okurka
cibule
cukr
sůl
ocet
Cibuli nakrájíme na hodně tenká půlkolečka a dáme do misky. Přidáme tři lžičky cukru, půl lžičky soli, pečlivě promícháme a necháme 15-20 minut potit – občas znova promícháme. Pak přidáme na slabá kolečka/půlkolečka nakrájenou/nastrouhanou okurku (hadovku, polní a klidně to jde i z přerostlých nakládaček). Promícháme a zase necháme cca 15 minut stát. Nakonec přidáme 1 a 1/2 lžičky octa, znova promícháme a zase necháme stát. Nakonec všechno překlopíme do cedníku a necháme důkladně okapat. Zbylý nálev můžete použít na salát.
Okurky se chodí ke grilovanému masu, do baget, do tortill, ale klidně i na chlebíčky a co vás ještě napadne. Množství použitého cukru je na jednu velkou hadovku, lze samozřejmě násobit, ale při menším množství okurky bych neubírala.
(Podobnost s receptem 1853 je čistě náhodná.)
Takhle dělám pro mužskýho salát, přidàvàm špetfku pepře. Takhle to dělala babička. Pro sebe – okurky, maličko soli a zakysanku. Obojí je dobré.
Bála se mi tu půlka okurky, už se maceruje s cibulí. Bude jako salát, necezená.
Takhle připravená okurka, ještě hezky vychlazená v ledničce, byla vynikající. Doporučuji.
Mňam , polykám . Já velmi často okurky , ale s cibulí ještě nikdy . A cibuli miluju . Teda červenou . Vyzkouším přesně podle receptu hned dnes večer
Mám ráda nakládané okurky s cibulí (řezy), dělávám salát z rajčat s cibulí, ale nevím proč mne nikdy nenapadly okurky s cibulí jen tak?… Určitě to bude ňamka, takže při první příležitosti udělám. Díky za tip 😋😎
No, manželovi předložím a sama budu sledovat z dálky. 😉 Ten Šárčin rajčatový se mu líbí.