(3850) Kynutá bábovka se skořicí a hrozinkami

350 až 400 g polohrubé mouky (v základu je 350, ale přisypávala jsem, těsto bylo hodně řídké, takže se řiďte citem – těsto by mělo být řídké, ale tak, aby se s ním dalo pracovat)
180 ml vlažného mléka
25 g kvasnic
2 lžíce cukru
1 vejce
80 g rozpuštěného vychladlého másla
sůl

Na náplň
asi 3 cm másla
plná lžíce skořice
cukr podle chuti – dala jsem asi 3 zarovnané lžíce
citronová kůra

A velkou hrst hrůzinek 🫣

Máslo dejte rozehřát, přidejte cukr, skořici, kůru a nechte vychladnout.

Zadělejte klasické kynuté těsto (dělala jsem ho na záraz, nebojte se toho). Dejte vykynout asi na hodinu a pak nejlépe na silikonovém válu zlehka vyválejte na placku asi 30 -35 cm širokou a dlouhou tak, aby se vám po srolování vešla do bábovky.
Pomažte skořicovým máslem a posypte hrůzinkami. Pomocí válu srolujte po delší straně. Přeneste do bábovky, urovnejte spoj a dejte péct do vyhřáté trouby na 175°. Pokud máte páru (tedy vaše trouba), zapněte stupeň 2. Pečte cca 25-30 minut. Pro jistotu použijte špejlový test. Množství je do bábovky o průměru 24 cm.

Poslala Devětapadesátka

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

13 komentářů: (3850) Kynutá bábovka se skořicí a hrozinkami

  1. lakysa22 napsal:

    Takovou dělávala moje babička. Je na čase zopakovat!
    A když už jsem tady – v sobotu jsem pekla piškotovou roládu podle Tebe – je to rychlejší na přípravu i na pečení. Pochvala náramná – a přiznala jsem, že recpetík není můj. Díky!!

  2. Nella napsal:

    Taky si ji pamatuji od babičky. Já sama jsem dělala, ale už je to dost dávno. Babička vyválený plát posypala kakaem, cukrem a pokropila máslem. Po upečení se to krásně propojilo a byla bábovka s čokoládou 😋

  3. 60anda napsal:

    Tak já tentokrát nee, po skořici mě pálí žáha a hrozinky mě v hubě hrozně vadí, ale recept vyzkouším a naplním makem a místo hrozinek dám brusinky, ty nám nikomu nevadí

  4. a.rena napsal:

    A já ji znám od tchýně – taky s kakaem. Mňam!

  5. kvetula.v napsal:

    Pozvat bych se nechala… já na skořicovou, 🐻by radši čokoládovou… To by taky šlo, napatlat každou půlku jinak, ne? 😉😋😎

  6. blahovka.h napsal:

    Dělávala jsem s mákem, ale skořice je výzva. Vždyť skořicový pletenec u nás mizel
    rychle. Díky upeču.

  7. jarybarka napsal:

    Babička dělavala skořicovou.S tou bych nepochodila. a s mákem taky ne tak bych mohla zkusit povidla. Snad nevytečou.
    A jako Květule možná dám skořici na půlku.
    Sestra když péče buchty tak aby vyhověla chutim všech a hlavně rozlišit náplně,napichuje ty buchty špejlema.Se špičkou bez špičky bez špejle.
    Ten pekáč vypadá jak kdyby pekla ježka. 🤣
    .

  8. kvetula.v napsal:

    😂😂 taky dobrá vychytávka. Já když peču lžícovku a část jí osladím míň, tak značím párátkama

  9. Nella napsal:

    Babička když pekla buchty s náplní, tak tarohové byly s posýpkou a u makových byla na posýpce rozinka. Milovala jsem makové😋

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..