(3846) Mrkvové šátečky

250 g polohrubé rýžové mouky
250 g pohankové mouky
300 g nastrouhané mrkve
250 g másla
2 lžíce moučkového cukru
vanilka
1 lžička xantanu
1 vajíčko
1 bezlepkový kypřicí prášek
2 špetky soli

Vypracujeme těsto, zabalíme do fólie a dáme na aspoň 12 hodin do lednice odpočinout.
Poté vyválíme těsto asi na 3 mm (podsypáváme pohankovou moukou) a vykrájíme kolečka. Na půlku dáme povidla či jinou náplň podle chuti (dobrá je ořechová), přehneme a důkladně uzavřeme. Já jsem šátečky dělala formičkou, co těsto zrovna uzavře. Pečeme na plechu s pečicím papírem na 180° asi 20 minut do růžova. Ještě teplé šátečky obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.

Poslala a.rena: „Práce s bezlepkovým těstem je náročnější, ale dá se to. Pohanková mouka je na podsypávání nejlepší.
Na šátečky můžete samozřejmě použít pšeničnou mouky, postup je stejný.
Poznámka pod čarou: Pokud si někdo pečete domácí chleba, je dobré ošatku na kynutí vysypávat právě pohankovou moukou – nelepí, těsto neokorává a jde pak dobře vyklopit. Moje prověřená zkušenost.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

11 komentářů: (3846) Mrkvové šátečky

  1. Vera M. napsal:

    Děkuji děkuji , do toho se moje dcera určitě pustí – anebo já po 27.7. , kdy odlétám do D

  2. kvetula.v napsal:

    Je prima, že se nabídka rozšiřuje o bezlepkové vaření. Mně se to naštěstí zatím netýká, ale znám pár lidí, co se s tím potýkají, takže nabídnu.
    Mrkvánky miloval můj tatínek, často jsem se dělávala, ale krom mouky a mrkve se tam dával tuk. Už jsem si vygooglila, co je xantan, ale mám otázku: Xantan s vajíčkem to podrží tak, že není třeba dávat žádný tuk? 😎

    • adela.adale napsal:

      Tak tuk už se našel. A na sáčku guarové gumy (je to něco podobného jako xantan) je psáno „pro bezlepkové vaření a pečení“. Chápu to tak, že v podstatě nahrazuje lepek a to těsto jaksi zpevní, ale zkušenosti s tím nemám, bezlepkáče v rodině nemáme. Já používám guarovou gumu někdy do zmrzliny, když se mi zdá, že moc nezhoustne. Ale musí se s tím opatrně, má takovou divnou pachuť, když jsem to přehnala a dala místo půl lžičky celou, bylo to poznat.

      • a.rena napsal:

        Ano, je to náhražka lepku. Takže kdo bude péct z pšeničné mouky, xantan/guarovou gumu vynechá. Do kynutých bezlepkových buchet je dobré i psylium. Mám vnuka celiaka, tak experimentuji.

        • kvetula.v napsal:

          Šikovná babička 👍Myslím, že to bezlepkové bude chutnat všem vnoučatům, jen by se sakra prodražilo péct to pro celou bandu 😂

          • a.rena napsal:

            Květko, pro mě je jednodušší vařit a péct pro všechny stejně – bezlela. Tj bez lepku a bez laktózy. Holt při tom peníze nepočítám. Chutná to všem, není to poznat. A když chci upéct něco navíc pro lepkáče, tak upeču, ale musím dávat veliký pozor a pak všechno nádobí prohnat myčkou. Je to většinou kynuté těsto.
            A ty máš jedničku s hvězdičkou za to máslo. Fakt jsem si toho nevšimla.

  3. a.rena napsal:

    Dívám se, dívám… a vidím, že vypadlo máslo. Nevím, kde udělali soudruzi z NDR chybu.

    !!! Takže ještě 250 g másla !!!

  4. bozena.fialova napsal:

    S tím máslíčkem se mi to začalo moc líbit. 🙂 Poslední dobou mě nějak honí mlsná, tak spáchám z pšeničné mouky a z poloviční dávky, ať má dušička pokoj.

  5. jarybarka napsal:

    Máš Reni můj obdiv.S alergií je to mnohem horší než s pouhou nesnášenlivostí.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..