plátky z vepřové kýty, plecka nebo libové krkovičky
sůl
pepř
medová hořčice
šunkový salám
plátky anglické slaniny
párek, špekáček nebo klobása
naložená okurka
celer
mrkev
menší cibule na klínky
sádlo nebo olej
větší cibule do základu
hladká mouka
Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme potřeme medovou hořčicí a položíme na ně plátek anglické slaniny a šunkového salámu. Z mrkve, celeru a uzeniny nakrájíme hranolky (zhruba jako bramborové), párky pouze překrojíme, stejně tak okurku a cibulku na klínky. Všechno poskládáme na plátky, zavineme jako španělské ptáčky a buď sepneme párátky nebo převážeme potravinářským provázkem. Na tuku osmažíme do žluta nakrájenou cibuli, závitky ještě na povrchu osolíme, vložíme na cibuli a ze všech stran opečeme. V troše nálevu z okurek rozmícháme polévkovou lžíci medové hořčice, podlijeme tím maso, dolijeme trochu horké vody a pod poklicí dusíme do změknutí. Pak závitky vyjmeme, do šťávy vlijeme ve vodě rozkloktanou lžící hladké mouky, dobře provaříme, případně dochutíme solí a třeba i lžičkou citronové šťávy a špetkou cukru. Ze závitků odstraníme párátka nebo provázek, vložíme do omáčky a prohřejeme. Podáváme s rýží nebo houskovým knedlíkem.
Poslala Fialka: „Připravila jsem k nim hráškovou rýži a bylo to moc dobré. 🙂 „
A další dobrota.Veprové závitky dělám a mám ráda.Plním jako ptáčky tudíž bez celeru a mrkve.A právě celer a mrkev se mi moc do zavitků líbí.Zkusim.
Ta zelenina je v závitcích opravdu dobrá. A když mi zbydou nějaké odkrojky, nakrájím je na malé kousky a přihodím je k těm závitkům, šťávě dodají šmrnc. 🙂
Tak jestli je to ten samý závitek, který nám Boženka předložila v srpnu, tak je to mana nebeská!
Luxusní české jídlo
Mám moc ráda závitky a jakékoliv.
Zítra budou záhorácké.
Já měla dnes studeny oběd 🥺 a tady takové dobroty😋.
Kdo mne zná, tak ví, že toto nedám od dětství …. ale věřím, že to bude mít Fialka vytuněné 👍👍
Ňám, zamotaný maso je lábuž!