(2963) Rýžové krokety

uvařená kulatozrnná rýže
sůl a pepř
nastrouhaný kvalitní sýr
malá cibulka
máslo
strouhanka
bylinky
popřípadě vejce

 

Rýži uvaříme, musí být měkká a pustit hodně škrobu. Nejlépe ve vývaru, ale může být i v osolené vodě.
Necháme vychladnout, přidáme sýr, sůl, pepř, osmahnutou cibulku na másle, bylinky a dáme do lednice cca na  hodinu.
Poté tvarujeme pomocí dvou lžic kroketky, které obalujeme ve strouhance a smažíme ve vyšší vrstvě oleje.

Poslala Úsměvka: „K nim dip, sýrové či rajčatové omáčky, maso s houbovou omáčkou … chutnají velice dobře. Vejce je k tomu, kdyby bylo potřeba nějak rýži spojit, já nemusela, moje rýže byla dobrá. Měla jsem zbytky v lednici, tož jsem přidala maso a mrkev z vývaru a  bylo to opravdu skvělé.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

14 komentářů: (2963) Rýžové krokety

  1. lakysa22 napsal:

    Vypidá to jednoduše, já budu mít prblèm vytvarovat ty krtketky, ale co je zásadní: KDE je zvzůreček??

  2. jarybarka napsal:

    To je krása. A když použijeme kukuřičnou strouhanku tak jsou Bezlepkové.

    Ukládám.Udělám.

  3. Imelda napsal:

    Nedávno mi zbylo trochu rýže.
    Škoda, že tu ještě nebyl tento recept, ukládám pro příště.

  4. BOYE napsal:

    Tomu se u nás doma říká ryžerbátky. Často přidávám i maso. Buď zbylé, nebo trochu mletého. A tvarují malý karbanátky.
    A teď trochu zachytračim, ju? Kdysi jsem zachytila článek o tom, čím ohřívaným si člověk může zadělat na průšvih. A ono rejží, mimo jiné. Rozesmálo mě to. Ovšem před pár týdny jsem vedla hovor s kamarádkou a mimo jiné z ní vypadlo, že tomu lidí nevěří, ale ona ví jistě. Má nějaký háklivý střeva a po rejži z předešlého dne už ji dvakrát vezli. Jasně,je to extrém, ono je jí strašně zle i po jídle, které sama uvaří k obědu a ohřeje ho k večeři. Ale rejže ji dostává na jipku. Tož, kdo máte náchylnější odpadní potrubí, dávejte bacha… No, mně rejže neublíží ani třetí den, proto ryžerbátky občas máme.

  5. a.rena napsal:

    Článek jsem četla a rýži ohřívám běžně. Ze včerejška zbyla rýže, tak jsem zajásala, že mám vymyšlenou večeři. No, bude něco jiného. Manžel ji snědl a ani nevím s čím.🤔😀

  6. kvetula.v napsal:

    Já jsem tedy ten článek o rýži, který je druhý den závadná (kvůli pomnožení plísní?) nedávno četla, ale jelikož roky zbylou rýži zpracovávám klidně i třetí den a bez problémů, dál vařím i záměrně víc rýže s tím, že „zítra budou k večeři placičky“ a pod…
    Takže krokety budou taky z „přebytku“, jelikož to vypadá prudce jedle 😋😎

  7. adela.adale napsal:

    Ten článek o škodlivosti ohřívané rýže jsem taky četla, ale běžně dělám i na druhý den. A když jednou zbylo hodně (návštěva nedorazila, tak jsem hledala co s ní, a našla rýžové placičky. Vděčné, dá se tam dát cokoliv, co máme rádi. A můj strejda vyžaduje rejži i k řízku, naučil se to za studií v Bratislavě.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..