350 až 400 g polohrubé mouky (v základu je 350, ale přisypávala jsem, těsto bylo hodně řídké, takže se řiďte citem – těsto by mělo být řídké, ale tak, aby se s ním dalo pracovat)
180 ml vlažného mléka
25 g kvasnic
2 lžíce cukru
1 vejce
80 g rozpuštěného vychladlého másla
sůl
Na náplň
asi 3 cm másla
plná lžíce skořice
cukr podle chuti – dala jsem asi 3 zarovnané lžíce
citronová kůra
A velkou hrst hrůzinek 🫣
Máslo dejte rozehřát, přidejte cukr, skořici, kůru a nechte vychladnout.
Zadělejte klasické kynuté těsto (dělala jsem ho na záraz, nebojte se toho). Dejte vykynout asi na hodinu a pak nejlépe na silikonovém válu zlehka vyválejte na placku asi 30 -35 cm širokou a dlouhou tak, aby se vám po srolování vešla do bábovky.
Pomažte skořicovým máslem a posypte hrůzinkami. Pomocí válu srolujte po delší straně. Přeneste do bábovky, urovnejte spoj a dejte péct do vyhřáté trouby na 175°. Pokud máte páru (tedy vaše trouba), zapněte stupeň 2. Pečte cca 25-30 minut. Pro jistotu použijte špejlový test. Množství je do bábovky o průměru 24 cm.
Poslala Devětapadesátka
Takovou dělávala moje babička. Je na čase zopakovat!
A když už jsem tady – v sobotu jsem pekla piškotovou roládu podle Tebe – je to rychlejší na přípravu i na pečení. Pochvala náramná – a přiznala jsem, že recpetík není můj. Díky!!
Saši, jsi šikulka 👍
Taky si ji pamatuji od babičky. Já sama jsem dělala, ale už je to dost dávno. Babička vyválený plát posypala kakaem, cukrem a pokropila máslem. Po upečení se to krásně propojilo a byla bábovka s čokoládou 😋
👍. Taky babička i mamka dělaly
Tak já tentokrát nee, po skořici mě pálí žáha a hrozinky mě v hubě hrozně vadí, ale recept vyzkouším a naplním makem a místo hrozinek dám brusinky, ty nám nikomu nevadí
Skoricovou jsem dělala proto, ze byla určena manželovi s sebou na ryby a on kakao a čokoládu nemusí, jinak ji také znám od babičky s kakaem, které se v babovce změní na čokoládový krem. A hrůzinky já taky nerada….
A já ji znám od tchýně – taky s kakaem. Mňam!
Pozvat bych se nechala… já na skořicovou, 🐻by radši čokoládovou… To by taky šlo, napatlat každou půlku jinak, ne? 😉😋😎
Dělávala jsem s mákem, ale skořice je výzva. Vždyť skořicový pletenec u nás mizel
rychle. Díky upeču.
Babička dělavala skořicovou.S tou bych nepochodila. a s mákem taky ne tak bych mohla zkusit povidla. Snad nevytečou.
A jako Květule možná dám skořici na půlku.
Sestra když péče buchty tak aby vyhověla chutim všech a hlavně rozlišit náplně,napichuje ty buchty špejlema.Se špičkou bez špičky bez špejle.
Ten pekáč vypadá jak kdyby pekla ježka. 🤣
.
🤣🤣🤣
😂😂 taky dobrá vychytávka. Já když peču lžícovku a část jí osladím míň, tak značím párátkama
Babička když pekla buchty s náplní, tak tarohové byly s posýpkou a u makových byla na posýpce rozinka. Milovala jsem makové😋