5 krajíců tvrdého chleba
voda
1/2 kostky droždí
1/2 kg hladké mouky
hrubá sůl
kmín
Ztvrdlé krajíčky chleba rozmočíme přes noc ve vodě (vody tolik, aby byl chléb zakrytý). Druhý den rozmixujeme a do vzniklé kaše přidáme droždí a hladkou mouku. Vypracujeme těsto a necháme na teplém místě vykynout. Pomoučenou lžící vykrajujeme z těsta malé bochánky. Upravíme je do tvaru dalamánku a dáváme je na vymaštěný plech. Nahoře je nožem nařízneme, potřeme vodu a posypeme hrubou solí a kmínem. Pečeme v troubě přibližně 25 minut při teplotě 200 °.
Na PŽ kdysi napsala Fravera
Fravera je zárukou, že recept bude dobrý, v dohledné době ho vyzkouším.
Líbí se mi moc a ráda zkusím.
Daldamânky!! To bývala moje oblíbená svačinka! I když máme výborný chleba, semtam nêjaký kousek zůstane a pořád topinky, nebo ve vajíčku…díky za recepísek!
Takový dalamánek a dršťková 😉 nebo i s paštikou , zeleninou . Taky zkusím a jsem zvědavá
Vypadá to zajímavě, takže počkám na zdejší reference. Prozatím nemám problém se zpracováním chleba do posledního krajíčku, ale klidně udělám změnu 😎
Tak to určitě zkusím 🙂
Já jsem to kdysi zkusila (pamatuju z PŽ) a moc nám to nejelo. Ale dám tomu šanci ještě jednou, páč na fotce vypadají nádherně. A dalamánky mám ráda.
Vyzkoušeno, ale nepovedlo se mi to moc vinou trouby, přestala hřát tak, jak má … no, má chvíli po záruce, tak co bych chtěla, že … 🙁
Ale chuťově dobré, jen nezapomenout dát sůl do těsta.