cca 1 kg uzených žeber
1 cibule
2 stroužky česneku
1 PL másla
2 PL hladké mouky
1 KL uzené papriky
150 ml smetany na vaření
4 kuličky nového koření
8 kuliček pepře
1 bobkový list
sůl
pepř
špetka cukru (podle chuti)
Žebra omyjeme a dáme vařit spolu s novým kořením, celým pepřem a bobkovým listem. Vaříme doměkka (v tlakovém hrnci 25-30 minut, v normálním to bude trvat déle).
Na rozpuštěním másle zpěníme cibuli, nakrájenou nadrobno, a po chvíli přidáme drobně nasekaný česnek. Zarestujeme (pozor, aby česnek nezhnědnul!) a přisypeme papriku.
Chvilku mícháme, přisypeme mouku, orestujeme a zalijeme cca ½ litrem vývaru z žeber. Povaříme 15-20 minut – chcete-li hladkou omáčku, promixujte ji ponorným mixérem.
Maso obereme z kostí a přidáme do omáčky. Nakonec přilijeme smetanu a krátce povaříme. Dochutíme solí (a cukrem) a podáváme – dobrá příloha jsou noky, knedlíky, ale mohou být i brambory.
Poslala Úsměvka
vypadá to dobře, já o víkendu uzené z křížových kosstí obrala do šunkafleků a vývar byl použit částečně na čočkovou polívku a na vaření těch těstovin..ony ho vypijou a pak jsou fleky jedna báseň…a do vaření uzených kostí přidávám stejné koření a ještě šalvějový listy -2 ks…
Taky vařím těstoviny v uzeném vývaru.Jsou bezva.
Tak já bych se do tohoto receptu asi nepouštěla, když už se mi zadaří koupit hezká žebra, Bimbo škemrá francouzské brambory. Já zase radši šunkafleky, takže na omáčku nedojde. Ale připomněla jsi mi, že mám v mrazáku dva ocásky, které mi poslala moje panímáma, takže uzené u nás bude. Bimbo dostane své zamilované brambory a ten větší kousek bude s křenovou omáčkou. Jo a s knedlíkem, protože ty od Kluků se vydařily
my měli z frbr minulej tejden, taky z uzený kosti 😀 a křenofkou mi děláš chutě..
Žebra už jsem dlouho neviděla, ale uzený bylo s čočkou, a teď je v plánu se zelím a brknedlíkem. Omáčku bych mohla pro sebe…😋
Sašenko , v zeměkouli jsou vždycky – a vím , že tam ráda jezdíš
Asi jsi mêla štěstí ..
Já žebra nekupuju raději ty masité ocásky a z těch to jistě zkusím.Bude uzený týden.Dojde i na francouzské brambory,protože masa bude spousta
Líbí se mi ta porce.😂
Nelíbí, on je to totiž dezertní talířek. 🙂
No i tak je vrchem😆
Už dlouho přemítám nad tím, zda jsem jediná, kdo nepozře vývar s uzeného? A to v jakékoliv podobě.
Nejsi! I když – v jakékoliv podobě – někdy se mi podaří začarovat do polivky tak, že to skoro nejde poznat. Ale tohle bych nezvládla.
Já ho tedy nekompromisně vylévám. Ani nikam nepašuju 🫣
uvařený těstoviny v tom vývaru,chutnaj skvěle a čočkovka z něj..luxus…
Když chutná po vývaru z uzenýho, tak luxus jak pro koho. Já z něj jednou za 100 let (nebo tak nějak podobně) udělám sedláckou polévku – hodně podobné polévce babičky Cílinky. Jenže: vývar nechám do druhého dne v lednici a seberu z něj tuk. Chuť uzenýho částečně zakryje kořenová zelenina, majoránka a česnek. A přijdou do toho trhaný krupky…
Má u mě šanci jedině z domácího uzeného, a to ještě musim vědět, kdo ho udil, a jediný model – fazolová polívka. Jinak ho vylévám a ani psisko ho nedostane.
Už jsem to tu psala. Maminka vařívala polévku z uzeného vývaru s rýží,
tak to jsem odmítala jíst a kdyby k tomu byly ještě nudle s mákem, tak jsem raději zůstala hladová.
