Rozhodly jsme se s BOYE (byl to její nápad, já relizuju) zavést novou rubriku.
Každý víkend lze zde diskutovat o věcech, které se pod recepty ztrácí: zkušenostech s remoskou, horkovzdušnou fritézou, nudlích v akci, jak zahladit domácí škody nebo třeba o nesmrtelnosti chroustů.
Uvidíme, jestli se osvědčí.
Jani, gratuluji, zasloužíš si to. 🥂
Fajn nápad – hlavně ti chrousti ti mě zajímaj!
Ale vàžně – těším se🤩
Taky se těším,hlavně na ten pokec a různé zkušenosti…
Dobrý nápad.
Supr nápad. To tady bude nakvákáno! 🙂 Tedy doufám.
dobrej nápad….co se týče chroustů, když se uvařej, tak nesmrtelný teda nejsou….
Nesmrtelnost chrousta je překvapivě častá myšlenka. Je zvláštní, že se jí lidé zabývají, aniž by bylo přesně řečeno, co je vlastně myšleno jako nesmrtelnost, co se míní označením chroust, ani co mají tyhle dvě věci krucinal společného. Nesmrtelnost je cosi velkolepého, nedosažitelného a odpradávna vytouženého. Vedle toho chroust je jen malý, bezvýznamný tvor, jemuž málokdo věnuje pozornost. Leda na něj šlápne: Chroust! Paradoxní spojení obou pak asi dokázalo kdekomu pozvednout koutky a tak se nejspíš ujal tento frazém označující bezvýznamné hluboké přemýšlení hraničící až s nicneděláním.
Zdroj: Internet
Autor: Květoslav Krasomalebný
To je teda velice dobrý nápad a už se těším. Jste tu všechny zkušené a radost od se od vás nechat inspirovat. Snad budu taky aspoň trochu užitečná.
od 2x je samozřejmě překlep, omlouvám se.
Jo chroust! Nevím, jakým způsobem se to bez internetu šířilo, ale to přemýšlení o nesmrtelnosti chrousta (chudák moc dlouho nežije) byla známá hláška všude.
Letos zážitek: Vedra, tak přes den okna zavřená a zastíněná, jak přestalo slunce pražit, okna dokořán. Sedíme a najednou přilítne nějaký „vrčící“ hmyz. Prolétl se po pokoji a usedl na vršku ušáku. Oba vyskočíme a jdeme okouknout, co to je za divného brouka. Pak najednou překvapeně vyhrkneme „chroust?!“ No byl opatrně polapen a vypuštěn ven jako vzácnost. Byl z toho hezký vzpomínkový večer. Vesnické děti měly před dávnými lety s chrousty hodně zážitků. Takový chroust a krabička od sirek… Ani jeden z nás ho desítky let neviděl.
FAKT chroust? Toho jsem neviděla od mala. U nás lítají jen chroustci letní. Když sedíme večer na terase, díváme se, jak je loví netopýři. A ráno je chodíme lovit z bazénu.
Jedna vzpomínka na chrousty. Když mi bylo asi děvět let, chovali jsme andulky. A mě nenapadlo nic lepšího, než jim na večeři nachytat chrousty. Pustila jsem jich do klece asi pět. Andulky trefil šlak, otce taky, páč to byli jeho miláčci, a já jsem si pak pár dní nemohla sednout.
Byl velikej, tak myslím, že fakt chroust. Ale nestihla jsem fotit. Nechtěla jsem, aby se nám tu tloukl po bytě a nebo zalezl kdoví kam, než vyhrabu foťák. Takhle šel hezky chytit a vypustit. Taky jsem naposled chrousta viděla naposled někdy v páté třídě. Tenkrát udělali nálet na mladou višeň a tatínek byl nešťastnej, jak mu ji ochroustali. Pak na ně dělali nálet kluci z okolí 😁
To buď ráda. Chrousti žijí ve čtyřletém cyklu. Letos v květnu se rojili v okolí Moravského Písku a ve velkém likvidovali tamní borovicové lesy.
a my letos..toho velkýho..však jsme nad ním skoro radostí slzeli..a všichni jsme si vzpomněli,na krabičku od velkých sirek a nitě …. a na vtip o Jírovi z Maršova, co doma jí chrousty… (tomu se vždycky řehtala Karolína)
S tím vaším chroustáním jste mě navedly hned na první kuchyňský KVÁK: Občas mě popadne chuť na oplatky. Miluju, jak chroustaji a dají se rozlepovat po patrech. Ale vadí mi, že jsou děsně přeslazený. Tak si kupuju to, čemu se u nás odjakživa říkalo suchý cvrčky: dortový oplatky. Už jsem je plnila podle několika recepajsů. Jenže po naplnění přestanou chroustat. Nemáte některá recept, nebo radu, jak udělat takový, aby CHROUSTALY?
Já ani nevím , kde je koupit , fakticky . Možná špatně koukám , ale neviděla jsem je hodně dávno
Věruš, určitě u vás máte 🍐. V té naší jsou stálým artiklem.
Aha, tam jsem nebyla léta . Díky moc a potom je namažu lehce nutelou a popojuju. Pro děti to bude zase něco jiného a určitě moc dobrého . Jestli to bude křupat , tím lip . Asi moc dlouho ne . Bude se to muset spapat rychle
Teta je promazàvala máslovým krémem a sypala ořechovou drtí.
Luci, myslím, že ať použiješ jakékoliv „lepidlo“, do druhého dne od něj navlhnou a zvláční. Chroustat budou jen začerstva. Ale třeba se mýlím a někdo ví, jak na to.
Já kupuju dortové oplatky v Kauflandu a zatím všechny náplně, co jsem dala, mi je do druhého dne změkčily.
Máš pravdu, zvlhnou. Ale já to mám ráda. Říkali jsme tomu oplatkový dort. Mamka, když jsem byla malá, utřela máslový krém a zašlehala do něj džem. Malinový, jahodový… Milovala jsem to.
Tak to je velmi zajímavé ! My vždycky jen med nebo kakaovou – čokoladovou náplň . Maximálně jsem si tam přisypala trošku kokosu . Moc dobré to bylo
Zeptám se úplně blbě: přibude v menu nová rubrika, takze se tam budou kváky ukládat přes odklik na ni, tím pádem bude možné reagovat i na např. měsíc starý příspěvek, nebo Haderach otevře každý víkend nový a do rubriky se budou řadit stejně jako recepty, jen v názvu bude datum či pořadové číslo?
Nevím, máme-li místo na další rubriku, obávám se, že ne. Zjistim.