150 g sušenek Bebe nahrubo podrtit a smíchat se 70 g rozpuštèného másla. Dáme do máslem vymazané dortové formy a utlačíme dnem sklenice. Pečeme 10 min na 180°C.
Do 600 g smetanového sýra vmícháme 200 g moučkového cukru, kůru z jednoho citronu, 2 lžičky citronové šťávy, 1 lžičku vanilkového extraktu, 200 ml zakysané smetany a na závěr 3 vejce a 1 žloutek. Dáme na upečený korpus a 5 minut necháme unikat vzduch. Pečeme na 160°C 20 až 30 min. Nesmí se přepéct jinak pukne. Správné upečení poznáte poklepem na formu, koláč třepe se jak sulc. Necháme chladnou při otevřené troubě půl hodiny, potom vyndáme a necháme zchladnout při pokojové teplotě a nakonec do chladu ztuhnout. Kdybyste ho dali hned do chladu tak se srazí. Povrch potřeme krémem z 200 ml zakysané smetany, 1 lžíce moučkového cukru a 2 lžíce citronové šťávy. (Text a foto pan Milan Paleta)
Navrch můžeme nastrouhat kůru citronu a nebo, protože výroční recept si žádá květiny, ozdobit dort kandovanými květy.
Natrhejte květy v co nejlepší kondici, nesmějí být povadlé, potrhané ani pomačkané. Ideální je trhat je na místě, kde je minimalizováno znečištění, omývání květům příliš nesvědčí a vám zkomplikuje práci. V misce ušlehejte bílek tak, aby vytvořil jen lehkou pěnu, nikoli tuhý sníh, do druhé misky si připravte jemný krupicový cukr, pak budete potřebovat malý štětec s co nejjemnějším vlasem (doporučuju kulatý č. 5), tác vyložený papírem na pečení a nůžky na manikúru. Květ uchopte mezi palec a ukazovák levé ruky (leváci do pravé 🙂 ) a štětcem namočeným v bílkové pěně potřete postupně všechny okvětní lístky zepředu, poté zasypte cukrem a totéž opakujte i zezadu. Na kvítku by měla ulpět souvislá, ale nikoli příliš silná vrstva cukru. Snažte se, aby se lístky neslepily. Cukrové květy nechte zaschnout alespoň hodinu na pečicím papíru, pak odstřihněte stonky a nechte doschnout ještě alespoň 48 hodin. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě a použijte jako dekoraci na dorty a dezerty. (Poslala Sharka)
Tímto způsobem lze „zpracovat“ takřka každý jedlý květ, efektní jsou třeba okvětní lístky růží.
No teda, takové poklady tady! Ten koláč jsem už dělala podobný a je opravdu vynikající. A ke kandovaným květům posadím vnučku. Ta ráda tvoří.
Obojí vypadá móc dobře! Ani neloudím, tohlke bude škoda nakrojit👍
Od pana Palety tady vždycky je něco excellent .
Já tedy sladké moc nemusím, ale od té doby, co jsem vyzkoušela citronové palačinky a Lemon curd, tak už vím svoje . Že to vážně stojí za to . Díky za obsáhlý recept
Dnes je recept excelentní. A ty květy vypadají dobře. Je to na okamžité použití nebo to vydrží i déle? Já jsem to kdysi zjišťovala, použít prý ihned.
Reni, prosím o zapůjčení vnučky. Móóóc by se mi na to hodila.
Takto kandované květy můžeme uložit do vzduchotěsné nádobky (s dehydrovacím polštářkem nebo na vrstvu rýže) a na suchém místě nám vydrží až jeden měsíc.
Chtěla jsem napsat že toto je vyšší dívčí ALE on tady takhle úžasně perlí pan Paleta.Moc krásné.
Tak tenhle recept si stoprocentně zaslouží to význačné místo v pořadí. Vyzkouším ho při nějaké mimořádně slavnostní příležitosti. Jen mám obavy, abych ho nepřepekla, trouba i já máme své vrtochy a vzájemně si je tolerujeme, ale tohle zkazit bych neodpustila jí ani sobě. 🙂
Panu Paletovi opět vřelý dík, každý jeho recept je vynikající.
K luxusnímu číslu, luxusní recept😋👍
Kandované kvítky jsou luxusní, jen já pro ně nemám moc využití. No u mne je úspěch, že už se odhodlám a pozřu živé jedlé kvítí. 😁