(3000) Citronový cheesecake ve stylu New York a kandované květy

150 g sušenek Bebe nahrubo podrtit a smíchat se 70 g rozpuštèného másla. Dáme do máslem vymazané dortové formy a utlačíme dnem sklenice. Pečeme 10 min na 180°C.
Do 600 g smetanového sýra vmícháme 200 g moučkového cukru, kůru z jednoho citronu, 2 lžičky citronové šťávy, 1 lžičku vanilkového extraktu, 200 ml zakysané smetany a na závěr 3 vejce a 1 žloutek. Dáme na upečený korpus a 5 minut necháme unikat vzduch. Pečeme na 160°C 20 až 30 min. Nesmí se přepéct jinak pukne. Správné upečení poznáte poklepem na formu, koláč třepe se jak sulc. Necháme chladnou při otevřené troubě půl hodiny, potom vyndáme a necháme zchladnout při pokojové teplotě a nakonec do chladu ztuhnout. Kdybyste ho dali hned do chladu tak se srazí. Povrch potřeme krémem z 200 ml zakysané smetany, 1 lžíce moučkového cukru a 2 lžíce citronové šťávy.  (Text a foto pan Milan Paleta)

Navrch můžeme nastrouhat kůru citronu a nebo, protože výroční recept si žádá květiny, ozdobit dort kandovanými květy.

Natrhejte květy v co nejlepší kondici, nesmějí být povadlé, potrhané ani pomačkané. Ideální je trhat je na místě, kde je minimalizováno znečištění, omývání květům příliš nesvědčí a vám zkomplikuje práci. V misce ušlehejte bílek tak, aby vytvořil jen lehkou pěnu, nikoli tuhý sníh, do druhé misky si připravte jemný krupicový cukr, pak budete potřebovat malý štětec s co nejjemnějším vlasem (doporučuju kulatý č. 5), tác vyložený papírem na pečení a nůžky na manikúru. Květ uchopte mezi palec a ukazovák levé ruky (leváci do pravé 🙂 ) a štětcem namočeným v bílkové pěně potřete postupně všechny okvětní lístky zepředu, poté zasypte cukrem a totéž opakujte i zezadu. Na kvítku by měla ulpět souvislá, ale nikoli příliš silná vrstva cukru. Snažte se, aby se lístky neslepily. Cukrové květy nechte zaschnout alespoň hodinu na pečicím papíru, pak odstřihněte stonky a nechte doschnout ještě alespoň 48 hodin. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě a použijte jako dekoraci na dorty a dezerty. (Poslala Sharka)

Tímto způsobem lze „zpracovat“ takřka každý jedlý květ, efektní jsou třeba okvětní lístky růží.

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

8 komentářů: (3000) Citronový cheesecake ve stylu New York a kandované květy

  1. a.rena napsal:

    No teda, takové poklady tady! Ten koláč jsem už dělala podobný a je opravdu vynikající. A ke kandovaným květům posadím vnučku. Ta ráda tvoří.

  2. lakysa22 napsal:

    Obojí vypadá móc dobře! Ani neloudím, tohlke bude škoda nakrojit👍

  3. Vera M. napsal:

    Od pana Palety tady vždycky je něco excellent .
    Já tedy sladké moc nemusím, ale od té doby, co jsem vyzkoušela citronové palačinky a Lemon curd, tak už vím svoje . Že to vážně stojí za to . Díky za obsáhlý recept

  4. Francizska napsal:

    Dnes je recept excelentní. A ty květy vypadají dobře. Je to na okamžité použití nebo to vydrží i déle? Já jsem to kdysi zjišťovala, použít prý ihned.
    Reni, prosím o zapůjčení vnučky. Móóóc by se mi na to hodila.

  5. jarybarka napsal:

    Chtěla jsem napsat že toto je vyšší dívčí ALE on tady takhle úžasně perlí pan Paleta.Moc krásné.

  6. bozena.fialova napsal:

    Tak tenhle recept si stoprocentně zaslouží to význačné místo v pořadí. Vyzkouším ho při nějaké mimořádně slavnostní příležitosti. Jen mám obavy, abych ho nepřepekla, trouba i já máme své vrtochy a vzájemně si je tolerujeme, ale tohle zkazit bych neodpustila jí ani sobě. 🙂
    Panu Paletovi opět vřelý dík, každý jeho recept je vynikající.

  7. kvetula.v napsal:

    K luxusnímu číslu, luxusní recept😋👍
    Kandované kvítky jsou luxusní, jen já pro ně nemám moc využití. No u mne je úspěch, že už se odhodlám a pozřu živé jedlé kvítí. 😁

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..