KVÁKÁRNA XXXIX.

Přebytek meruněk? Už přezrávají? (Nojo, provokace, letos skoro všechno pomrzlo, ale i tak…) Udělejte meruňková povidla v troubě.

3,5 kg půlených a vypeckovaných meruněk
0,5 kg cukru
100 ml octa nebo šťávu z 1 citronu

Do pekáče  nebo zapékací mísy dejte napřed meruňky, posypejte je cukrem a nakonec nalijte  ocet. Nechte proležet přes noc. Druhý den je strčte do trouby a pečte zhruba 1 hodinu na 250 °.
Potom teplotu snižte na 150 ° a pečte ještě další 4 hodiny. Po dobu pečení nemíchejte!
Kontrolujte hustotu  – pokud je ovoce pořád  plné šťávy, prodlužte dobu pečení o 15 minut a zase  zkontrolujte – lze opakovat, dokud nebude konzistence optimální.
Když jste s hustotou spokojen, naplňte povidly vymyté zavařovací sklenice, které po naplnění uzavřete a otočte dnem vzhůru.

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

20 komentářů: KVÁKÁRNA XXXIX.

  1. lakysa22 napsal:

    Hurá! Zrovna se mi to hodí – sice to nebude tolik, ale nemusím stát u sporáku. Díky!!

  2. Vera M. napsal:

    Taky mi to připadá úžasné . Ihned přeposílám mládeži, ať se holky taky snaží . Recept je vynikající . Ještě uvažuju z jakého jiného ovoce , ale měla jsem odjakživa nejradši meruňkový džem . Zítra mažu na tržiště a budu doufat v krásné šťavnaté meruně.
    ( a ještě mám v plánu kvašáky )

  3. Devetapadesatka napsal:

    Přebytek asi nebude, ale stihla jsem spáchat džem, koláč z litého kynutého, včera knedliky k obědu i na zamrazeni. A když něco zbyde, sníme 😋. Letos povidla asi nebude z čeho udělat, na třech jablonich není ani ťuk a na jedné, která v době mrazu ještě tolik nekvetla, je par jablíček.

  4. Francizska napsal:

    To je podobný recept jak vařím švestková povidla. Ale na sporáku. Letos mám meruněk plný zuby. Včera marmeláda z 6 kg vypeckovaných meruněk. Byly malé. Kilo na mrazáku. Už je nechci ani vidět.

  5. sharka.68 napsal:

    ta žabička s meruňkou je boooooožíííííí !!!

  6. sharka.68 napsal:

    přidám levandulový sirup

    60-100 g květů levandule (čerstvé)
    1 l vody
    1 ks citrón v bio kvalitě
    800 g kr. cukr
    20 g kyseliny citrónové

    Připravíme si dostatečně velký hrnec, napustíme do něj studenou vodu. Přidáme čerstvé levandulové květy a na plátky nakrájený bio citron.
    Vše přivedeme k varu, stáhneme teplotu plotýnky, aby voda probublávala, a povaříme asi 5 minut.
    Směs necháme v hrnci vychladnout a 24 hodin louhovat. (přeleju do termohrnce, výluh je pak silnější)
    Druhý den sirup přecedíme přes jemné plátýnko, abychom zachytili zbytky květů. Do scezené tekutiny přidáme krupicový cukr a kyselinu citrónovou.
    Sirup v hrnci zahříváme na nízký stupeň, mícháme, až se cukr úplně rozpustí.
    Ještě teplý levandulový sirup přelijeme do připravených čistých nádob, skladujeme v chladu.

  7. a.rena napsal:

    My letos opět ani meruňka. Oba stromy v květu zmrzly a jeden to vzdal úplně. Na podzim musíme nasadit nový. Džemy a kompoty mám ještě z loňska, to akorát vystačí a na jídlo, buchty i pěry jsem musela koupit. Takže recept ukládám, až zase někdy bude úroda.

  8. kvetula.v napsal:

    Podařily se mi sehnat meruně do 50,- Kč/kg, už mám marmelády i džemy, teď když natrefíme, už jen na rychlou spotřebu – mlsáme, koláče a pod…😋😎

  9. bozena.fialova napsal:

    Využila jsem příležitost, kdy v Penny byly meruňky za 44,90, krásné, nepodtržené, nepřezrálé. Užívala jsem si je čerstvé, něco zamrazila a uvařila tři dávky džemu. Při mé spotřebě to vyjde i na pár jedlých dárků. 🙂

  10. kvetula.v napsal:

    Dnes v Penny u nás meruňky za 44.90 – velké, hezky vybarvené, zlákaly mne.. Jsou slaďoučké (už skoro nejsou – kupovali jsme jen na přímou konzumaci, nechtěla jsem jich brát moc)😋😋

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..