(2970) Šmigrustovka

Tato neobvyklá polévka dostala název od slova šmigrust, jak se v některých částech Moravy říká Velikonocům. Patří do ní to, co vykoledujete a prý dokáže zázraky, pokud máte z koledy podrážděný žaludek.

1 větší cibule
300 g uzeného masa
1 pikantní klobása
1 žloutek
4 vejce uvařená natvrdo
2 lžíce hladké mouky
50 ml smetany ke šlehání
1 lžička sladké mleté papriky
strouhaný křen
1 l vody
pažitka
sůl
pepř

V 1 litru vodu uvařte uzené maso a klobásu s oloupanou cibulí.
Vyjměte maso a klobásu a nakrájejte na kousky. Rozdělte je do čtyř talířů a do každého přidejte rozpůlené uvařené vejce.
Vývar přeceďte a  přiveďte k varu. Postupně do něj zašlehejte smetanu, ve které jste rozkvedlali moukou a mletou paprikou.
Odstavte, přidejte rozšlehaný žloutek a ochuťte solí a pepřem.
Rozlijte  do talířů a dozdobte strouhaným křenem a pažitkou.

Foto ilustrační

Příspěvek byl publikován v rubrice Polévky a nápoje. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

6 komentářů: (2970) Šmigrustovka

  1. kvetula.v napsal:

    Opravdu neobvyklá kombinace – hlavně ten uzený vývar +smetana… Jak uzený vývar nemusím, tak při první příležitosti z něj tuto polévku spáchám! (a bude mi fuk, že inkredence nebudou vykoledované 😉) 😋😎

  2. Vera M. napsal:

    Mě vábí to úplně všechno nakonec . Jak ta paprika , tak smetana a i ten křen .

  3. jarybarka napsal:

    Uzený vývar se smetanou mi nevadí a ta polévka se mi líbí.
    Jinak v uzeném vývaru vařím těstoviny když dělám šunkofleky.Jsou lepší než jen ve vodě.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..