(2933) Ranní loupáčky

500 g hladké mouky
230 ml mléka
70 g cukru
100 g povoleného (ne rozpuštěného) másla
1 vejce
1 sáček droždí
Sůl

Do trochu mouky udělejte důlek, do něj přijde droždí, cukr, mléko = kvásek. Do kvásku prosejte zbytek mouky, sůl, přidejte vajíčko a začnete propracovávat. Nakonec přidejte povolené máslo a vypracujte do hladkého těsta. Nechte aspoň 1,5 hodiny kynout. Rozdělte na 4 díly, každý díl rozválejte dokulata a rozkrojte na 4 díly. Každý trojúhelník ještě trochu rozválejte a srolujte do rohlíku. Nechte ještě aspoň 1/2 hodiny kynout. Pak 2x pomašlujte vajíčkem s trochou mléka a posypte mákem. Pečte cca 20 minut na 180°.

Poslala Devětapadesátka: „A ráno si nezapomeňte udělat kakao nebo kafíčko!“

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

12 komentářů: (2933) Ranní loupáčky

  1. 60anda napsal:

    Kafe mám na stole, tak šup sem s ním. Tohle je týrání a po ránu by se mělo zakázat

  2. lakysa22 napsal:

    Bez café nefunguju, takže to by bylo..ovšem zvzůreček by se hodil.. teď koupit insatantní qasnice a zejtra můžu blahem vrnět!

  3. henriet13 napsal:

    Mám již zadělanej kvásek a je mi vcelku jedno, že nebudou k snídani 😆🤭😋

  4. adela.adale napsal:

    Zrovna včera jsem si donesla od mámy recept na loupáčky, pekla je podle receptu ze starého magazínu Albert, dobré byly.
    Snad se „59“ neurazí, přikládám pro srovnání (jsou si podobné, liší se v gramáži):
    400 g hladká mouka (ona to míchala s polohrubou), 200 ml mléka, 1 žloutek, 20 g droždí, 70 g rozp. másla, sůl, 55 g cukru, vanilka, kůra z 1 citronu (tady se bude hodit citronový cukr (recept 2854)
    1 vejce na potření (myslím, že by stačil ten zbylý bílek s kapkou mlíka), mák na posyp.
    Na potření po upečení: 1PL moučkového cukru smíchat s 1 PL rumíčku a trochou vody.
    Péct 15 – 20 minut na 180°.
    Chystám se na ně příští týden, až budu mít na hlídání pindruše.

    • Devetapadesatka napsal:

      Adelko, ono to, myslím, bude téměř stejné, jen u Tvého receptu jsou pokrácené ingredience. A já dávám to povolené máslo, nevím, čím to je, ale udělá to jinou strukturu těsta, než když se tam dá rozpuštěné. A musí se dát až nakonec kvůli interakci s lepkem. A celé to nic nemění na tom, že vlastní rohlíčky jsou obzvláště vypečené, no ne?

  5. kvetula.v napsal:

    Kakao dáávno studený a loupáčky nikde 😕
    Jeden by mi stačil, já jsem skromnější… chlap by potřeboval aspoň 3🤦‍♀️ Vypadá to luxusně😋😎

  6. Vera M. napsal:

    Ty si nedáš pokoj a pořád vyrábíš dobroty … musí být zákonitě výborné.

  7. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Loupáčky vypadají luxusně …. slibuji, že časem vyzkouším 🙂

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..