(2982) Trochu složitější Kološvárské zelí

Na sádle osmahneme 2 cibule, přidáme 2 stroužky česneku,1kg vepř. plecka nebo kýty nakrájené na malinké kousky, osolíme opepříme. Po osmahnutí papriku, malý rajský protlak, vody jen tolik aby, bylo maso zalité.
Zatím co se dělá pekelt osmahneme anglickou (10 dkg), přdáme 1 kg kysaného zelí, popř. vodu a vaříme.
Když už bude zelí i maso měkké, dáme do dalšího hrnce vařit do osolené vody 2 hrnky rýže na 5 minut.
Rýži smícháme se zelím a polovinou velké zakysanky. Polovinu směsi dáme na pekáč vymazaný sádlem, další vrstva je perkelt a zbytek rýže se zelím.
Nahoru nakrájíme dobrou klobásu a zalijeme zbytkem zakysanky. Pečeme tak ¾ hodiny.

Poslala Bláhovka: „Vím, že je to pracné a ta spousta nádobí, ale výsledek je naprosto mňamózní. Ještě lepší je druhý den, když se chutě propojí.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

19 komentářů: (2982) Trochu složitější Kološvárské zelí

  1. henriet13 napsal:

    Dělám podobně, jen z mletého masa a vše smíchám dohromady, nevrstvím. Tak mám pak na vidličce vše najednou a chutě jsou mnohem lépe propojeny…

  2. Vera M. napsal:

    Nikdy jsem nejedla ani nevařila . Přišel čas vyzkoušet , při čtení receptu mě vždycky odradilo rýže – zelí . Říkala jsem si : proč tam propána nejsou brambory ??
    Nojo . Je to prostě rýže a světoznámé jídlo

  3. Vera M. napsal:

    Takže díky za vyzkoušený recept 🤗

  4. bozena.fialova napsal:

    Kološvárské zelí, kološvárské kotlety – to jsou opravdu slavnostní maďarské pokrmy a jejich chuť je nedostižná. Bláhovečko, díky. 🙂

  5. jarybarka napsal:

    Panenko skákavá já mám hlad.
    Dnes nevařím .Je kuře že včera. A snídaně byla dlouho a dlouhá.
    Ten recept ukládám je perfektní.

  6. a.rena napsal:

    Taky znám z mletého, takže mám k vyzkoušení tento recept. Mňam! Jenom postrádám vzorek. Bláhovečko, naprav to!

  7. Francizska napsal:

    Já nad tím pořád přemýšlím, vždy zase zapomenu. Musím zkusit. Nikdy jsem to nejedla. Taky bych chtěla vzoreček.

  8. adela.adale napsal:

    Dlouho už jsem nedělala, a zrovna včera jsem si na tuto baštu vzpomněla. Postup trošku jiný, je to z těch jídel, co si můžu připravit večer a druhý den jen šoupnout do trouby. Dělám z mletého masa na cibuli a paprice, takový řídký „guláš“, tekutinu vsákne rýže. Nechce se mi totiž krájet na kousky. Rýže uvařená napůl, zelí kysané syrové. Narovnám do pekáče a na noc do lednice. Vrstvení: 1/3 zelí, 1/2 rýže, 1/2 masa se šťávou, nakrájená klobáska (papriková pikantní), 1/3 zelí, malý kelímek zakysky, rýže, maso, klobáska, zelí. Cca 15- 20 minut před vytažením z trouby další kelímek zakysky.

  9. Haderach Kwisatz napsal:

    No…ne. Proto se to jmenuje „trochu složitější“. Už jsem to psala Heně, Hanka v tom nerada mleté.

  10. jarybarka napsal:

    A lepší fotka ! Tak teď to je úplně dokonalé.

  11. sharka.68 napsal:

    čtu kološvárswké zelí a říkám si, asi nějaká verze na sladko,když jsou tam ty půlený jahody… a ono ne, to jen já blbě vidím… 😉

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..