Podělte se – co s čím mícháte vy?
Hrášková rýže je jasná. Já někdy dávám kukuřici, předem podušenou na másle a na cibulce.
A pokud jde o bramborovou kaši – dýně, batáty, mrkev… Někdy do už ušlehané kaše přidávám podušený hrášek – když je přílohou třeba k pečenému kuřeti. To je kombinace, kterou prý miloval Elvis – ten si tam přidával ještě nakrájená rajčata.
Jak už jsem psala v komentáři k rýži, můj muž je konzerva, a tak moc s mícháním příloh neexperimentuji. Rýže s hráškem je klasika, ale tu zase nemusím moc já (ani v českém rýžotu), takže je u nás skoro vždycky příloha „nahatá“. Ale ta puntíkatá rýže by mohla projít. Rýži někdy vařím ve vývaru – třeba k pečenému kuřeti, občas barvím kurkumou. Ale nejraději máme 2/3 rýže smíchanou s 1/3 bulguru. Smíchám a vařím dohromady. A do brambor sypu petrželku nebo pažitku. A místo bramborové kaše máme radši „poloviční kaši“. Do uvařených brambor naleju trochu horkého mléka jako na kaši, přidám máslo a jenom důkladně promíchám. Brambory zůstanou v kouscích a kolem se částečně udělá kaše. Takže kaše s kousky. Do toho to zelené a pak už jenom mlaskat.
Kaše s kousky bude taky fajn. Ještě máme ve sklepě dost brambor, tak vymýšlím různé obměny. Díky za tip. 👍
Kaší mám ráda prolisovanou. Jinàk ráda podobný mišmaš jako ty. Brambory sliju, do hrnce přidám pořááádný kus másla a hrncem třesu že všech sil ze strany na stranu. Jen párkrát. Brambory se rozmlátí a krásně nasají to máslo. Říkáme tomu rozmlácené brambory. Ony v podstatě rozmlácené jsou. Návštevám to nevařím. Na talíři to nevypadá nejhezčí, ale máme to fakt rádi. Jen je to taková čuňárnička. Skoro každý má nějakou svou libůstku. Ale u nás je to nejoblíbenější úprava brambor.
Dnes byly v plánu k večeři brambory s tvarohem, pažitkou
a k zapití acidofil. Tak mě zaujaly Tvoje „rozmlácené“ brambory,
že jsem je udělala. Muž řekl, že je takhle mám dělat pořád, moc mu chutnalo, mě taky.
u nás třesené a přidávám ještě zelenou plocholistou petrtelku…
Rýže – vždycky do už hotové dávám kousek másla. Dokud jsem neměla rýžovat, rsmažila jsem ji na másle, jen aby se obalila, pak zalila vroucí vodou. A pro chuť tak, jak mě to učila maminka – cibuli se zapíchnutými dvěma třemi hřebíčky. A pak do ní samo hrášek, někdy kostičky šunky, smažená vejce (to když jsou ásijské chutě – pak tam přijde koriandr a něco koření, ale to už je samostatné jídlo), petrtelka, najemno nastrouhaná mrkvička (těžká dieta a v tom případě bez másla). Já si tam občas mrsknu nakládaný zelený pepř nebo posekané nakládané habaneros…. už mě nic nanapadá.
A jelikož mě v pondělí čeká velká rozlučka v práci, jdu dumat nad pohoštěním pro 10 lidí.
tak to já mám na rýži od číňanů porculánovej hrnek-oválnej i s pokklicí a do toho se dá propláchnutá rejže,zaleje se to vodou , dá do mikrovlnky na 20 minut a je pak nádherná sypací rejže a jednodušší už to bejt nemůže..ale na beaveru těch 5 kilo rejže peču ve dvou troubách 😀
Já rýží kombinuji s hráškem někdy mrkví na kostičky a nebo smícháme s indianskou rýží vařenou zvlášť.
Bramborovou kaši vyšleháme se sterilované hráškem do bledězelena.
