(aneb tajemství špajzky)
kus hokaida
narašené cibule
hrstka nepražených pistácií
bílá paprika
hooodně sekaných bylinek
vařená prsa ze slepice
máslo
koření
pár stroužků nového česneku
šťopky petržele
husté balsamico (nebo jiná finta)
Ano, opět probíhá vyklízení lednice a špajzu a vznikají nová jídla. Tak tedy: na kus rozehřátého másla jsem nasypala nakrájené narašené cibule. Sakumprásk i s natí. K tomu pár nadrobno nasekaných stonků petržele (lístečky dostanou šanci později), pokrájený česnek, pár posekaných pistácií, trochu bílé papriky – taky na drobno. Promíchala a nahoru položila slepičí vařené maso. Jen aby natáhlo chuť a na malém ohni se dobře prohřálo.
Když se směs v hrnci pomalu začínala smažit, nastal čas na změnu. Maso ven a uchovat v teple. Do smažícího se základu jsem nasypala kostky hokaida, osolila a okořenila. Použila jsem olivovou sůl, sečuánský pepř, lehce podrcený, špetku chilli vloček z kořenky, kterou mám označenou lebkou se zkříženými hnáty a plamenem a trochu prášku ze sušené máty. S tou opatrně, dokud se neskamarádíte. Já to okoukala u Arabů, tak ji zkouším, kde se dá…
No a finále patří pořádné hromadě nasekaných bylinek. Fakt hooodně. Michala jsem společně, dokud jsem neusoudila, že tak mi to vyhovuje. A aby to jídlo mělo alespoň nějakou výraznější složku, rozhodla jsem se pro sladkokyselou. To abych zjistila, že došlo balsamico. Takže lžíce worčesterské omáčky, lžička medu, dvě lžíce pomerančové šťávy. Vzniklou kapalinu jsem smíchala s bylinkovým mišmašem a bylo.
K podávání rýže – a v kombinaci s černou rýží, do které jsem (jen pro parádu) přimíchala čerstvou chilli papričku, to bylo docela dobré jídlo.
Poslala BOYE: „Kořenit a ochucovat lze kde čím, co jednomu chutná a jen je tomu třeba přizpůsobit to „zvlhčovadlo“. Bylinek byla směs po průletu zahradou. Bylo jich nejmíň devatero druhů, ale základ tvořila jarní „svatá čtveřice“: bršlice, kopřiva, popenec a pampeliška. A omlouvám se za fotku. Půl hodiny před tím dobré, pak se podivně změnilo světlo a tahle je nejlepší z osmi pořízených.“
Cha! Stačil první pohled na talíř a hned bylo jasno, kdo kouzlil v kuchyni. Všechno bych měla (bršlice mám dokonce nadbytek, mezi floxami se jí daří mimořádně dobře). Jediné, co nemám, je tak krásný slepicový okozí. Dlouho marně pátrám po dobré slípce, na které by bylo aspoň kus masa. Ač na venkově, dnes už nikdo slépky nechová 🙁
bršlici mám ..přebytky klidně rozdám nebo vyměním, za ty slepičí kozy…
Slepici jsem koupila jednou.Byla to stará hajtra co se vařila půl dne a pak to prso bylo suché jak polní cesta.
Ani Benďa pes to nechtěl.😂
Ale z kuřecího takové dobroty spáchat by šlo!
Narašenou cibuli používám ráda a všechny ty stonky a listí z bylinek často.
Jen jich asi neposbirám devatero.
Určitě něco najdu u mladých na zahradě.
Rýže bude bílá smichaná s indiánskou.
Hokaido nemám ale jsou teď ke koupeni kedlubny a celer by mohl být…
Já vím jsou to jiné chutě ale když vyklizíš lednici bereš to co tam je.😉
Předpis bych musela trochu hodně zbabicovat. Slépka, kterou nemám, by šla určitě nahradit kuřecím ňadrem, vynechat chilli a z bylinek použít svoji „svatou čtveřici“ – petrtelku, tymián, saturejku a velmi střídmě dobromysl. Dále postrádám kus hokkaida, které by zastoupila mrkev a kedluben a místo černé rýže jasmínová. Pistácie se loni neurodily, tak je vynechám. Tím pádem z původního receptu zbyla narašená cibule, paprika, česnek, máslo a náhrada balsamica. A hle – na světě je úplně jiný předpis. 🙂
Boyko, promiň fialové babě…
To je právě kouzlo vyklízení lednice. Podruhé už ani Boye nevykouzlí stejnou chuť. Tak směle do toho!
Přesně tak!
Recept je velmi zajímavý. Beru to jako návod a poňouknutí nebát se a různě kombinovat, protože ne vždy je vše po ruce a naopak – v každé špajzce a lednici jsou k mání jiné zbytky. U mne je problém s takovým množstvím různorodého bejlí (ne že by tu něco nerostlo, ale pejskové se tu venčí křížem krážem). No věřím, že zelenina a truhlíkové bylinky udělají své a bude zase něco neopakovatelného 😋😎
U takových „uklízecích“ recpetíků je dobré, že se spotřebují zbytky, a špatné to, že tu chuť už nikdy netrefíte, i kdybyste si ty inkredence z lednice i z kredence zapsali. 😢
Já zase nemůžu – to fakt – sladké plus maso . Ani mi nechutná kachna naplněná jablky , prostě maso a něco sladkého tam : NE . Takže všechno super , med tam dávat nebudu .
Holky, fakt jste mě potěšily! Co příspěvek, to novej recepis.
Jo a chlazená těžká slepice je občas v Globusu a taky třeba u butovického řezníka v „Masology“. Mražená v Makru. No a nebo třeba na Šumavě, když vletí liška do kurníku – to je případ na obrázku.
A občas i u nás na dvoře.
ty chováš lišky?
v zeměkoupi je mají u nás teď…
Nojo, budu muset za jídlem víc cestovat.