Vypadá to, že letos je to megahit, vyskakuje to na mě odevšad. Tak jsem to zkusila.
120 g hladké mouky
20 g mletých mandlí
50 g holandského kakaa
50 g másla (ne z lednice)
120 g cukru krupice
10 g vanilkového cukru
7 g perníkového koření
špetka soli
6 g kypřícího prášku do pečiva
2 vejce (taky ne z lednice)
100 g moučkového cukru na obalování kuliček před pečením
Vejce, cukr, vanilkový cukr, máslo a perníkové koření dejte do mísy a ručním šlehačem 3 minuty dobře prošlehejte. Pak přidejte kakao, kypřící prášek, sůl, hladkou mouku a mleté mandle – krátce to zašlehejte do těsta, aby se všechno propojilo (stačí tak půl minuty). Do těsta už žádnou mouku ani jiné suroviny nepřidávejte – těsto není úplně tuhé, ale to je správně. Vypracované těsto zabalte do potravinové fólie a nechte v lednici nejméně 4 hodiny odpočívat – ideální je to přes noc.
Troubu předehřejte na 175°, plech vyložte pečícím papírem. Z těsta tvarujte malé kuličky, které obalte v moučkovém cukru – cukr neoklepávejte!
Kuličky skládejte vedle sebe na plech dál od sebe, aby se při pečení nespojily. Pečte je 10-12 minut, vznikne krásně popraskaný efekt.
Zdroj: máma peče doma
Tak alespoň jedno cukroví – víc toho nemám.
Já letos pět druhů do rajchu i když z více dávek – ještě se na nějaké chystám, ale budu muset přemluvit Lakysu – už se mi do toho moc nechce.. a kdyby nepřijela mňoučata, tak se spokojím s vánočkou..
Co by se stalo,kdybych místo mandlí dala kokosovou mouku,že by něco jako kokosky?
myslim, že by to neudělalo ten popraskanej efekt…
Udělalo… je recept i na kokosový, a na citronový.
tak super….
Jenom mně se nepodařilo udělat popraskaný efekt. Je tu i můj recept na bezlepkové. Myslím, že to bylo tou rýžovou moukou. Ale jinak byly taky vynikající.
Ovšem tyto Heleniny – óóó! Určitě na talíři nezbudou.
to je hit tady poslední 2-3 roky… ochutnala jsem, není to špatný… jsi dobrá,že jsi to prubla…
Taky už to na mě taky vyskočilo asi na fb.
Máš je pěkné.
Já ještě kokosové těsto,vosí hnízda a zkusím sádlovky podle Mirky van Gils.
Budou ale světlé ona má myslím kakaové nebo skořicové.
Něco musím spáchat z bílků těch už mám asi 9.
Spáchej „Ořechy s rohlíkama“ (tak je má moje tchýně ve svém sešitku). A jsou fakt dobré a hlavně rychle hotové. 5 bílků jenom smícháš s 30 – 35 dkg cukru, 12 dkg mletých ořechů, 10 dkg jemné strouhanky, 5 dkg hrubé mouky. Opravdu jenom smícháš a na plech s papírem dělej malé hromádky dál od sebe. Nabudou a trochu se roztečou, podle toho, jak je husté těsto. A buď je máš jako sušenky, nebo je můžeš slepit krémem. U nás se na svatby dělá vylepšené. Na kolečko lineckého po obvodu krém, doprostřed pikantní marmeláda, přiklopit ořechem a po obvodu kolečka omočit v čokoládě. Můj muž je miluje v jakékoliv úpravě. V pondělí jsem dělala z deseti z deseti bílků a kdybych je před všemi nebránila vlastním tělem, nebudu mít co plnit.
Reni díky to ráda zkusím.Ořechy vlašské?
To je bezva receptík.Bílků zůstává spousta.
😊
Vlašáky jsou jasná volba.
Tohle těsto s ořechama a strouhankou jsem jednou dělala jako řezy – tedy nevím, jestli je to přesně stejný poměr, ale bylo to vynikající. Už se mi hromadí bílky, zase udělám – a zkusím tedy trochu vytunit 😋😎
My vždycky děláme ze zbylých bílků „tlustý kohouty“. Bílky zaděláš moučkovým cukrem a trochou kakaa na těsto, které jde vyválet a vykrajuješ tvary. Při pečení se nafouknou, vevnitř jsou duté. A tlustý kohouti jsem tomu začala říkat já jako malá, protože jsme měli formičku kohouta a ta se mi moc líbíla, tak jsem vždycky vykrájela celou drůbežárnu. Je to tak jednoduchý, že jsme to dělávali sami s bráchou asi od čtyř let.
To je taky vtipný.Poradim dětem a matně si vzpomínám že jsme měli taky vykrajovátka ve tvaru všemožných zvířátek.
Jen z tý představy mě rozbolely zuby. To musí bejt příšerně sladký….😬
Je, asi jako pusinky, nebo laskonky. Ale kakao to srazí.
biskupský chlebíček…
Teda , klobouček . Já jsem je jen “obhlidala”.
Ještě js nepekla , ale už hoří , musím všechno
Upéct o víkendu . Hrozbě mě chytly záda , jako fakt
Věrko peču tento týden každý večer.Udělám těsto šoupnu do lednice a druhý den peču a tak pořád dokola.Nechodím do práce tak mám času dost.
Když tě chytla záda tak se kurýruj a nepeč.Přeju ti ať tě to brzo přestane bolet.🥰
To je dobrý nápad , protože těsto z večera do druhého dne je NEJ