Poslala adela adale:
Tento recept jsem si někde opsala z diskuze, snad ještě na PŽ, ale autorku fakt nevím, pod názvem Veka se šmandem (schmand). „Nevím, zda se to rovná zakysané smetaně, šmand mi připadá trochu tužší. Takže: 200 g dobré šunky nakrájím na malé čtverečky, stejně tak větší cibuli, k tomu 200 g nastrouhaného sýra. V míse promíchat a přidat 2 kalíšky kysané smetany nebo přímo šmandu. Asi 400 ml. Vše promíchat a uchovat v ledničce, dokud nepotřebuji. Pak namazat tlustou vrstvu na plátky veky, housky, jednohubky, tousty… V troubě asi 10 minut zapékat, dokud to není trošku nahnědlé. Je to dobrota, co zatím všem moc chutnala. Hodí se i na oslavu či párty! Nesolit ani nepepřit!“
Trošku jsem to zbabicovala, protože jsme byli na chalupě: místo šunky domácí uzené, sýr byl gouda, cibule 1,5 větší, ale sneslo by to i víc. Schmand bude něco jako creme fraiche, ale nemaje, tak jsem nechala vykapat velký kelímek zakysky 18% s 3 vrchovatými lžícemi smetanového jogurtu. Sůl a pepř jsem přidala, bylo to bez toho mdlé. Asi by to sneslo třeba chilli kousky, nasekaná sušená rajčata, houby předem vydušené. A fakt to chce vyšší vrstvu, nerozteče se to. Teplotu to chce minimálně 200° a 10 minut bylo málo. Je to dobré teplé i studené.
Podoba s receptem 2867 je čistě náhodná. 🙂
Talíř hezkej, ukázka taky a zvzůreček nikde!!
Bez toho, že to je vyzakoušený, bych si netroufla, vůbec by mě nenapidlo, co to ta švanda je…zkusila bych bez çili..😋
S názvem „schmand“ jsem se nesetkala, tak jsem zalovila a pokud jsem dobře hledala, bude to zakysanka, jen německá a mají tam různou tučnost..
Takže tu zbabicovanou verzi beru, ukládám k 2867 a nějak to spatlám 😋😎
Taky si to myslím, on ten „krém freš“ je v podstatě taky zakyska s vysokým procentem tuku, 30 % asi. Ale je dost drahej – 30,- za 200 ml kelímek. Tady jde o to, aby řídká zakyska nerozblemcala tu veku. Na flammkuchen si ji taky někdy nechávám překapat – kupuju 18 % v Lidlu.
Ale Věrka by možná mohla vědět, v čem je schmand jiný?
tak super, zase vim, co bude občas k večeři….