(3808) Nekynuté koláčky VPŽ

500 g polohrubé mouky
špetka soli
250 g rozpuštěného másla
250 ml smetany ke šlehání
30 g čerstvých kvasnic
1 lžička cukru
2 žloutky
(povidla
tvaroh
rozinky)
vejce na potření

Všechny suroviny dáme do mísy a vařečkou vypracujeme těsto. Vyklopíme na pomoučněný vál a ještě rukama propracujeme, je-li třeba podsypeme moukou. Nenecháváme kynout! Z těsta odebíráme kousky a formujeme kuličky. Skládáme je na plech vyložený pečícím papírem.
Vymáčkneme důlek a naplníme ho libovolnou náplní (tvaroh, mák , povidla). Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme při 200°C 10 – 15 minut do zrůžovění. Hotové koláčky pocukrujeme.

Na PŽ jsem 27.3.2017 dala já, zachránila Květoslava, foto ilustrační.

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

5 komentářů: (3808) Nekynuté koláčky VPŽ

  1. lakysa22 napsal:

    Když to nemusí kynout, tak to je bonus navíc..!

  2. a.rena napsal:

    Mňam! ty vypadají jak moje velké koláče. Ale já je dělám klasicky z kynutého těsta. Tvaroh dovnitř, trnky a posypka nahoru. Ale mám i rychlejší verzi. Těsto (polohrubá mouka, sádlo) vyválím, dám do brutvanu, na to natřu ochucený tvaroh (v tomto případě je lepší řidší vaničkový) a přikryju druhým plátem těsta. Potřu vajíčkem, naznačím si řezy, dám trnky, posypku a upeču. Jsou šťavnatější, vláčnější. No, zítra budou.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..