Moje máti uzený vývar s kroupama… Alespoň trošku jsem sníst musela, ale sama sobě (ani dětem) jsem ji nikdy nevařila. A nudle s mákem jsem měla povolené jen omaštěné, bez máku. Bez oběda jsem byla jen v případě krupicové kaše a když k tomu byla polévka se sušenou zeleninou. To jsou jediné dvě věci, co opravdu nepozřu.
Jani, i já se polévkám z uzeného vývaru obloukem vyhýbám, chlap oblibuje s drobením, tak mu ji občas udělám. Rozhodně ale až zas nějaký uzený vývar bude, zkusím udělat tu, co tu nedávno dal Josef. Je tam hodně dalších přísad, tak to třeba bude pro mne přijatelné. A kdyby ne, mám vděčného strávníka 😁😎
Jo, ta Josefova by asi prošla, ale musí být vývar z echt domácího.
Taky jsme měli v týdnu fleky s houbami a uzeným, teď je většinou to uzené mírně tepelně opracované,ale dříve tak nebylo a to jsem většinou nechala dojit k varu a tu první vodu slila a dala čistou. Za
prvé už nebylo tak slané a za druhé zmizely nečistoty.To v podstatě dnes odpadá. Ale raději bych si dala ty francouze, jenže muž je nemusí. Příště….
Jo a omáčku z uzeného takto neznám,nikdy jsem to ani neslyšela, tak asi zkusím …..
Zajímavé, že mne nikdy nenapadlo omáčku z uzeného udělat (ani jsem o tom neslyšela). Inu Marcelka uvaří i polévku ze sekyrky 😉😁😎
Já jsem kdysi koupila uzená žebra, a to poprvé a naposledy. O poblifku tu nikdo nestál a když jsem z těch uzených hrábí obrala hromádku masa, ještě odstranila blány tvrdé jak pergamen a porovnala výzisk s cenou, zjistila jsem, že líp vyjdu, když koupím uzenou krkovici, hezký bůček nebo uzené koleno. Na něm mám ještě jako bonus kůžičku, o kterou nejsem ochotná se s kýmkoliv dělit. 🙂 Jak píšu, je už to dost dávno a netuším, jak moc masitá jsou žebra teď, ale jedna zkušenost mi stačila a nebudu po tom pátrat.
Dají se sehnat dost masitá. A já, protože jak už uvedeno, uzený vývar ne-e, je peču. S cibulí a česnekem, v zakrytém pekáči.
To je důvod proč je taky nekupuju.Nejraději ty masité ocásky a nebo kolkol.S tou kůži jsem na tom podobně.👌
…Koleno …🤣🤣🤣
Z neznámého důvodu německá větev nejí – nechce jíst – uzené . Takže na svátky neexistuje , že bych uvařila zelí , bramborové knedlíky a plátek uzeného . To nejde !!
Nebo nastudeno mísu s plátky uzeného – ne . Kdysi jsem chtěla prorazit i se “šunkafleky” a se zlou jsem se potázala . Uzené tam nechtějí jist 😭😭😭. A já miluji . Tuto omajdu klidně spapám – a ráda . Mňam
A to já si uzenou máčku dám s velikou chutí – s chlebem. Úsměvko, vrátila jsi mě do dětství, kdy mi ji vařívala babička a já jsem ji milovala. Jak je možné, že jsem na ni zapomněla? Jen nebude ze žeber, páč se mi zdá, že je to málo muziky za moc peněz. A ten pergamen na nich taky nemusím. Nemám je ráda ani z domácího uzeného, vždycky jdou čerstvá na vývar. Mně uzený vývar nevadí, polévku mám ráda. S kroupama, zeleninou, majoránkou a česnekem. Ale jen z domácího uzeného. Schovávám si i kůže z uzených podbřušců a přidávám je vyvařit například do fazulovice nebo čočkové polévky.
Já uzený vývar miluju. Nejraděj ho mám s kroupama, kořenovkou, celerovou natí a trochou jíšky. Nebo používám do jiných polívek (fazolačka, zelňačka třeba). Taky odstraním tuk, ale to ze všech vývarů.
Asi je to jako s koprovkou. Někdo miluje, někdo nepozře. 😉