KVÁKÁRNA XXXV.

Podělte se – co  s čím mícháte vy?

Hrášková rýže je jasná. Já někdy dávám kukuřici, předem podušenou na másle a na cibulce.

A pokud jde o bramborovou kaši – dýně, batáty, mrkev… Někdy do už ušlehané kaše přidávám podušený hrášek – když je přílohou třeba k pečenému kuřeti.  To je kombinace, kterou prý miloval Elvis – ten si tam přidával ještě nakrájená rajčata.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

15 komentářů: KVÁKÁRNA XXXV.

  1. a.rena napsal:

    Jak už jsem psala v komentáři k rýži, můj muž je konzerva, a tak moc s mícháním příloh neexperimentuji. Rýže s hráškem je klasika, ale tu zase nemusím moc já (ani v českém rýžotu), takže je u nás skoro vždycky příloha „nahatá“. Ale ta puntíkatá rýže by mohla projít. Rýži někdy vařím ve vývaru – třeba k pečenému kuřeti, občas barvím kurkumou. Ale nejraději máme 2/3 rýže smíchanou s 1/3 bulguru. Smíchám a vařím dohromady. A do brambor sypu petrželku nebo pažitku. A místo bramborové kaše máme radši „poloviční kaši“. Do uvařených brambor naleju trochu horkého mléka jako na kaši, přidám máslo a jenom důkladně promíchám. Brambory zůstanou v kouscích a kolem se částečně udělá kaše. Takže kaše s kousky. Do toho to zelené a pak už jenom mlaskat.

  2. Devetapadesatka napsal:

    Rýže – vždycky do už hotové dávám kousek másla. Dokud jsem neměla rýžovat, rsmažila jsem ji na másle, jen aby se obalila, pak zalila vroucí vodou. A pro chuť tak, jak mě to učila maminka – cibuli se zapíchnutými dvěma třemi hřebíčky. A pak do ní samo hrášek, někdy kostičky šunky, smažená vejce (to když jsou ásijské chutě – pak tam přijde koriandr a něco koření, ale to už je samostatné jídlo), petrtelka, najemno nastrouhaná mrkvička (těžká dieta a v tom případě bez másla). Já si tam občas mrsknu nakládaný zelený pepř nebo posekané nakládané habaneros…. už mě nic nanapadá.
    A jelikož mě v pondělí čeká velká rozlučka v práci, jdu dumat nad pohoštěním pro 10 lidí.

    • sharka.68 napsal:

      tak to já mám na rýži od číňanů porculánovej hrnek-oválnej i s pokklicí a do toho se dá propláchnutá rejže,zaleje se to vodou , dá do mikrovlnky na 20 minut a je pak nádherná sypací rejže a jednodušší už to bejt nemůže..ale na beaveru těch 5 kilo rejže peču ve dvou troubách 😀

  3. jarybarka napsal:

    Já rýží kombinuji s hráškem někdy mrkví na kostičky a nebo smícháme s indianskou rýží vařenou zvlášť.
    Bramborovou kaši vyšleháme se sterilované hráškem do bledězelena.
    Nebo vařím brambory s mrkví a vyšlehám do růžová.Další kombinace je s celerem ten vařím zvlášť vaří se dýl než brambory.
    A taky vařim brambory s mrkví a celerem a podávám jako přilohu jen přelité máslem.
    Kuře peču na vrstvě rýže a kysaneho zelí.
    Takže rýže s kysané zelím jako příloha s kuřecím sosem je vynikající.

    Puntíkata rýže se mi moc moc líbí a konečně koupím belugu a zkusím.

  4. kvetula.v napsal:

    Do rýže hrášek i kukuřici ať mražené, nebo po uvaření přimíchám z plechovky (když mi od „minule“ trochu zbyde. Párkrát už jsem dala i normální čočku. Dobrá je i rýže s drobnýma těstovinama.
    Brkaši jsem s hráškem ještě nedělala, ale s batátem, hokkaidem a nejčastěji s mrkví ano. Brambory + celer dělám jako šťouchačky a když je celer čerstvý, klidně vařím společně. trochu tvrdší kousky nám nevadí. S oblibou teď ale vařím brambory s pokrájeným řapíkatým celerem- ten teď pašuju do kdečeho 😋😎

  5. lakysa22 napsal:

    Já mám nejradši bramborovou kaši – cibulku (hódně) a trochu másla. Když zbude kousek sýra tak utrhnu psovi od úst a přistrouhnu nahoru. Syn má ràd brambory prolisované, pokapané máslem, manžel brambory v kouskách. Ale všichni milujeme rizoto – v jakékoli úpravě, s čímkoli – krášek, kukuřice, kapie, petrtelka, drobně nastrouhaná mrkev – samozřejmě ne všechno dohromady😋
    Babička taky do rÿže cibulku s hřebíčkem, mám ho teď tolik, že zatloukám do kdečeho.

  6. BOYE napsal:

    Tak já jsem míchač. ale jak píše Haderka výše, zrovna kukuřici se vyhýbám. Mám ji ráda, ale sólo. Takže si klidně dám jen polovinu rýže a druhou hromádku tvoří kukuřice… Pokud hrášek, tak to u nás vypadá na hrášek s rýží, nikoli rýži s hráškem. Taky hodně nastavuju rýži houbama. Žampionama, nebo hlívou z krámu. K některým jídlům zamíchám do horké rýže kysané zelí, někdy nasekanou papriku, někdy kapary. Často ji dusím s jablky. No a s čočkou. Jiné luštěniny se mi neosvědčily. Bramborovou kaši se zelím (kočičina), s krupkama (klasická nastavovaná), s jakoukoli kořenovou zeleninou a tykvemi… Těstoviny nastavuju houbami, nasekanými rajčaty, míchám do nich různé drobivé sýry. A sakumprásk do čehokoli jsem schopná narvat až polovinu objemu toho, co najdu na louce, v lese a na zahradě. Tedy květů a bylin.
    Zaujaly mě arabské kuchty, když dušení rýže začnou tím, že na oleji osmaží těstoviny (vlasové nudle, orzo), pak přisypou rýži, zalejou a dusí. Ještě jsem to nedělala, ale už párkrát jedla. Dá sa. Dá sa Pražákovi. Tím chci říct, že to není špatný a kdybych se chtěla chlubit arabským výtvorem, udělala bych to takhle, ale že bych z toho nějak šílela…

  7. IvaC napsal:

    Tedy z některých kombinací jsem úplně paf,třeba rýže se zelím nebo s jablky by mne nenapadlo ani ve snu.Ale jsem pro každou špatnost,určitě zkusím.Hrášek dát
    nikam nemůžu,manžel ho nerad a já ho miluju-mražený,no jo,no. Alespoň dávám do brkaše pórek nebo jarní cibulku….

  8. kvetula.v napsal:

    O rýži se zelím jsem taky jaktěživo neslyšela.
    Evi, pod to kuře vrstvíš rýži syrovou, nebo už tepelně opracovanou?
    Kysané zelí máme letos vynikající. Chlap nejdřív o nakládání nechtěl ani slyšet a teď lituje, že se koupil ten nejmenší zeláček 😂

  9. Vera M. napsal:

    Slvělé a k tomu acidofil od Bláhovky

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..