(2929) Pečené zelí

hlávka bílého zelí
sůl
olej
uzená paprika
výpek z masa (není nutné)
anglická slanina (není nutné)

Hlávku zelí rozkrájejte na klínky. Dejte je do nádoby, ve které je  budete péct (poklice je nutná). Porce zelí osolte a nešetřete – zelí je po upečení sladké. Na každou porci můžete (ale nemusíte) položit plátek slaniny. Zakapejte olejem, posypte paprikou, přiklopte a dejte do trouby na 150-160 °  –  péct se bude asi hodinu.

Po upečení sundejte poklici a pečte ještě 10 minut do zezlátnutí. Pokud máte výpek z masa, tak jím zelí před dopečením polijte.

Hodí se jako příloha k pečenému masu ( můžete péct i dohromady v jednom pekáčku), ale klidně se dá jíst třeba se šťouchačkama, když máme ten půst (to samozřejmě bez slaniny).

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

7 komentářů: (2929) Pečené zelí

  1. jarybarka napsal:

    Takové recepty jsou podle mě skvosty. A na obrázku je to zelí krásně do zlatova.
    Já určitě se slaninou a pak už nic k tomu.
    Peču kysané zelí společně s masem(kuře) ale tato krása by mě nenapadla.
    Díky

  2. lakysa22 napsal:

    Půst, nebo nepusť! Se slaninou to bude lepčejší 😋

  3. Nella napsal:

    Tohle tedy určitě stojí za vyzkoušení. Kvůli manželovi taky přidám trochu slaninky, on tuk je nositelem chuti, že jo 🙂

  4. bozena.fialova napsal:

    Taky bych se přimlouvala za aspoň mrňavý kousek slaniny. A dokonce mě napadla hříšná myšlenka – dát na kastrůlek vyškvařit na kostičky nakrájený špek z mangalice, tukem, který pustí, pokapat to zelí místo olejem a škvarečky přidat až skoro nakonec do odkrytého pekáčku… 🙂

  5. Haderach Kwisatz napsal:

    Fantazii se meze nekladou. 😋

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..