KVÁKÁRNA XVI.

Nevím, jak pro vás, ale pro mě je tohle nejhorší období roku. Ani zima, ani jaro, všechno je hnědý, špinavý… Asi by bylo nejlepší to prospat. ZÍF!

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

33 komentářů: KVÁKÁRNA XVI.

  1. jarybarka napsal:

    Přesně. . Do jara ukrutně daleko i přez to,že den se prodlužuje.Když vykoukne omylem slunce a ptáci začnou vyzpěvovat,ty víš že se všechno během jednoho dne otočí, napadne metr sněhu mrzne až praští a jaro se nekoná.
    Ale PŘIJDE. Letos jsou Velikonoce brzo a to už opravdu bude jaro tady.
    A Božence pokvetou všechny ty jarní kytičky a ostatní zahrádkářky už budou mít nachystaná semínka a sazeničky…A spousta práce na zahradách a bolavá záda a očekávání kolik té úrody letos bude.Jen pozor na ledové může v květnu co sem posílá paní Zima naštvaná,že Jaro zvítězilo.

  2. bozena.fialova napsal:

    Děvčata, nezoufejte, jaro tu bude co nevidět. Vydala jsem se dnes za hranice všedních dnů (okresu 🙂 ) a po cestě jsem viděla na loukách a v zahradách stovky čerstvých krtinců a pár kilometrů od Hradce na zamokřené louce PĚT ČÁPŮ !!! Koukala jsem na to jak vejr. Ano, čekají nás ještě nějaké mrazy a sněžení, ale ta zvířátka asi vědí, že to nebude mít dlouhého trvání a přijde jaro. Jupííí!

  3. lakysa22 napsal:

    Čápi? Tak to budu jako loni sledovat čapí hnízdo v Bohuslavicích – už se těším!!!

  4. Vera M. napsal:

    Dělám si radost , že pořád všechno peru , když je venku tak škaredě.
    Ale probudit se ze skoro vyléčené chřipky znovu zpocená, tak tahle zima fakt není vůbec hezká . Hušhuš a už ať jsme všichni zdraví a je jaro a léto . Zimní člověk vůbec nejsem

  5. adela.adale napsal:

    My máme doma to divný období od září, co nastoupily Pindruše (dvojčata naší dcery) do školky. Střídavě se vyléčíme a opět něco chytneme, a to furt dokola … mám pocit, že si furt něco pinkáme a do toho ještě o vánocích kovid a to dost blbej 🙁 – ať už je jaro 🙁

  6. sharka.68 napsal:

    Je haro a teplo..jinak vy bam zitra betacali menit okna 🤗😃

  7. a.rena napsal:

    Ale to jaro bude letos asi dřív (a určitě nám zase zmrznou meruňky – grrrr!). Jak tak chodíme ven, už jsme slyšeli sýkorky zpívat „vřititrn“ (jinak je to až tak od půlky února a dál) a bubnovat strakapoudy. Semtam už se ozývají i jiní zpěváčci. Já už se tak na to jaro těším, že si snad udělám čárky na futra a každý den budu umazávat. Teď na mě ještě ke všemu skočil nějaký bacil, tak jsem se usilovně léčila, páč nám přijeli prázdnináři z Prahy. Taky byli nemocní, tak máme rekonvalescenty.

  8. kvetula.v napsal:

    Letošní způsob zimy zdá se být poněkud nešťastný – to střídání teplo x zima … bude mít matka Příroda co dělat, aby se s tím vypořádala. Doufám, že to zvládne se ctí a nějaká úroda bude 🤔

