Korhelyleves je prý skvělý vyprošťovák po flámu, říká se jí také polévka pro flamendry. Korhely – pijan, leves – polévka.
500 g masa z uzených žeber
300 g kysaného zelí
1 velká cibule
50 g sádla
1 lžíce sladké mleté papriky
2 lžíce hladké mouky
1,5 l mixu vývaru z masa a láku z kysaného zelí
200 g ostré klobásy
pepř
sůl
pálivá paprika nebo chilli paprička
200 g zakysané smetany
Maso uvaříme a pokrájíme. Vývar nevyléváme, použijeme do polévky.
Kysané zelí vymačkáme, šťávu si necháme. Pokud je zelí příliš hrubé, ještě ho překrájíme.
Cibuli nakrájíme na kostičky, na sádle osmahneme dozlatova, zaprášíme moukou, zasmahneme papriku a za stálého míchání zalijeme vývarem a vodou ze zelí, provaříme 20 minut.
Ke konci varu přidáme maso, zelí, klobásu na kolečka, dochutíme pepřem, solí, eventuálně špetkou pálivé papriky a ještě 10 minut provaříme.
Podáváme se zakysanou smetanou.
Poslala Sharka, foto ilustrační.
Ó lalá.Slintám tu jak bernardýn.
To je hodně podobná polévka mojí babičky.Jen tam nedávala klobásu jenom uzené maso.Zelí bylo dost kyselé.Dávala i mrkev a celer na kostičky.
Přidávala pořádnou lžíci mletého zázvoru+tu papriku.
A namísto smetany dávala do polévky na talíři lžíci hebké bramborové kaše.
Je to náramná dobrota.Občas jí dělám a moc nerada se o ní dělím.
Kase zjemnila a zahustila…
Pokud jde o mě…to zelí musí být tvrdé jak sirky.
No my ho vaříme vedle v hrnci a pak se smicha s vývarem.
Tojo, ale 10 minut?
To asi proto, abys musela pořádně zaměstnat i kusadla. 😉Líp se potom vyprostíš. 😃
Zalezi, jak ho mas nalozene a u nich proste krupe i v te polivce .
Jooooo, to je moje gusto ! Jako Eva přidávám trošku mrkve na půlkolečka a klobása je výborná Maďarská od Prantla. Je tak akorát pikantní
Zkus sehnat salam..jmenuje se Pokol ..ta o jsou prehlasovana…říkáme mu Peklo..ten je v tom super..
To mě hned napidlo, že vařila Šárka. Kdybych vynechala tu ostrouu klobásu, mohla bych si dát i já😋
😂😂😂
Zelňačka je v plánu na silvestra. Já je střídám. Někdy světlou s houbami a bramborem, někdy s paprikou a masem. A tato bude teď. A, Evi, s tou bramborovou kaší je to dobrý nápad. Já už mám takovou chuuuť! Zelí ale povařím dýl. Letos máme vynikající, krásně křupavé. Máme ho pořád při ruce.
Reni mě se letos zelí taky hodně povedlo.Možná že byly nějaké příznivé podmínky růstu nebo co.
S tou brkaší zkus já to miluju👌.
👍
Já to znám jako kapustnici. Recept mám od maminky kamaráda z Kyjova.
Zelí vařím zvlášť. Dávám tam i vajíčka, v receptu byly i houby. Ty nedávám.
Na Slovensku je to skoro v každé restauraci.
Tu polévku miluji.
Tahle debata se vedla už u receptu 574 – to znáš úplně jinou polévku. 😉
A tuhle v Kyjově určitě nevaří.
No, vidiš. Já jedla kapustnici od paní lékárnice v Kyjově. Vařila nám ji na ráno, když jsme byli večer ve sklípku.
Polévka je to trochu jiná, však to píšu, že tam mám trochu jiné ingredience. Ale už mlčím.
Jasně že podobnost s kapustnicí nebo zelnicí je do očí bijící, tak jsem zapátrala.
Historie maďarské zelňačky sahá podle některých zdrojů až do Římské říše. Někdy kolem roku 35 př. n. l. se římští dobyvatelé zmocnili provincie Panonie, která se stala strategicky významnou oblastí především díky starověké obchodní stezce známé jako jantarová stezka.
Tehdy zřejmě do tábora jedné z legií dorazil Dubitatius, římský kuchař s mimořádně důležitou úlohou zajišťovat zdraví a výživu vojska, spolu se svým pomocníkem Grumiem. Jednoho dne zásoby potravin legie zmizely a Dubitatius s Grumiem si všimli, že jim zbylo jen zelí. Rozhodli se tedy uvařit zelňačku. Pokrm měl obrovský úspěch a druhý den byla armáda plná energie.
No, a Římani ji možná zanesli až na naše území, kde si ji lidé upravili k obrazu a chuti své.
Druhá legenda praví, že slovo korhely označovalo člověka, který byl často opilý. Výraz je však obzvláště zajímavý, když uvážíme, že slovo korhely pochází z německého slova Chorherr, jehož původní význam označoval šlechtice sedící na půdě kostela během mše. Typicky to však byli duchovní, kteří obývali horní patro kostela.
A tak pokrm pochází od duchovních, v jejichž zahradách se vždy pěstovalo zelí. Vzhledem k tomu, že se duchovní zabývali také vařením vína a šampaňského, lze logicky předpokládat, že vymysleli polévku, která by dokázala zmírnit účinky alkoholu.
Což by na tu Moravu taky ukazovalo. Tak si vyberte.
A opět skvělá osvěta. Heleno, válíš! A já za sebe děkuji.