domácí kmínový chleba

380 g pšeničná chlebová mouka
120 g žitná chlebová mouka
60 g hladká mouka (jinak dle vlastního výběru)
380 ml voda

 

60 ml  podmáslí/mléko
2 lžičky soli
1 lžička cukru
2 lžičky drceného kmínu
2 lžíce oleje
2 lžičky sušeného droždí

Zpracovat těsto, nechat kynout cca 45 minut až 1 hodinu. Po vykynutí těsto lehce propracovat a dát znovu ještě cca 30 minut kynout do ošatky na chleba, po vykynutí překlopit na plech s pečícím papírem (nebo dát kynout přímo na plech s pečícím papírem). Po vykynutí bochánek na povrchu nožem 3x naříznout a potřít vodou, dle chuti posypat kmínem. Péct 15 min. ve spodní části trouby rozehřáté na 225 ˚C, potom na 200 ˚C dopéct cca 35 minut.

Poslala Veverka a píše nám k tomu: “ Různých druhů chleba je v obchodě plno, ale ne každý naplnil naše chutě, tedy moji a manžela. Pekárna, kde chleba kupuji, byla delší dobu v rekonstrukci. Nemohli jsme jaksi najít ten chuťově správný v jiných obchodech, tak padlo rozhodnutí. Chleba zkusím upéct sama, robot s hnětací metlou mám, ošatku na kynutí koupím (chleba krásně kyne na plechu i bez ošatky, jen je ho třeba upravit do bochníku), pekárnu na chleba není třeba, chleba budu péct na plechu. Tak jsem šla do toho. V dnešní době je na internetu plno receptů a rad. Vybrala jsem několik receptů a mírně upravila podle sebe do jednoho receptu. Chleba se na poprvé hned povedl, a ta vůně při pečení se nedá popsat! A chuť chleba? Byla výborná, nedá se srovnat s kupovaným, shodli jsem se oba s manželem.

Vyzkoušela jsem chleba dělat s čerstvým droždím nebo se sušeným kváskem s přídavkem sušeného droždí (oba sáčky Dr. Otker), chleba má mírně nakyslou chuť. V receptu uvádím 2 lžičky sušeného droždí, vyzkoušela jsem dát celý sáček, který je dle návodu na půl kila mouky. Obojí bylo dobré, chleba bez problémů krásně vykynul. Nakonec u mne zvítězilo sušené droždí. Takže od prosince minulého roku peču chleba sama, chleba vydrží několik dnů zabalený v utěrce v bochníku, kupovaný jsme měli už jen 2x.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

16 komentářů: (2919) Domácí kmínový chleba

  1. a.rena napsal:

    Tak ten teda je! U nás peče už několik let dcera z kvasu. A přidává na jemno nastrouhaný vařený brambor. Chleba pak vydrží dlouho vláčný (když náhodou zbude 😀). Tak to zkuste taky.

  2. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Tak já zatím dělala ten můj, 2043, ale tento vypadá opravdu luxusně. Díky 👍👍👍

  3. henriet13 napsal:

    Není to moc tekutiny na dohromady jenom 560 g mouky? 380 ml voda + 60 ml podmáslí mi přijde hodně… Neumím si představit, že to drží tvar na plechu🤔

  4. Francizska napsal:

    Tak ten je luxusní. Láká mne to. Vlastní chleba jsem ještě nepekla.

  5. Vera M. napsal:

    Ooooo, to koukám . Musím se polepšit a upéct taky .
    Určitě to banda ocení a na tu vůni se těším . Akorát robot mám takový málo výkonný , snad to utáhne 🤔

  6. kvetula.v napsal:

    Chlebík je nádherný 👍 Já také poslední dobou peču čím dál častěji pletýnky, dalamánky a různé chleby, anžto máme pocit, že kupovaný chléb, byť ze stejné pekárny, je čím dražší, tím horší. Peču většinou ze směsi špaldové a žitné mouky, na chlebovou už jsem dávno nenatrefila. Teď jsem dostala 8 kg potravinářské pšenice (poptávala jsem 0,5 kg do nahřívacího pytlíku), tak snad seženu vhodné kameny a na chleba si ji natluču 😁

  7. Nella napsal:

    Chleba vypadá krásně. Také už přesně rok peču doma kváskový, dva bochníčky nám stačí na týden a je výborný. Naučil mě syn, který začal jako první. Ale tchán byl celý život pekař a na jeho chleba a dalamánky vzpomínají lidi z okolí dodnes. I rohlíky a veku jsem již začala péct. Je to opravdu chuťově lepší a u rohlíků zabavím i vnoučka i když je pak každý rohlík jiný, ale jsou výborné. Nejsem si jistá jestli jsem Janě návod na kváskový chleba neposlala (kdysi tady o něj měl někdo zájem). Krmení kvásku a překládání těsta chce trochu času, ale vždy je to jen chvilka, ovšem u mě rozložená do 3 dnů. Ale výsledek stojí za to. Kdyby měl někdo zájem, mohu recept i postup poskytnout.

  8. Vera M. napsal:

    Věruš, děkujeme za podrobný vyzkoušený recept . To se cení nejvíc 😎👍

  9. sharka.68 napsal:

    vypadá dobře..jenže s naší spotřebou, leda až vyrazíme někam na akci,to upeču sebou dva…podmáslovej já ráda…

  10. sharka.68 napsal:

    jo a kdo to máte kousek do Oudoleně , stavte se po domluvě ve mlejně pro mouku,nebudete litovat..je skvělá!!!
    stačí zadat/ mlyn oudolen tečka cz / a to všechno bez mezer..

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..