1,5 kg hovězího masa (nejlepší je kližka)
100 g anglické slaniny vcelku
2 cibule
5 stroužků česneku
3 lžíce sádla nebo oleje + 1 lžíce pod houby
něco čerstvých hub nebo žampionů (hnědé krémové), asi 300 g
4 lžíce rajčatového protlaku
kmín
(čerstvě namletý) pepř
sůl
pár snítek tymiánu
4 bobkové listy
1 l hovězího vývaru, ale stačí i voda
Nejdříve rozpustíme lžíci sádla, vhodíme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu, zprudka osmahneme, přidáme cibuli a rozdrcený česnek. Zmírníme teplotu a vše pomalu orestujeme, česnek se nesmí spálit. Dáme stranou.
Ve velkém hrnci rozpustíme zbytek sádla a prudce osmahneme polovinu masa nakrájeného na kostky – ne dusit ve vlastní šťávě, jen orestovat. Vyndáme a uděláme totéž s druhou polovinou.
Když máme hotovo, do hrnce vrátíme první várku. Přidáme rajčatový protlak, směs cibule, česneku a anglické slaniny, bobkový list, snítky tymiánu, kmín a poměrně vydatně opepříme. Zamícháme, krátce orestujeme a zalijeme vodou nebo vývarem tak, že je maso ponořené. Necháme pod pokličkou za občasného míchání dusit (nebo strčíme do trouby předehřáté na 200°), dokud maso nezměkne. V případě nutnosti doléváme horkou vodu nebo vývar.
Mezitím si očistíme houby/žampiony a nakrájíme je na půlky (větší na čtvrtky), krátce je na tuku opečeme a necháme stranou.
Když je maso měkké, přidáme houby a společně vše pár minut provaříme. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme s čím libo – těstovinami, pečivem, knedlíky nebo třeba i bramborami.
připomíná mi to irish stew, ale bez mrkve a to mám moooc ráda…
Tentokrát zvzůreček nežádám – stavím se hned cestou z volební místnosti – pití a pečivo koupím cestou, lžíci pro takové případy nosím vždy sebou.😋
Volby – nevolby, takový gulášek si dám kdykoliv. Les je tady zatím pustý, ale ony ho sušené houby taky nezkazí. Bude velmi brzy, dostala jsem na něj nezřízenou chuť. 🙂
Tedy čistě náhodou jsou všechny inkredence v kredenci. Tedy kližka a něco hub v mrazáku, tak buď bude v sobotu s těstovinama, nebo v neděli s knedlíkem (v sobotu nebude na kynutí čas)- leda že brknedlík z mrazáku? 🤔 A doufám, že nebude vadit, když využiju modernější technologii a zkrátím dušení pomocí papiňáku. No teď koukám, že by měly být houby čerstvé a na větší kusy, ale co houbová chuť tam bude a už teď slintám 😋😎
V mrazáku se ještě najdou – ty na větší kostičky , mňaaaam
Možná by šel i z vepře ? Vylepším ho čtyřmi nádhernými křemenáči co jsem dnes sebrala pod osikami.
Na osluněných krajích lesa rostou.
Hlásím, že volební guláš je uvařený. Nemajíc čerstvé houby, dala jsem sušené a hodně libové anglické slanině dělal navíc společnost na kostičky nakrájený plátek špeku z mangalice. Ostatní dodrženo přesně podle receptu. Voněl nejen po celém domě, ale otevřeným oknem se vůně linula i po zahradě. Je vynikající, do zítřka se ještě rozleží, bude to vpravdě nedělní oběd. 🙂
Boženko , od tebe bych chtěla hooodně ochutnat
Po vzoru Boženky jsem k anglické přidala i kousek mangalice špeku, jelikož jsem neměla čerstvý česnek český, byl přidán česnek kirgizský (mám v lednici malý zbytek, co už se do skleniček nevešel a v pátek jsem s ním ochutila fazolovou pomazánku). Houby podušené mrazené jsem jen v závěru prohřála. Ostatní bez reptu podle receptu. Doufám, že nebude trestné, když s vařením nebudu čekat až do dalších voleb🤔. A zkusím i z kližnatých kousků plecka – hovězí kližka se u nás vyskytuje sporadicky. 😋😎
Tak toto mám uloženo na prvním místě a už se těším. Houby v mražáku mám, jak jsem psala u Jarybarčina receptu.