(3157) Špekáčky na černém pivu II.

6-8 špekáčků s co nejvyšším obsahem masa
4 větší cibule
200 g papriky
250 g rajčatového protlaku
1 celou chilli papričku nebo sušené mleté chilli
1 větší bobkový list
3 stroužky česneku
1 l černého piva
červený vinný ocet
velká hrst hladkolisté petržele
majoránka
tymián
třtinový cukr
med
sádlo
sůl
pepř

Špekáčky oloupeme a nakrájíme je na větší kousky. Klidně i dvoucentimetrové špalíčky. Línější kuchařky to vezmou napůl. Rozehřejeme  pánev a špekáčky  jen krátce nasucho orestujeme. Mezitím si nakrájíme  cibuli a česnek nahrubo.
Špekáčky odstavíme a na sporák si připravíme silnostěnný  hrnec, který může  do trouby. V hrnci rozpustíme jednu větší lžíci sádla, orestujeme na ní cibuli a přisypeme jednu až dvě lžíce cukru. Cukr necháme  lehce zkaramelizovat a ve chvíli, kdy začne byť jen mírně hnědnout, do hrnce přidáme také česnek, bobkový list, nakrájenou papriku, pár kapek vinného octa, rajčatový protlak, trochu tymiánu a nasekanou chilli papričku nebo  půl lžičky mletého chilli. Promícháme, dochutíme medem, solí a pepřem a necháme zarestovat. Nakonec do hrnce přilijeme litr piva, přikryjeme poklicí, zmírníme plamen a  necháme asi 15 minut vařit. Potřebujeme omáčku zredukovat asi na polovinu.
Nakonec k omáčce přidáme orestované špekáčky, přiklopíme a dáme do trouby předehřáté na 180°. Přibližně po patnácti minutách z hrnce sundáme poklici a strčíme ho zpátky do trouby na dalších 10-20 minut, aby omáčka chytla správnou barvu.
Úplně nakonec můžeme do omáčky vmíchat trochu majoránky a nasekanou petržel.   Podáváme  s chlebem a vychlazeným pivem.

Podle Jana Punčocháře vařil Milan Paleta.

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

14 komentářů: (3157) Špekáčky na černém pivu II.

  1. a.rena napsal:

    Tak toto má rád zeť, hned to přeposílám. Já se přiznám, že jídla na pivu moc nemusím.

  2. sharka.68 napsal:

    vypadají dobře, ale nějak mne minuly..já pořád preferuju ty nad ohněm na klacku….

  3. jarybarka napsal:

    Tak jako Šárka špekáčky nad ohněm a pivo k nim.

  4. Imelda napsal:

    V této úpravě to vypadá moc dobře, až přijedou mladí, udělám.

  5. Haderach Kwisatz napsal:

    Jo, taky bych měla ráda buřta na ohněm – ale můj žlučník ne. Strašně se na něj těším, sním půlku a je mi zle.

  6. Nella napsal:

    Tak tohle bude veliká dobrota. Dělám taky (i když ne často) a mám jednodušší postup. Jen kvalitní špekáčky, hoooodně cibule, kečup a černé pivo. Vše do pekáčku a peču i 2 hodiny. Začala jsem to takto dělat kvůli tchánovi, protože po těch 2 hodinách jsou špekáčky jako dort a šťáva krásně zahoustlá a lahodná. Váš recept je vymazlenější a protože zima ještě nekončí, tak vyzkouším (v létě používám troubu jen minimálně, většinou jen na pečení chleba a jinak používám spíš remosku). Stejně se mi ve spíži bojí jedno černé pivo a jinak na pivu nevařím.

  7. BOYE napsal:

    Tak především mě zaujala absence kečupu. Překvapení příjemné. A něco vám povim. Srovnávat buřta na klacku s buřtem na pivu je hloupost. Jsou to dvě nesrovnatelná jídla. Jako porovnávat cokoli (nebo obojí) z toho s utopencem.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..