500 g polohrubé mouky
špetka soli
250 g rozpuštěného másla
250 ml smetany ke šlehání
30 g čerstvých kvasnic
1 lžička cukru
2 žloutky
(povidla
tvaroh
rozinky)
vejce na potření
Všechny suroviny dáme do mísy a vařečkou vypracujeme těsto. Vyklopíme na pomoučněný vál a ještě rukama propracujeme, je-li třeba podsypeme moukou. Nenecháváme kynout! Z těsta odebíráme kousky a formujeme kuličky. Skládáme je na plech vyložený pečícím papírem.
Vymáčkneme důlek a naplníme ho libovolnou náplní (tvaroh, mák , povidla). Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme při 200°C 10 – 15 minut do zrůžovění. Hotové koláčky pocukrujeme.
Na PŽ jsem 27.3.2017 dala já, zachránila Květoslava, foto ilustrační.
Když to nemusí kynout, tak to je bonus navíc..!
Hihihi… proto jsem si to už na PŽ uložila. Běžně dělám různé lité- nějak pořád nedokážu skloubit pečení s kynutím, abych to nedělala do půlnoci.
Mňam! ty vypadají jak moje velké koláče. Ale já je dělám klasicky z kynutého těsta. Tvaroh dovnitř, trnky a posypka nahoru. Ale mám i rychlejší verzi. Těsto (polohrubá mouka, sádlo) vyválím, dám do brutvanu, na to natřu ochucený tvaroh (v tomto případě je lepší řidší vaničkový) a přikryju druhým plátem těsta. Potřu vajíčkem, naznačím si řezy, dám trnky, posypku a upeču. Jsou šťavnatější, vláčnější. No, zítra budou.
Jejdanánku, to je hezký návod na jednoduché dvojctihodné koláče Reni. Už jsem se rozhoupala a kynuté buchty upekla, tohle zkusím taky. 😋😎
To bych řekla, že zkusíš. 🐻 ti je sní i s plechem, uvidíš.