1 malinká hlávka zelí (nebo prostě poměrná část velké)
kyselejší jablko
1 velká mrkev
cibule
majolka (+ zakysaná smetana)
cukr
sůl
ocet/balzamiko/nálev z okurek
pepř
Mrkev uvaříme do poloměkka.
Připravíme si zálivku: majolku (kterou lze odlehčit zakysanou smetanou) smícháme se třemi lžičkami cukru, půl lžičkou soli a jeden a půl lžičkou octa/balzamika/nálevu z okurek – chuť vylaďte podle sebe.
Zelí nakrouháme na jemno, oloupané jablko a mrkev nakrájíme na julienne (neboli sirky), cibuli nakrájíme na drobno. (Pokud máte V-kráječ nebo mandolínu, je to natošup.) Vše promícháme, osolíme, opepříme a smícháme se zálivkou. Necháme alespoň hodinu odležet.
Podáváme s bílým pečiven nebo jako přílohu ke grilovanému či pečenému masu.
Někdo má alegii na lepek, někdo na laktózu – a někdo na kořenovou zeleninu v syrovém stavu, celer obzvláště. Tohle je způsob, jak obejít chuť na salát coleslaw, který u nás nepřichází v úvahu. Je to prudce jedlé.
Jejejej! To je dobrota – já jen s pečivem😋 a budu hlídat, abych si stačila odlożit, ptž určitě nezůstane nic..
Bude to moc dobré, hned bych si to dala, ale zelí v syrovém, stavu to nemůžu.
Asi by bylo možné ho spařit.
To se mi líbí… možná i maličko kopru by to sneslo? Pokrájené zelí nechávám chvilku odpočinout prosolené, změkne. A jablka – letos aby je na prstech počítal, třešně nebyly, višně nebyly, maliny zapškly suchem, švestky možná najdu na knedlíky… jakejsi divnej rok 🙁