  9. BOYE napsal:

    Kašlu na počasí. Jak říká můj synek: Nestěžuj si, tohle u nás (Skotsko), je hezky…
    Ale protože je fakt hnusně, vařim si polívky, který mě ohřejou. Nikdy jsem polívková nebyla, ale poslední léta je ze mě polívkofil.
    Nevim, jestli jsem se vám už svěřovala, ale mám poslední dobou záchvat babičkovskýho vaření. Babička začala vařit v roce 1910 a skončila v zimě 1984. Já teď zkoušim vařit tak, jak mohla ona od začátku (tedy v dobách jeho císařské milosti Starýho Procházky) do druhého poválčí. Tedy rozhodně neměla mrazák. Ledárnu a později lednici jo. Takže mrazák používám na maso, protože ho kupuju ve velkým, zatímco na statku si prostě zabili, když bylo třeba. Ale mražená zelenina je tabu (mám jen špenát, ale ten v zimě nevydávám za babiččí vaření). Polotovary (krom těch domácích) tabu. Dochucovadla průmyslová – tabu (vyjma Maggi, který nesnášim). Atd… Jasně, nedělám si všechno sama, ale kupuju jen to, co si babička mohla sama udělat. Třeba kvašáky, klobásy, špek… Nejlepší je to se zeleninou. Tedy chybí mi papriky. Ale za to sníme tuny kořenovky, tykví, červený řepy, zelí… Cibuli a česnek nepočítám. A je to děsná zábava. A, kupodivu, finančně výhodný.
    Pak je tu druhá záležitost, a tou je zpracování zbytků. Nemám na mysli to, že ze všeho jdou udělat placky a když se do toho nakrájí vařená brambora, je to omeleta, nebo vznešená fritáta. Mám na mysli to, co už se běžně likviduje. Různé vyvařeniny, vymletiny, vypečeniny…, ale taky ztvrdliny, zvadliny a mírné okoratiny a oschlotiny. Jasně, slepice, sousedů čuně, kočka, pes a kompost. To je všechno nejzazší možnost. Dokud je to k jídlu (samo, válka není, jsme benevolentnější), mělo by to zůstat v kuchyni.
    Zahajuju tedy program do komentů a kvákáren: Co děláte s těmi „divnými“ zbytky?
    Vykopávám: Vyvařenou zeleninu z vývarů melu do masových pomazánek. Sice už to nemá se zeleninou skoro nic společnýho, ale má to umami, objem a nacucanou chuť bujónu. Taky s ní nastavím občas nějakou smetanovou omáčku, nebo krémovou polívku. Do odpadu jde jen vyvařená cibule, česnek a zelené natě, protože ty každé jídlo zbarví do nepoživatelna.
    Co vy? Podělte se o ta tajemství, která se běžně nezveřejňují.

  10. BOYE napsal:

    Holky, hned po vás jsem dotaz na zeleninu dala do fb skupiny a jedou jak sršně. Zatim osmdesát pět komentářů.

  11. jarybarka napsal:

    Vyvařenou zeleninu sním horkou rovnou z cedníku i s cibulí česnekem a největší pochoutka je celá nať z celeru.Osolím opepřím a mlaskám.👌Někdy se rozdělím se psem o mrkev.-on jí rád.

  12. sharka.68 napsal:

    tak pokud ji nesním, tak maj sousedovic holky radost (slípky)..v sobotu jsem jim natrhala zelený, u nás se tomu říká slepičí zelí..já tu rostlinu vyfotím a pošlu…byly tak šťastný..a řvaly na mne sýkory, kam to dávám jídlo..že přece ony jsou ty volné a svobodné,cvo j emám přikrmovat…tak dostaly dvě plata vlašáků,slunečnici a koule…a brusinkový granule..na ty lítaj kosáci..první,kdo bušil do plata s ořechama, byl strakapoud..a na hovězí lůj choděj hlavně modřinky..koňadrám moc nejede…

  13. sharka.68 napsal:

    a jiné zbytky? pokrájím a buď to jde použit jako celestýnský nudle…nebo to proházím na pánvi a je selská omeleta… případně pokrájím na hodně drobno a s nějakým masem nebo sýrem zabalím do listového těsta a upeču šneky nebo celej závin…je to super téma – Zbytky a co s nimi….

  14. a.rena napsal:

    U nás je jakýchkoliv zbytků pramálo. Vyvařenou zeleninu z polévky zblajznu ještě horkou a pokud to nestihnu, mají se dobře slepice nebo psi. Oškrabky a okrojky jdou králíkům nebo slepicím, slepicím i drtíme uvařené kosti. Skořápky z vajec slepice taky recyklují a odvděčují se vajíčky s pevnými skořápkami. Lógr z kafe jde na kompost, slupky z brambor, pokud je loupu, jdou opět králíkům nebo slepicím.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..