(2931) Vepřové plátky na zelenině

plátky z vepřové kýty nebo plecka
sádlo (olej)
velká cibule
paprikové lusky
rajčata
menší mladá cuketa
pepř
sůl
hladká mouka

 

Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a poprášíme hladkou moukou.
Na tuku osmažíme do bledě žluta hruběji nakrájenou cibuli, na ni vložíme
maso, z obou stran opečeme, podlijeme trochou vývaru nebo horké vody
a zvolna dusíme téměř doměkka. Mezitím si nakrájíme na kousky neoloupanou
cuketu, očištěné papriky a rajčata a přidáme je k podušenému masu. Přivedeme
do varu a na mírném ohni dusíme do změknutí zeleniny. Šťávu dochutíme solí,
špetkou čerstvě mletého pepře, případně i troškou cukru a podáváme.
Jako příloha je vhodná rýže, těstoviny nebo i vařené brambory.

Vařila Fialka: „Mimo sezónu jde pod maso výborně použít v létě zavařený základ na lečo.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

8 komentářů: (2931) Vepřové plátky na zelenině

  1. Mira napsal:

    Omlouvám se Heleně za pozdní reakci, ale mail na Atlasu už moc nepoužívám. Tohle je klasika, jen mám trochu problém s libovým masem, mívám ho při dušení nic moc, tak radši použiju libovější krkovici.

  2. lakysa22 napsal:

    Nejvhodnější příloha je příbor..🍴

  3. blahovka.h napsal:

    Včera jsem z mrazáku vyndala krknu, byla dost libová a já vymýšlela co s ní. Na houbách? Ty byly v neděli s krůtím. S kořenovkou, zjistila jsem, že mi uhnil celer.
    S bramborami a šlehačkou? Ke krůtě byla brkaše.
    Vyhrálo to lečo. Jen byly nějaké obměny. Plátky jsem opekla, na ně nakrájela cibuli,
    Polila jsem velkou sklenicí domácího leča a strčila do trouby. Po změknutí masa jsem
    ho vyndala, přikápla tmavou sojovku a zahustila jsem trošku škrobem. Byla k tomu rýže.
    Při obědě jsem sedla k PC, koukám na Bramborajdu a zjišťuju, že jsem uvařila téměř to samé.

  4. a.rena napsal:

    V létě jasně vyhrává čerstvá zelenina, teď v zimě lečo a dělám v podobné úpravě jako Fialka. Kořením směsí, co mi z Bulharska přivezla dcera a nevím, jak se jmenuje. Je ovšem vynikající a bohužel se mi už málí. A já v leču nejraději peču kuřecí stehna a právě jsem dostala chuť, tak brzo zase spáchám, protože už dlouho nebylo. Jako přílohu mám nejradši rýži. Díky za připomenutí.

  5. jarybarka napsal:

    Já též minulý týden sáhla po zavařeném leču. Jen jsem ho měla pouze tak jak bylo a ohřála ho.
    Příště se nechám inspirovat a bude s masem.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..