Nebo vařím brambory s mrkví a vyšlehám do růžová.Další kombinace je s celerem ten vařím zvlášť vaří se dýl než brambory.
A taky vařim brambory s mrkví a celerem a podávám jako přilohu jen přelité máslem.
Kuře peču na vrstvě rýže a kysaneho zelí.
Takže rýže s kysané zelím jako příloha s kuřecím sosem je vynikající.
Puntíkata rýže se mi moc moc líbí a konečně koupím belugu a zkusím.
Do rýže hrášek i kukuřici ať mražené, nebo po uvaření přimíchám z plechovky (když mi od „minule“ trochu zbyde. Párkrát už jsem dala i normální čočku. Dobrá je i rýže s drobnýma těstovinama.
Brkaši jsem s hráškem ještě nedělala, ale s batátem, hokkaidem a nejčastěji s mrkví ano. Brambory + celer dělám jako šťouchačky a když je celer čerstvý, klidně vařím společně. trochu tvrdší kousky nám nevadí. S oblibou teď ale vařím brambory s pokrájeným řapíkatým celerem- ten teď pašuju do kdečeho 😋😎
Já mám nejradši bramborovou kaši – cibulku (hódně) a trochu másla. Když zbude kousek sýra tak utrhnu psovi od úst a přistrouhnu nahoru. Syn má ràd brambory prolisované, pokapané máslem, manžel brambory v kouskách. Ale všichni milujeme rizoto – v jakékoli úpravě, s čímkoli – krášek, kukuřice, kapie, petrtelka, drobně nastrouhaná mrkev – samozřejmě ne všechno dohromady😋
Babička taky do rÿže cibulku s hřebíčkem, mám ho teď tolik, že zatloukám do kdečeho.
Tak já jsem míchač. ale jak píše Haderka výše, zrovna kukuřici se vyhýbám. Mám ji ráda, ale sólo. Takže si klidně dám jen polovinu rýže a druhou hromádku tvoří kukuřice… Pokud hrášek, tak to u nás vypadá na hrášek s rýží, nikoli rýži s hráškem. Taky hodně nastavuju rýži houbama. Žampionama, nebo hlívou z krámu. K některým jídlům zamíchám do horké rýže kysané zelí, někdy nasekanou papriku, někdy kapary. Často ji dusím s jablky. No a s čočkou. Jiné luštěniny se mi neosvědčily. Bramborovou kaši se zelím (kočičina), s krupkama (klasická nastavovaná), s jakoukoli kořenovou zeleninou a tykvemi… Těstoviny nastavuju houbami, nasekanými rajčaty, míchám do nich různé drobivé sýry. A sakumprásk do čehokoli jsem schopná narvat až polovinu objemu toho, co najdu na louce, v lese a na zahradě. Tedy květů a bylin.
Zaujaly mě arabské kuchty, když dušení rýže začnou tím, že na oleji osmaží těstoviny (vlasové nudle, orzo), pak přisypou rýži, zalejou a dusí. Ještě jsem to nedělala, ale už párkrát jedla. Dá sa. Dá sa Pražákovi. Tím chci říct, že to není špatný a kdybych se chtěla chlubit arabským výtvorem, udělala bych to takhle, ale že bych z toho nějak šílela…
Tedy z některých kombinací jsem úplně paf,třeba rýže se zelím nebo s jablky by mne nenapadlo ani ve snu.Ale jsem pro každou špatnost,určitě zkusím.Hrášek dát
nikam nemůžu,manžel ho nerad a já ho miluju-mražený,no jo,no. Alespoň dávám do brkaše pórek nebo jarní cibulku….
O rýži se zelím jsem taky jaktěživo neslyšela.
Evi, pod to kuře vrstvíš rýži syrovou, nebo už tepelně opracovanou?
Kysané zelí máme letos vynikající. Chlap nejdřív o nakládání nechtěl ani slyšet a teď lituje, že se koupil ten nejmenší zeláček 😂
Rýže se zelím je taky vrstva v Kološvárském zelí, a jak je to dobré.
Slvělé a k tomu acidofil od Bláhovky