(2932) Sezónní polívka

Měrnou jednotkou budiž hromádka:
1 cibule
2 kořenové zeleniny
4 brambor
1 obrhromada darů luk a zahrad
LSD (lahůdkové sušené droždí)
česnek (třeba jo, třeba ne)
vývar
máslo, olej, sádlo – jak libo

Velikost hromádky odhadněte podle velikosti hrnce a požadované hustoty polívky.
Nejdřív vyražte na procházku nebo do zahrádky a naškubejte všechno, co se dá jíst. Já přišla domů s pampeliškovými a sedmikráskovými listy, pórkem, celerovou a petrželovou natí a trochou kopřiv že sousedova skleníku…
Nechte rozehřát tuk a postupně do něj dejte cibuli nasekanou, zeleninu na hrubo nastrouhanou a nechte zesklovatět. Pak přidejte nastrouhané brambory (jasně, že na hrubo, jinak vznikne puding), trochu LSD a nasekané bylinky. Lehce zasmahněte a zalijte horkým vývarem. Stačí povařit půl minuty. Zelenina je naměklá už z restování a bylinky by dostaly barvu školního špenátu… Osolte, kořenit není moc třeba, ale někdo se bez toho cítí jako nedokonalý kuchtík.
Sypala bych sedmikráskovými květy, ale potkala jsem jen dva ustrašené, tak došlo na petrtelku.
Vývar jsem měla zeleninový. Kdyby byl masový – nejlepší je slepičí či kuřecí, nedávala bych droždí. Umami je z masa dost.
Někdy přidávám i knedlíčky, nebo zavařím nudle, případně červenou čočku.
Poslala BOYE: „Normálně tuhle polívku dělávám až tak v březnu, ale letošní únor si o ni přímo říkal.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Polévky a nápoje. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

15 komentářů: (2932) Sezónní polívka

  1. adela.adale napsal:

    Rukopis zcela jasný, překvapily mě strouhané brambory (to v polívce neznám, musím zkusit). Ještě bych přihodila hrstičku ovesných vloček. A minulý týden mi něco říkalo, když jsem vytrhávala mařinku ve skleníku „nedělej to“ 🙂

  2. IvaC napsal:

    Těmto polévkám říkám CDD (co dům dá) a mám je nejraději,nikdy nejsou stejné…..

  3. Vera M. napsal:

    Já bych tam zase využila domácí Vegetu od Hanky Franci . Je fakt výborná a lahudkové droždí neumím používat , takže zkusím .

  4. Haderach Kwisatz napsal:

    No, a já si nechám zdát. Na chalupu ještě nejezdíme a abych drbala bejlí v pražským parku, na to nejsem dost otrlá.

  5. jarybarka napsal:

    Podobnou strouhanou poblivku dělávám.Řikáme jí rychlá bramboračka.Dávám do ní i houby-nejraději ty lesní.Pak kapustu nebo kapustičky a majoránku česnek sůl pepř a kmín.
    Zeleninu a brambory osmahnu na pořádné lžíci sádla protože mám ráda když jsou na ní oka.
    Příště naškubu i jiné bejlí.To droždí mě nenapadlo ale zase když jsou tam houby umami

  6. 60anda napsal:

    Strouhat brambor mě nikdy nenapadlo, takto to bude rychlovka. Určitě bude, ale musím počkat na nějaké to bejlí, u nás na Vysočině zatím nic ze země ještě nevykukuje.

  7. bozena.fialova napsal:

    Obešla jsem zahrádku a zjistila, že všelikého bejlí by bylo na polifku pro regiment. Pampelišky, sedmikrásky, kopřivy, divoký šnytlík, ptačinec žabinec, už leze i popenec a bršlice, při troše dobré vůle by se mohl přibrat i kuklík a plazivá mochna… Jen odvahu jít do toho jsem jaksi nikde nenašla. Snad se s jarem ve mně probudí kozel zahradník a taky začnu spásat zelené. 🙂 Tím ale v žádném případě netvrdím, že to nebude jedlé, Boyka mívá výborné nápady.

  8. Vera M. napsal:

    Že se nestydím . Snědla jsem
    Už dva talíře – pořád málo . Jdu na třetí . Noco no
    Aby to nebyl nakonec celý hrnec , otesánka je ze mě

  9. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Přesně, každá poblivka je žádaná, jen já nemám tu zahradu, kde bych to posbírala …. ale poradím si, nebůj 🤣🤣

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..